Om er altijd stijlvol uit te zien is het belangrijk je eigen kledingstijl te vinden in plaats van de laatste trends te volgen. Met een eigen stijl voel je je zelfverzekerder en kun je moeiteloos elke dag een outfit samenstellen. Daarnaast is het duurzamer, zowel voor het milieu als je eigen portemonnee. In dit artikel deel ik tips die jou helpen bij het vinden van je eigen kledingstijl.

Een trend is een ontwikkeling die voor een langere termijn een bepaalde richting aangeeft. Dit kan gaan om een rage die van korte duur is of een trend die langere tijd aanhoudt of zelfs weer terugkeert. Nieuwe trends ontstaan door wat er op dat moment in de maatschappij speelt en waar dan behoefte aan is.

Als meerdere mensen (zoals ontwerpers, bekende personen of influencers) tegelijk ‘iets nieuws’ omarmen ontstaat er zo’n nieuwe trend. Vooral bedrijven spelen hierop in om hun winstmarges hoog te houden. Als je als bedrijf hier niet op inspeelt kan het zijn dat je de boot mist en daardoor je omzet daalt.

Waarom een eigen kledingstijl duurzamer is

Door steeds veranderende trends worden we als consument aangemoedigd nieuwe kleren te blijven kopen. Dit is een van de redenen waarom we overvolle kledingkasten hebben met losse items die niet bij elkaar en bij onze persoonlijkheid passen.

Je eigen stijl is geen trend maar een permanente ‘mood’. Het is een combinatie van hoe je jezelf naar de buitenwereld wilt presenteren, waar je persoonlijke voorkeuren liggen en wat je nodig hebt in het dagelijks leven.

Door je eigen kledingstijl te volgen ben je minder met trends bezig. Hierdoor draag je je kleding langer en ben je minder geneigd nieuwe collecties aan te schaffen. Dit is niet alleen beter voor je eigen portemonnee, het is ook duurzamer en beter voor het milieu.

Verschillen tussen een overvolle garderobe en een kleine garderobe

Overvolle stijlloze garderobe

– vol met trends
– items zonder stijl, passen niet bij eigenaar
– items die nooit gedragen worden
– incomplete outfits
– nooit iets om aan te trekken
– ontevreden met garderobe

Kleine stijlvolle garderobe

– vol met stijl
– items met gedefinieerde eigen stijl
– alle items worden gedragen
– complete outfits en meerdere setjes
– altijd iets om aan te trekken
– tevreden met garderobe

In 3 stappen je eigen kledingstijl vinden

Je algehele ‘stijl’ is een combinatie van je outfit met de juiste accessoires, haar, make-up en je houding. Stijl is in het dagelijks leven belangrijk omdat het te maken heeft met je zelfvertrouwen. Draag je iets waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt dan straal je dit uit naar je sociale omgeving, vice versa werkt dit ook met kleding waarin je je onzeker voelt.

Het ontwikkelen van een eigen kledingstijl waaraan iedereen je herkent, waarbij je veel kleding kan combineren en die bij je persoonlijkheid past kost tijd en moeite. Het hoeft niet in één dag of week af, het kan zelfs jaren duren voordat je echt je eigen stijl hebt gevonden. De onderstaande drie stappen kunnen je hierbij helpen. Onderzoek, experimenteer en geniet van het proces!

Stap 1: Zoek naar inspiratie

Door veel inspiratie op te doen kom je erachter wat je mooi vindt en leer je je eigen stijl herkennen. Laat je inspireren door magazines, door de kledingcombinaties die webshops maken, door influencers op Social media of de mensen om je heen en die je tegenkomt op straat.

Daarnaast is Pinterest een geweldig medium om moodboards op te maken. Zoek op items die je aanspreken en verzamel zo meerdere outfits die jij mooi vindt op één plek. Ga na welke stijlen je vaak ziet terugkomen, dit kan bijvoorbeeld vrouwelijk, kleurrijk, traditioneel, modern, minimalistisch, rocker, etc. zijn. Op deze manier krijg je een concreter beeld van de kledingstijl die jij mooi vindt.

