Het is je de laatste tijd vast niet ontgaan dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mindfulness. Veel mensen en bedrijven beginnen de voordelen van mindfulness in te zien. Mindfulness kan je namelijk super goed helpen als je (veel) stress ervaart. En stress is gerelateerd aan heel veel (onduidelijke) kwaaltjes en ziektes. Ik leg je in dit artikel graag uit waarom mindfulness jou kan helpen bij stress.

Ik leerde zelf voor het eerst over mindfulness toen ik met een mommy burn-out bij de psycholoog terecht kwam. Zij vertelde mij dat ik te lang teveel stress had ervaren. Ik moest rust nemen en mindful oefeningen gaan doen omdat ik teveel en al te lang in de vecht en vlucht modus zat. Door mindful te worden kon mijn stress gereduceerd worden en lukte het weer te genieten.

Wat is mindfulness

Mindfulness is met aandacht leven in het hier en nu zonder te oordelen. Zo zorg je ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart en je beter in je vel zit. Veel mensen leven namelijk vooral in hun hoofd en oordelen over alles wat om hun heen gebeurd.

We zijn bezig met to-do lijstjes, denken aan het verleden of juist de toekomst en worden continue afgeleid door de prikkels die we dagelijks ervaren door moderne technologie. Zodoende raast ons leven in een sneltrein aan ons voorbij zonder dat we echt hebben genoten van de momenten waar we ons op dat moment in bevonden.

Met mindfulness richt je juist je aandacht op het heden, op wat er nu gebeurt en je nu ervaart zonder er over te oordelen. Puur hetgeen je zintuigelijk ervaart waarnemen.

Waarom mindfulness

Internationaal is er veel onderzoek gedaan naar Oosterse meditatie, voor veel mensen doet dit echter zweverig aan. Door Westerse wetenschappers is daarom mindfulness in het leven geroepen. Omdat er zoveel onderzoek naar wordt gedaan is inmiddels ontdekt en bewezen dat er vele voordelen te halen zijn uit mindfulness:

  1. Je kan er beter door ontspannen.
  2. Het stressniveau in je lichaam gaat omlaag.
  3. Je gaat minder piekeren over wat is geweest of komen gaat.
  4. Je kan je beter concentreren en focussen.
  5. Je geniet meer van het leven wat je vanzelf gelukkiger maakt.

Geen meditatie, wel mindful

Mindfulness is dus een vorm van meditatie. Dit kan je misschien wat zweverig in de oren doen klinken maar is het absoluut niet. Om mindful te zijn en mindfulness uit te oefenen hoef je echt niet persé te gaan mediteren in een yoga pose. Al staat het je natuurlijk vrij dit wel te doen!

Als je vasthoudt aan mediteren maar je dit eigenlijk niet lukt omdat je hier bijvoorbeeld niet geschikt voor bent of het past niet goed in je dagelijks leven, zal dit uiteindelijk averechts gaan werken en je juist meer stress opleveren. Je kan ook mindful zijn zonder je vast te houden aan ‘moeten mediteren’.

Simpele mindfulness oefening

Zonder te mediteren kun je namelijk ook profiteren van al het goede dat mindfulness je te bieden heeft. Kies een activiteit die je elke dag doet (bijvoorbeeld thee drinken, tanden poetsen of wandelen) en doe dat zonder te haasten en te piekeren. Doe deze activiteit bewust en laat je zintuigen voor je werken zodat je het moment van ‘nu’ volledig ervaart.

Kijk om je heen, ervaar de geluiden en geuren. Richt je op dát wat er in en op je lichaam zich afspeelt. Als je gedachten hebt bekijk je ze van een afstand maar je gaat er niet in mee. Je laat ze voorbij gaan zoals de wolken in de lucht zonder erover te oordelen. Adem een paar keer bewust in en uit. Zodoende richt je je aandacht op het huidige moment zodat je het volledig bewust zal meemaken en je stressgevoel zal verminderen.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.