Jezelf op de eerste plaats zetten is voor veel mensen lastig, want dan ben je toch egoïstisch? Niets is minder waar, het zou juist voor iedereen een eerste prioriteit moeten zijn! Als je teveel aandacht besteed aan anderen verlies je jezelf uit het oog, terwijl jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven.

Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed zorgen voor anderen. In dit artikel staan 6 redenen waarom je jezelf op de eerste plaats moet zetten plus tips hoe je het beste voor jezelf kan zorgen.

Waarom jezelf op de eerste plaats zetten belangrijk is

Niet je kinderen, partner, ouders, vrienden of collega’s zijn de belangrijkste personen in je leven maar dat ben jijzelf! Veel mensen vergeten dit en pleasen vooral de mensen om zich heen en laten regelmatig over hun eigen grenzen heen gaan. Dit kan echter negatief uitpakken voor je eigen lichamelijke- en mentale gezondheid. Zo kunnen er stressklachten, overspannenheid en zelfs een burn-out op de loer liggen als je jezelf niet als prioriteit ziet.

Het is dus belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten want;

1. Het is goed voor je gezondheid

Door jezelf op de eerste plaats te zetten kies je vaker voor de dingen die goed en belangrijk zijn voor jou. Dit is goed voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Je verkleint hiermee de kans op ziek worden omdat het beter is voor je weerstand. Als je alleen maar bezig bent met anderen, hun behoeften en aan jezelf voorbij gaat heb je een grotere kans op mentale en fysieke klachten. Door meer te doen wat jij belangrijk vindt, waar jij blij van wordt en wat jou energie geeft wordt deze kans een stuk kleiner zodat je ook daadwerkelijk er kunt zijn voor een ander.

2. Je voelt je energieker en vrolijker

Door meer tijd aan jezelf te besteden zul je beter in je vel zitten en voel je je daardoor automatisch energieker, vrolijker en ben je aardiger voor anderen. Omdat je meer aandacht geeft aan de goede dingen in je leven en aan wat belangrijk is voor jou, voel je jezelf niet alleen energieker en vrolijker. Je bent ook beter in staat er te zijn voor de mensen om je heen.

3. Je ervaart minder stress

Door jezelf op de eerste plaats te zetten, meer tijd voor jezelf te nemen en jezelf te geven wat je nodig hebt, bouw je een fysieke en mentale buffer op zodat je beter kan omgaan met stress. Door een stapje terug te nemen, minder hooi op je vork te nemen en meer tijd te besteden aan ontspanning zul je vanzelf minder stress ervaren. En door vaker te doen wat belangrijk is voor jou en waar jij plezier uit haalt, krijgen energiezuigers minder kans en zul je je daardoor energieker voelen.

4. Je voelt je zelfverzekerder

Door liever voor jezelf te zijn en jezelf te gunnen wat je anderen ook gunt, zul je meer zelfliefde ontwikkelen. Hierdoor zal je zelfvertrouwen groeien en je daardoor beter in je vel gaan zitten. Je durft zo meer voor jezelf te kiezen, minder kritisch te zijn op jezelf en jezelf op waarde te schatten want je bent net zo mooi, leuk en interessant als alle anderen op deze wereld.

5. Je ervaart meer geluk

Door jezelf meer aandacht te geven en meer te doen waar jij achterstaat en blij van wordt, zul je je gelukkiger voelen, zul je minder geleefd worden en daardoor positiever in het leven komen te staan. Doordat je je vanbinnen gelukkiger voelt straal je dit automatisch ook uit. Je staat zo meer open voor alles wat zich in je leven aanbiedt. En omdat je meer positiviteit uitstraalt trekt je meer positiviteit aan. Mensen zullen zo eerder geneigd zijn met je te willen omgaan wat weer kan bijdragen aan je levensgeluk.

6. Je bent beter in balans

Doordat je beter voor jezelf zorgt zal je lichaam en geest beter in balans raken. Als je jezelf niet gunt wat je nodig hebt, zal je gezondheid daaronder lijden. Door jezelf als prioriteit te zien, dicht bij jezelf te blijven en eerst goed voor jezelf te zorgen zullen lichaam en geest meer in balans komen en blijven waardoor stressgerelateerde klachten op afstand kunnen blijven. En omdat je beter voor jezelf zorgt zul je uiteindelijk beter voor anderen kunnen zorgen.

Zo zorg je goed voor jezelf

  • Een gezonde leefstijl is belangrijk waarbij je gezonde voeding eet en voldoende beweegt. Lees in dit artikel hoe je begint met gezonder te leven.
  • Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid om je sterk, productief en vrolijk te voelen. Lees in dit artikel tips die je helpen bij een goede nachtrust.
  • Leef meer in het hier en nu. Door mindfulness toe te passen in je leven creëer je meer innerlijke rust zodat stressklachten en de kans op een burn-out sterk verminderen. Lees in dit artikel tips die je helpen bij mindfulness.
  • Neem elke dag de tijd om te ontspannen en even niets doen. Voel je hier niet schuldig over, dit is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Lees in dit artikel tips die je helpen te ontspannen.
  • Besteed aandacht aan je kleding en verzorging, als je er goed uitziet voel je je ook goed. Lees in dit artikel hoe je begint met een huidverzorgingsroutine en in dit artikel hoe je je eigen kledingstijl vindt.
  • Kom voor jezelf op en durf nee te zeggen als je iets niet wilt of het ergens niet mee eens bent. In dit artikel lees je hoe je op een respectvolle manier nee kan zeggen.
  • Geef prioriteit aan wat voor jou belangrijk is, je wordt er een gelukkiger mens van. Een simpeler leven waarbij meer rust en plezier centraal staat kan hieraan bijdragen. Lees in dit artikel tips en voordelen van een simpel leven.
  • Zelfliefde is de basis voor een gelukkig leven. Door zelfliefde straal je meer liefde uit, voel je je lekkerder in je vel en zullen je relaties verbeteren. Lees in dit artikel tips die je helpen bij zelfliefde.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: levelvollef.nl, fitasticlife.nl, jezelfop1.nl, nooitmeerpiekeren.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.