Stap 2: Analyseer je eigen kledingkast

Nu je weet wat je eigen stijl is, weet je ook waar je je op kan focussen en kun je je garderobe makkelijker vormgeven. Volgens het Pareto principe dragen de meeste mensen 80% van de tijd maar 20% van hun kleding. Een groot deel van de kledingitems blijft dus ongedragen in de kast hangen. Daarom is het beter deze items uit je kledingkast te verwijderen, ze zorgen alleen maar voor chaos en afleiding.

Dan is het nu tijd om je huidige kledingkast op te ruimen. Houdt een tijdje bij welke items uit je kledingkast je regelmatig draagt en waar je je goed in voelt. Trek daarna je hele kledingkast leeg en bekijk van elk item of het matcht met je moodboard. Verwijder de kleding die niet past, je niet mooi meer vindt en niet bij je stijl passen. Zo creëer je meer overzicht, verklein je het aantal keuzes zodat je altijd iets hebt om aan te trekken en worden de items die in je garderobe hangen daadwerkelijk gedragen, win-win!

Ga vervolgens ‘winkelend’ door je eigen kledingkast. Wees creatief met je kleding en kijk welke setjes je allemaal kan maken aan de hand van je moodboard. Het is namelijk belangrijk dat je je kleding goed met elkaar kan combineren zodat je meer stijlen en looks kan maken met dezelfde kledingstukken.

Maak daarna een lijst met items die je nog mist in je garderobe. Houdt bij het kopen van nieuwe kleding deze regel aan: kan je het kledingstuk met je eigen kleding combineren en kun je het op minimaal drie manieren dragen? Nu weet je wat je wel en niet kan aanschaffen en voorkom je toekomstige miskopen.

Stap 3: Kies kledingstukken die bij jou passen

De kracht van een mooie kledingstijl is weten wat je wel en niet staat. Bestudeer jezelf; wat is je lichaamsvorm? Waar ben je trots op en wat wil je liever verdoezelen? Zoek vervolgens uit welke kledingstukken goed bij jouw vorm passen en leg het accent op de delen die je wilt benadrukken zoals je halslijn, taille of benen. Hierdoor zal de kleding je flatteren.

5 type lichaamsvormen.
5 type lichaamsvormen. beeld- Freepik

Daarnaast is het belangrijk te weten welke kleurentype je bent. Vaak bepalen je huidskleur, haarkleur en oogkleur wat voor kleuren je goed staan. Doe kennis op over de vier kleurentypes: Lente, Zomer, Herfst en Winter en kom er achter welke type jij bent.

Dit kun je zelf doen aan de hand van deze gratis kleurentest, of laat een professionele styliste je hier bij helpen. Heb je eenmaal jouw kleurentype gevonden? Dan wordt het winkelen een stuk eenvoudiger want nu kun je doelgericht items uitkiezen die je laten stralen.

Lente type
Lente type – beeld
Zomer type
Zomer type – beeld
Herfst type
Herfst type – beeld
Winter type
Winter type – beeld

Wat de mode ook is en wat de trends nu ook zijn, draag alleen de pasvormen, kleuren en printjes die het beste bij jou staan en waar jij blij van wordt. Focus je liefst op een tijdloze stijl die bij jou past en jij mooi vindt om te dragen. Investeer in goede basis items die je jaar na jaar kan dragen. Let wel, kies alleen voor de basis items die jij fijn vindt om te dragen!

Basis items zijn kledingstukken die de basis vormen van je garderobe met neutrale effen kleuren zoals zwart, blauw, wit, of bruin. Denk dan bijvoorbeeld aan een blauwe jeans, een leren jasje, een blazer, een simpel t-shirt, een gebreide trui, een lang vest, zwarte skinny jeans of een witte blouse. Deze basis items zijn makkelijk met elkaar te combineren en kun je desgewenst aanvullen met makkelijke (trend) items die bij jouw stijl passen.

Voorbeeld basis items
Voorbeeld basis items – beeld

En last but not least; wees trots op de outfit die je draagt! Als je je er goed en comfortabel in voelt dan straal je vanzelf meer zelfvertrouwen uit, En dat is waar het uiteindelijk om draait.

TIP: heb je last van kledingstress? Maak dan een map met foto’s van al je setjes. Als je een dag hebt waarbij je even niet weet wat je moet dragen dan kun je door deze map scrollen en inspiratie opdoen voor je outfit.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: personalshopperstylist.nl, nl.wikihow.com, lidathiry.nl, assem.com, consumentenpsycholoog.nl


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.