Een bezoekje aan de sauna is een weldaad voor lichaam en geest, voor veel mensen en mijzelf is de sauna dan ook het ultieme genietmoment. Een dagje sauna brengt naast ontspanning nog meer gezondheidsvoordelen met zich mee. In dit artikel lees je precies wat er allemaal in je lichaam gebeurt en welke voordelen dit zijn.

Waar komt de sauna oorspronkelijk vandaan?

De sauna zoals wij die kennen is van oorsprong een Finse traditie die al ruim 2000 jaar bestaat. Het woord ‘sauna’ is afgeleid van het Finse woord ‘savu’ wat rook betekent. In de vroege historie van het steenkoude Finland woonden de mensen in deels onder de grond gebouwde hutten die werden verwarmd door hete stenen uit het vuur. Het grote voordeel van deze hete stenen was dat de warmte gedurende de nacht gelijkmatig werd afgegeven.

Later ontdekte men dat wanneer er water over de hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Hoewel het oorspronkelijk bedoelt was als verwarming, evolueerde hiermee de sauna. Finland is ook tegenwoordig nog koploper op saunagebied. Bijna ieder Fins gezin heeft een eigen saunacabine.

Beeld: Freepik

5 gezondheidsvoordelen van de sauna op lichaam en geest

1. De sauna ontspant en vermindert stress

De meeste mensen noemen ontspanning en stressvermindering als het grootste voordeel van een saunabezoek. Door de warmte voel je je relaxter en ontspannen je spieren. Ook maken je hersenen het gelukshormoon endorfine aan, waardoor jij je gelukkiger voelt en minder vermoeidheid en stress ervaart.

Uit onderzoek is aangetoond dat veel ziektes verband houden met stress. Aangezien het wetenschappelijk is bewezen dat het stress verminderd betekent dit dat je je niet alleen kortstondig goed voelt maar ook op de lange termijn er de vruchten van kan plukken.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

2. De sauna boost je immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat de sauna je immuunsysteem verbetert. Een Universiteit in Finland ontdekte dat mensen die een half jaar lang twee keer per week naar de sauna gaan minder last hebben van verkoudheid dan mensen die er nooit heen gaan.

Dit heeft te maken met de grote temperatuursverschillen tussen de sauna en de koude buitenlucht of een koud dompelbad. Je lichaam reageert op deze temperatuursverschillen door antistoffen en extra witte bloedcellen aan te maken. Deze antistoffen versterken je weerstand waardoor je lichaam beter bestand is tegen virussen, bacteriën en temperatuurschommelingen.

3. De sauna stimuleert de bloedsomloop

De sauna stimuleert je bloedsomloop omdat je lichaam reageert op de wisselingen van warmte en kou. De warmte zorgt ervoor dat je hartslag oploopt. Je hartvaten gaan openstaan en je bloedvaten verwijden waardoor het bloed sneller wordt rondgepompt. Dit stimuleert het zuurstofgehalte in je bloedcellen wat weer leidt tot een betere doorbloeding in je lichaam.

Bij het afkoelen daalt de hartslag weer tot een normale snelheid, hiermee train je als het ware je bloedsomloop. Het heeft daarom een vergelijkbaar effect op je bloedsomloop als een lichte work-out.

4. De sauna geeft verlichting bij pijnlijke spieren en gewrichten

Pijnklachten in spieren en gewrichten kunnen afnemen in de sauna. Door de warmte wordt de doorbloeding gestimuleerd wat ervoor zorgt dat de afvalstof melkzuur kan worden afgevoerd. Dit verminderd de pijnklachten van spierpijn. Omdat je bloedvaten verwijden, wordt je bloed sneller rondgepompt wat het natuurlijke genezingsproces van je lichaam stimuleert. Kleine wondjes, kneuzingen of stijve spieren zullen hierdoor sneller herstellen.

Daarnaast zorgt het gelukshormoon endorfine ervoor dat je je niet alleen gelukkiger voelt, het heeft ook een pijnstillende werking. Spieren en gewrichten ontspannen waardoor ze minder stijf aanvoelen. Vooral een infraroodsauna is zeer effectief tegen spierpijn.

5. De sauna is goed voor je haar en zorgt voor een mooie huid

De sauna is goed voor je haar en huid omdat het een reinigende werking heeft. De hitte laat de temperatuur in je lichaam stijgen waardoor je gaat zweten, je bloedvaten verwijden en je poriën gaan openstaan. Hierdoor wordt vocht, vuil, talg en gifstoffen afgevoerd. Zo helpt het je huid van binnenuit te reinigen waardoor je huid zacht aanvoelt en gaat stralen.

Daarnaast stimuleert de sauna de aanmaak van collageen, het eiwit dat belangrijk is voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Ook je haar wordt er mooier. Een speciale klier in je hoofdhuid maakt door de warmte een stof aan die het haar bevochtigd en in goede conditie houdt, hierdoor zal je haar gaan stralen.


Bronvermelding: holistik.nl, loff-wellness.nl, fonteyn.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.