Zelfliefde – van jezelf houden kan voor mensen vaag of zweverig klinken. Want is het niet egoïstisch of narcistisch om van jezelf te houden? Zelfliefde is juist verre van dat, het is eigenlijk het tegenovergestelde. Zelfliefde is de basis voor een gelukkig leven en een betere wereld om je heen.

Door zelfliefde straal je meer liefde uit, voel je je lekkerder in je vel en zullen je relaties verbeteren. In dit artikel ga ik dieper in op wat zelfliefde is, waarom het belangrijk is en geef ik 5 tips hoe je kan beginnen met meer zelfliefde te ontwikkelen.

Wat is zelfliefde

Zelfliefde zit van binnen, het is de basis voor een goede mentale gezondheid en is nodig om je echt gelukkig en goed over jezelf te voelen. Zelfliefde is jezelf accepteren in alles, jezelf durven zijn, vriendelijk naar jezelf zijn en kijken naar jezelf zonder een negatief oordeel te hebben.

Door jezelf lief te hebben kun je houden van je ware ik ongeacht je tekortkomingen, imperfecties en worstelingen. Door deze te omarmen zul je niet meer overdreven kritisch naar jezelf kijken maar juist met een beter gevoel naar jezelf kijken. Vergelijk jezelf niet met anderen, jij bent wie jij bent, jij bent uniek en je mag er net zo goed zijn als al die anderen.

Zelfliefde betekent ook dat je goed voor je lichaam zorgt, je grenzen bewaakt en zorgt voor genoeg ontspanning. Je zet jezelf op de eerste plek, niet omdat je egoïstisch of arrogant bent maar omdat jij de belangrijkste persoon in jouw leven bent en zelfliefde de wereld een stukje mooier en beter maakt.

Waarom zelfliefde belangrijk is

Jezelf waarderen en accepteren is de basis van zelfliefde en een gelukkig liefdevol leven. Als je jezelf volledig kan accepteren, gewoon zoals je bent, dan zul je merken dat er geen belemmeringen meer zijn in de dingen die je doet, voelt of ervaart waardoor je kan groeien en meer liefde kan geven. Je creëert zo een leven waarvan je niet uitgeput raakt maar juist energie van krijgt.

Dit betekent ook dat je eerlijk moet zijn naar jezelf en anderen, je eigen fouten moet erkennen, teleurstellingen moet accepteren, leren loslaten ook als het moeilijk is en de juiste keuzes voor jezelf moet durven maken waar jij je het beste bij voelt. Hoe meer zelfliefde je ervaart hoe meer je een positief gevoel uitstraalt wat de relatie met jezelf en je omgeving positief zal beïnvloeden.

5 tips om meer zelfliefde te ontwikkelen

Van jezelf houden is niet zo makkelijk als het misschien klinkt. Het kost ten eerste veel tijd om van jezelf te houden als je dat niet eerder deed. Je mag er de tijd voor nemen, ook dat is zelfliefde. Gun jezelf de tijd om zelfliefde te ontwikkelen, het gaat niet van de ene op de andere dag. Je moet er hard voor werken om dit gevoel oprecht te krijgen, liefde is niet voor niets een ‘werkwoord’.

Zelfs als je jezelf volledig hebt geaccepteerd zul je dagen hebben dat het even minder gaat. Zelfliefde is een uitdaging maar een die het absoluut waard is. Hieronder heb ik 5 tips voor je verzameld om je te helpen elke dag een stapje dichterbij zelfliefde te komen.

Tip 1. | Stop jezelf te bekritiseren

Zelfliefde begint bij zelfacceptatie. Stop je innerlijke criticus stemmetje (ego) die zegt dat je iets niet kan of dat je niet goed genoeg bent. Hou van jezelf, word beste vrienden met jezelf en accepteer jezelf gewoon zoals je bent. Zowel je uiterlijk als je innerlijk. Wees trots op je positieve kanten en gun het jezelf ook je minder mooie kanten te mogen accepteren. Benoem ze, omarm ze en zeg dat deze eigenschappen niet erg zijn. Je leven wordt er zoveel makkelijker en leuker van.

Hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt is veelal afhankelijk van je eigen gedachten. Vertel jezelf elke dag dat je er mag zijn en dat je van jezelf houdt zonder je hierover schuldig te voelen. Als je dit regelmatig herhaalt dan ga je er vanzelf in geloven en wordt zelfliefde en zelfacceptatie een stuk eenvoudiger. Heb je toch negatieve gedachten, vang ze dan mindful op zonder ze te beoordelen en onthoud dat dit alleen maar gedachten zijn maar niet de waarheid. Geef jezelf eens wat vaker een compliment, zo bouw je ook aan je eigenwaarde.

Tip 2. | Laat perfectionisme los

Perfectie bestaat niet in het echte leven, niemand is perfect. Bij zelfliefde gaat het er niet om dat je perfect bent, talentvol bent en jezelf mooi vinden. Het gaat erom dat je je pluspunten en minpunten accepteert gewoon zoals ze zijn. Iedereen heeft gebreken, beperkingen, sterke kanten, zwakke kanten, mooie karaktereigenschappen en eigenaardigheden. Dit is het lichaam en de eigenschappen die je hebt gekregen en waar je het de rest van je leven mee zult moeten doen. Je kan ze dus maar beter accepteren en omarmen.

