Wellicht heb je er al eens van gehoord; positieve affirmaties. Dit zijn korte, krachtige zinnen die je kunnen helpen bij het creëren van een positieve mindset. Affirmaties zijn namelijk een toegankelijke manier om verandering aan te brengen in je onderbewustzijn. Vooral na mijn burn-out hebben affirmaties mij geholpen een positievere kijk op de wereld te krijgen.

Wat is een affirmatie?

Een affirmatie is een korte positieve zin, die je formuleert in de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld: “Ik ben ontspannen”. Je kunt deze zin in je hoofd of hardop uitspreken en herhalen. Op deze manier zakken de woorden steeds meer in je onderbewustzijn. Je lijf gaat hierdoor geloven dat wat jij zegt en denkt, ook de werkelijke situatie is. Je her-programmeert je systeem hiermee als het ware, en gaat meer leven naar jouw affirmatie. 

Positieve affirmaties helpen mij vooral bij momenten dat ik mij gestresst voel of angst ervaar. Ik kalmeer mijn lijf met helpende en positieve gedachten die ik tegen mijzelf zeg zoals ‘ik ben ontspannen, ik ben veilig of het zijn maar angstgedachten, het is niet echt’. De stress of angst neemt na een korte tijd zichtbaar af en ik voel mij daardoor meer ontspannen, zo krachtig kunnen positieve affirmaties zijn. Wanneer je je affirmaties dus positief formuleert, zorgt dit ervoor dat je je beter gaat voelen en je lichaam en geest gaan handelen naar deze nieuwe overtuiging.

Je kunt je affirmaties inzetten zoals jij wilt;

 • om meer stil te staan bij waar je dankbaar voor bent,
 • om jezelf te ondersteunen bij het bereiken van een bepaald doel,
 • om negatieve gedachten om te buigen,
 • om je zelfvertrouwen te vergroten.

Voorbeelden van positieve affirmaties

Er zijn talloze voorbeelden van positieve affirmaties beschikbaar, in meditatie-apps, op YouTube en via het internet – zeker in het Engels. Maar er zijn ook voldoende Nederlandse affirmatie waar je uit kan kiezen. Hier zijn enkele voorbeelden van helpende affirmaties:

 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb,
 • Ik geef en ontvang liefde in overvloed,
 • Ik ben gezond en energiek,
 • Ik ben tevreden en ontspannen,
 • Ik ben succesvol in alles wat ik doe,
 • Mijn leven wordt iedere dag een beetje mooier,
 • Ik kan alles aan dat vandaag op mijn pad komt,
 • Ik sta open voor geluk uit onverwachte hoeken,
 • Ik ben veilig en word beschermd.

Hoe formuleer je zelf een positieve affirmatie?

Het is fijn om eerst te kijken naar wat je nodig hebt. Wil je je focussen op een bepaald doel, heb je veel stress of wil je meer dankbaarheid voelen? Je hoeft uiteraard niet maar één affirmatie te kiezen, je kunt er zoveel bedenken als je zelf wilt en jou helpt. Wel kan het fijn zijn om eenvoudig te beginnen en je aandacht te richten op enkele zinnen. Belangrijk is om de zin in de tegenwoordige tijd te formuleren, alsof het nu zo is. Op die manier is het makkelijker om in dat gevoel te stappen en je brein het signaal te geven alsof het al de werkelijkheid is.

Hoe pas je affirmaties toe?

Affirmaties kun je altijd en overal toepassen. Op ieder moment van de dag kun je een momentje vinden om jouw krachtige woorden te herhalen, hardop of in je hoofd. En natuurlijk als je ze hard nodig hebt zoals in stressvolle situaties zodat je lijf of geest zal kalmeren.

Affirmaties werken het beste als ze veel worden herhaald. Een geheugensteuntje kan je hierbij helpen. Je kunt ze bijvoorbeeld opschrijven, zoals in je journal of op een post-it. Schrijf je mooiste affirmatie op een mooi papiertje en hang het ergens op waar je vaak komt. Bijvoorbeeld bij je bed of aan de badkamerspiegel. Zo word je vaak aan je affirmatie herinnerd.

Affirmaties tijdens mediteren

Een andere manier om routine te krijgen in het affirmeren, is om het uit te voeren tijdens je meditatiesessie. Wanneer je iedere ochtend of avond een momentje neemt om te mediteren en hier positieve affirmaties aan toevoegt, begin- je je dag met een bewuste kijk op die dag of sta je stil bij het positief loslaten van de dag.

Ga lekker zitten op je meditatiekussen, sluit je ogen en begin met een diepe ademhaling. Zet een begeleidende meditatie op, of mediteer zelfstandig in stilte en concentreer je op je adem. Je kunt van tevoren al affirmaties kiezen voor tijdens je meditatie, bijvoorbeeld affirmaties die je een week lang herhaalt voor extra kracht. Een andere optie is om tijdens je meditatie te voelen wat je jezelf op die dag wilt meegeven. Zo maak je even dieper contact met jezelf en sluit je affirmatie beter aan bij jou op dat moment.

Affirmaties tijdens Yoga Nidra

Wist je dat je affirmaties ook goed kunt gebruiken bij yoga nidra? Dit is een yogastijl waarin je volledig stilligt en door een meditatie geleid wordt. Yoga nidra heeft vele voordelen, zoals het verlagen van angst en stress en vooral het opladen van je energie, alsof je hebt geslapen. Positieve affirmaties passen goed bij een yoga nidra meditatie. Je zakt met deze vorm van yoga namelijk zo diep in het onderbewustzijn, dat de affirmaties nog beter kunnen landen. 

Eindgedachte

Affirmaties zijn een prachtig hulpmiddel om je mindset positief te beïnvloeden. Door deze affirmaties regelmatig te herhalen kun je je negatieve denkpatronen doorbreken. Iets waar ik sinds mijn burn-out meer aandacht aan ben gaan besteden en wat mij erg helpt bij stressvolle- of angstsituaties. Hoewel je hierin consequent moet blijven herhalen, zal het je een positievere kijk op het leven brengen. Begin vandaag nog met positieve affirmaties in je dagelijkse routine te integreren en bepaal voor jezelf welke affirmaties jou nu kunnen helpen om positiever in het leven te staan.


disclaimer *


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.