Is je kledingkast altijd een rommeltje, kun je nooit iets terugvinden en weet je zelden wat je aan moet trekken in de ochtend? Dan is het tijd om je kledingkast eens grondig op te ruimen en opnieuw in te richten. De 10 pro tips in dit artikel kunnen je begeleiden bij het organiseren van je kledingkast voor als je niet weet waar je moet beginnen.

Signalen dat je je kledingkast moet opruimen

Als je merkt dat je kledingkast rommelig is, overvol raakt waardoor er niks meer bij kan, je bepaalde items nooit draagt en je niks kan terugvinden is het waarschijnlijk tijd om je kledingkast op te ruimen. Door je kast na het opruimen efficiënter in te richten zul je er meer plezier aan hebben en minder stress ervaren. Zodra je al je kleding goed kan zien weet je elke dag precies wat je aan kan trekken en blijft er vrijwel niets ongedragen in de kast hangen.

Stappen voor het opruimen van je garderobe

Hieronder vind je alle stappen die nodig zijn om je kast op te ruimen. Door een plan en duidelijk doel voor ogen te hebben, blijf je gefocust tijdens het opruim proces.

 • Stap 1: maak ruimte voor stapels om te sorteren.
 • Stap 2: haal al je kleding uit je kast.
 • Stap 3: houd elk item vast en beslis of je het wilt houden, twijfelt of dat je het weg doet.
 • Stap 4: sorteer het item op de juiste plaats en hang/leg de kleding die je houdt direct terug.
 • Stap 5: verwijder de ongewenste kleding uit je huis door weg te gooien of te doneren.
Bron: (Freepik)

10 tips voor het opruimen en inrichten van je kledingkast

Nu je de basisstappen voor het opruimen kent, heb ik hieronder 10 pro tips en hacks voor het opruimen en inrichten van je kledingkast. Deze ideeën helpen je je kleding te sorteren en je kledingkast te organiseren zodat je overzicht hebt en minder stress ervaart tijdens het aankleden omdat je alles kan vinden wat je zoekt.

Nadat je onderstaande tips hebt gevolgd en je kast er perfect uitziet, zorg er daarna voor dat je consequent blijft in het opruimen door het bij te blijven houden. Hang kledingstukken terug op hun plek na dragen/wassen en vermijd het verzamelen van onnodige kledingstukken. Zo blijft je kast altijd georganiseerd en overzichtelijk.

1. haal je kast leeg en maak schoon

Haal al je kleding uit je kast, leg het op een schoon ondergrond zoals op je bed. Zo heb je een goed overzicht van alle kleding en is het makkelijker beslissingen te maken. Maak meteen een sopje om je kledingkast goed schoon te maken. Zo is de kast lekker fris als je je kleding terug doet in de kast.

2. maak gebruik van slimme opbergmogelijkheden

Investeer in goede opbergmogelijkheden die bij jouw behoeftes passen zoals lades, dozen, kast- en ladeverdelers en fluwelen kledinghangers. Ze zorgen ervoor dat je alles goed kan organiseren, het is ruimtebesparend en het ziet er voor het oog mooi uit. Mijn persoonlijke favoriet zijn de PAX kasten van IKEA, deze kun je helemaal naar je eigen smaak inrichten en organiseren.

3. ruim op met gevoel en stel de juiste vragen

Marie Kondo is dé opruimgoeroe waar je vast wel van gehoord hebt. Zij is voorstander van opruimen met gevoel, alle items vast te pakken en jezelf de juiste vragen te stellen over het item. Vragen die je jezelf over een item kan stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Is het een favoriet item, draag ik het graag?
 • Past het item goed om mijn lijf?
 • Vind ik de stof fijn om te dragen?
 • Voel ik mij geweldig als ik het item draag?
 • Heb ik het item gedragen het afgelopen jaar?
 • Zal ik het item in de toekomst weer dragen?

4. berg je kleding efficiënt op

Door alle items een vaste plek te geven weet je precies waar je moeten zoeken voor een bepaald kledingstuk. Houdt shirts en hemdjes in dezelfde la. Leg broeken, jeans en leggings bij elkaar in een aparte la. Net als je ondergoed, sokken en pyjama’s. Hang je kleding bij soort en naast elkaar op dezelfde lengte. Je kan zelfs nog een stap verder gaan door je kleding op kleur of van donker naar licht te sorteren.

5. hang je favorieten direct terug

In plaats van je favoriete items op een aparte stapel te leggen, kun je ze beter direct terug doen in je kast. Als je hebt besloten hoe je je kast gaat indelen, is het makkelijkers en efficiënter om de items waarvan je zeker weet dat je ze houdt direct terug te leggen in de kast. Dit scheelt tijd, ruimte en zorgt ervoor dat je geliefde items niet op de verkeerde stapel terecht komen.

6. leg de twijfelgevallen in time-out

Als je twijfelt over bepaalde items, leg ze dan aan de kant in een aparte doos. Het nut van deze doos is dat je de twijfelgevallen nog niet direct weg doet, maar even aankijkt of je het item gaat missen. Houdt een tijdsbestek van 3 tot 6 maanden aan, en eventueel een jaar bij seizoensgebonden items. Heb je de behoefte bepaalde items te ‘redden’ binnen de nadenktijd, dan kun je het rustig terugleggen in je kast. Ben je het item vergeten, dan kun je het wegdoen.

7. verwijder items die niet voldoen

Iedereen heeft kleding in zijn kast dat niet veel gedragen wordt. Redenen hiervoor kunnen zijn dat het item niet goed past, dat het voor een bepaalde gelegenheid was of dat er sentimentele waarde aan zit en je het daarom niet weg wilt doen. Daarnaast kunnen items verwassen, kapot of vies zijn. Wees kritisch en verwijder de items die niet voldoen aan jouw doel. Dit geldt ook voor items die dubbel zijn, houdt alleen het item waar je het meest blij van wordt.

8. zorg goed voor je kleding

Heb je je kast gevuld met kledingstukken waar je van houdt en die bij jouw lichaam passen? Dan is het essentieel om vanaf nu deze items met zorg te behandelen. Dit betekent dat je de tijd neemt om je kleding op de juiste manier te wassen en te drogen. En ze na het wassen weer netjes op te ruimen op de aangewezen plek in plaats van ze gewoon op de grond of in een la te gooien.

9. zeg nee tegen trends

Een belangrijke tip voor het op orde houden van je kledingkast is om niet (teveel) met trends mee te lopen. Trends kunnen verleidelijk zijn, maar zijn meestal niet je eigen stijl en worden vaak maar een paar seizoenen gedragen voordat ze uit de mode raken. Zo blijf je bezig met opruimen en vernieuwen. Concentreer je dus op het opbouwen van een kast vol tijdloze kledingstukken waar jij blij van wordt en goed bij jou passen. Dit bespaart je geld, tijd en ruimte zodat je kledingkast overzichtelijk blijft. Hier zijn drie stappen die je helpen je eigen kledingstijl te vinden.

10. kies voor een minimalistische garderobe

Nog een tip om je kledingkast voorgoed op orde te houden: kies voor een minimalistische capsule garderobe! Dit houdt je kast voorgoed vrij van rommel. Hier zijn de drie stappen die je helpen te beginnen met een duurzame capsule garderobe waar je voor altijd van zult houden.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: Atozenlife.com, gewoonopgeruimd.nl, konmari.com
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.