Sta jezelf toe fouten te mogen maken en niet perfect te zijn. Fouten maken hoort bij het leven, je bent een mens. Blijf niet teveel bij fouten hangen en erover nadenken, je kan het verleden niet veranderen. Wat je wel kan doen is er van leren om het in de toekomst beter te doen. Je mag kritisch zijn op jezelf, maar alleen op een bemoedigende manier. Niet streng, beschuldigend of veroordelend. Je mag van jezelf houden, ook als je fouten maakt en alles mislukt.

Tip 3. | Blijf altijd dicht bij jezelf

Zelfliefde draait ook om dingen doen die goed voelen voor jou, jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Zet jezelf op de eerste plaats, maak keuzes waar jij blij van wordt en doe wat goed voelt voor jou in plaats van wat de buitenwereld van je verwacht. Ook als dat betekent dat je iemand teleurstelt.

Ondanks dat het heel menselijk is om door je omgeving gewaardeerd en geaccepteerd te willen worden heb je geen goedkeuring van anderen nodig om jezelf te mogen zijn en van jezelf te houden. Draag de kleding waar jij blij van wordt ook al is het niet in de mode. Maak tijd voor de hobby’s die jij leuk vindt om te doen. Zeg hetgeen wat je wilt zeggen tegen anderen, slik geen woorden in bij een meningsverschil maar doe het wel respectvol.

Houd rekening met jezelf, doe waar jij je goed bij voelt in plaats van dat je in verzet gaat tegen jezelf en je gevoelens. Vecht niet tegen wie je bent maar omarm juist al je eigenschappen en kwaliteiten. Stop met jezelf proberen te veranderen tot je in jouw ogen ‘perfect’ bent. Er zal namelijk altijd iemand zijn die je bekritiseert maar daar tegenover zal er ook altijd iemand zijn die je bewondert. Je kan het niet iedereen naar hun zin maken, zoveel mensen zoveel smaken en meningen. Wees bewust van wie jij bent, wat jij voelt en wat jij wil.

Tip 4. | Zorg goed voor je lichaam en geest

Zelfliefde draait ook om goed zorgen voor je lichaam en geest. Geef je lichaam veelvuldig gezonde voeding die bij jou past, geef het regelmatig beweging, comfort en ontspanning. Plan zo nu en dan me-time in. En af en toe genieten van comfort food zoals een reep chocolade hoort ook bij lief zijn voor jezelf. Maak tijd voor de dingen die je leuk vindt om te doen en waar je positieve energie van krijgt.

Luister goed naar je lichaam en geest en kom op voor jezelf en je eigen gevoelens. Zeg nee tegen dingen die je niet wil of niet goed voor je zijn. Stop met je zorgen maken en denk niet teveel na over negatieve dingen die zouden kunnen gebeuren. Kijk niet teveel terug naar het verleden wat je niet kan veranderen (behalve fijne herinneringen ophalen) en kijk niet naar toekomstige angstige fantasieën (behalve blijven dromen). Leef in het hier en nu want je bent nu. Erken je negatieve emoties, stop ze niet weg want ze mogen er ook zijn. Door je emoties niet te voelen blijven ze je achtervolgen.

Tip 5. | Zelfliefde is niet egoïstisch

Zelfliefde en egoïsme worden nogal eens door elkaar gehaald. Houden van jezelf klinkt alsof je een narcist bent, egoïstisch of arrogant. Daar draait het echter helemaal niet om bij zelfliefde. Zelfliefde betekent niet dat jij je beter voelt dan een ander, egoïstisch bent of onbeschoft naar je medemens.

Het betekent wel dat je in jezelf gelooft en trouw bent aan jezelf ongeacht wat je omgeving daar van vindt. Zelfliefde is niet alleen voor jezelf heel waardevol maar ook voor je directe omgeving omdat het bijdraagt aan een betere en liefdevolle wereld als meer mensen zelfliefde zouden ervaren.

Egoïsme uit zich vaak in zelfzucht en eigen belang. Door onzekerheid bestaat er een bewijsdrang om je beter en perfecter voor te doen dan je eigenlijk bent. Bij egoïsme is het erop gericht hoe jij overkomt op andere mensen en het uit zich meer competitief. Het is een korte termijn gevoel wat uiteindelijk ten koste gaat van je eigen geluk, de relatie met je omgeving en je eigen gezondheid.

Zelfliefde draait om liefde en goed zorgen voor jezelf vanuit een goed en liefdevol hart. Zelfliefde is niet competitief, iedereen is gelijk. Je bent niet meer of minder dan een ander. Je gunt jezelf en je dierbaren hetzelfde geluk toe. Leven vanuit zelfliefde draagt bij aan je persoonlijke geluk en welzijn. Je wordt onbaatzuchtiger en je belangeloosheid zorgt voor meer liefde en een betere wereld om je heen.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: sochicken.nl, thegreenguide.nl, healthinut.nl , innerlijkefocus.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.