Het vinden van een gezonde balans tussen voor jezelf en je kinderen zorgen kan uitdagend zijn. Het moederschap kan namelijk veeleisend zijn waarbij je jezelf nogal eens uit het oog verliest. Het is echter van belang goed voor jezelf te zorgen en ook prioriteit aan je eigen behoeften te geven, voor zowel je eigen welzijn als dat van je gezin. In dit artikel geef ik je vijf tips die je kunnen begeleiden naar een betere balans tussen zorgen voor jezelf en je gezin.

Zelfzorg is essentieel voor moeders

Zelfzorg is absoluut niet egoïstisch, maar juist essentieel voor moeders. Het helpt namelijk om gezond, veerkrachtig en gelukkig te blijven.

Door regelmatig te bewegen, goed te slapen en gezond te eten blijf je fysiek sterk, vermindert stress en heb je meer energie. Hierdoor ben je geduldiger, vrolijker en beter in staat om voor je kinderen en dagelijkse taken te zorgen.

Dit zorgt voor een gezonde balans en voorkomt dat je je uitgeput of opgebrand gaat voelen. Zelfzorg is dan ook niet zomaar iets extra’s, maar echt nodig voor een gezond en gelukkig leven voor het hele gezin.

Leestip: 6 redenen waarom jezelf op de eerste plaats zetten belangrijk is + zo zorg je goed voor jezelf

balans tussen kind en moeder
Bron: (ArthurHidden on Freepik)

Zo houd je balans en bevorder je je welzijn

1. Stel prioriteiten en grenzen

Het is belangrijk om prioriteiten en grenzen te stellen. Bepaal wat voor jou en je gezin echt belangrijk is en laat minder belangrijke taken los of besteed ze uit. Leer ‘nee’ te zeggen tegen dingen die teveel energie kosten.

Zo kun je je tijd en energie beter benutten, overbelasting voorkomen en tijd vrijmaken voor rust en activiteiten die je helpen weer op te laden. Dit leidt tot een betere gezondheid en zorgt voor meer energie.

Leestip: Waarom vaker NEE zeggen gelukkiger maakt + 3 tips hoe je respectvol nee kan zeggen

2. Creëer dagelijkse routines

Dagelijkse vaste routines zijn misschien niet zo spannend, maar wel belangrijk omdat ze structuur en voorspelbaarheid bieden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de hoeveelheid beslissingen die dagelijks genomen moet worden verminderen. Dit helpt om chaos te voorkomen en stress en vermoeidheid te verminderen.

Structuur en dagelijkse routines kunnen daarnaast helpen om meer tijd met je gezin door te brengen en tijd voor jezelf vrij te maken. Plan dit bewust in je agenda en kies daarbij zoveel mogelijk voor activiteiten die je energie geven zoals sporten, hobby’s en ontspanning.

3. Durf hulp te vragen

Betrek je partner en kinderen bij dagelijkse taken, je hoeft niet alles alleen te doen en ze kunnen meer dan je misschien denkt. Taken en verantwoordelijkheden verdelen of delegeren kan helpen jouw werklast te verminderen. Vraag hulp bij taken zoals schoonmaken, opruimen en de kinderen naar school of op bed brengen. Ook kun je hulp van familie of vrienden vragen bij taken zoals oppassen en neem zo nodig een schoonmaakster in de hand.

Spreek je behoeften uit en zorgt ervoor dat iedereen begrijpt dat je tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden en niet overbelast te raken. Zo zorg je ervoor dat stress vermindert en je moeilijke situaties beter aan kan wat belangrijk is voor het hele gezin.

4. Plan zelfzorgmomenten

Zorg ervoor dat je regelmatig zelfzorgmomenten plant in je agenda alsof het een afspraak is. Door specifieke tijden in je agenda te blokkeren kun je jezelf toestemming geven om even te ontspannen en op te laden. Dit bevordert je fysieke en mentale gezondheid waardoor je beter in staat bent voor je gezin te zorgen.

Ga op deze momenten ook echt even iets voor jezelf doen. De activiteiten kunnen variëren van sporten, een wandeling maken of mediteren tot een warm bad nemen, een boek lezen of schilderen. Wat het ook is, je bent even niet beschikbaar. Zo creëer je balans tussen je verantwoordelijkheden en de behoefte om even niets te hoeven wat essentieel is voor een gezond en gelukkig leven.

Leestip: Kom tot rust met deze 8 natuurlijke tips om te ontspannen

5. Wees lief voor jezelf

Lief zijn voor jezelf is net zo belangrijk als bovengenoemde tips. Het helpt je om een positieve relatie met jezelf op te bouwen wat je zelfvertrouwen zal doen vergroten. Het moedigt je ook aan je eigen behoeften serieus te nemen. Wees daarom vriendelijk en begripvol naar jezelf toe en accepteer jezelf gewoon zoals je bent.

Jij, de opvoeding en het huishouden hoeven niet perfect te zijn. Er zullen genoeg dagen zijn dat van alles mis gaat en dat het moeilijk is om balans te vinden, maar dat is oké. Door lief te zijn voor jezelf zul je met minder stress en meer veerkracht door zulke momenten heenkomen. Dit is essentieel voor je eigen welzijn en dat van je gezin.

Leestip: Zelfacceptatie | zo word je tevreden met jezelf in 5 stappen

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: psycholoog.nl, thuisblijfmama.be, heitenmem.nl
Beeld: ArthurHidden on Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.