Levenslessen van vorige generaties kunnen ons ontzettend veel leren. Als je jong bent denk je dat het leven draait om de grote dingen. Terwijl het leven eigenlijk draait om de kleine vanzelfsprekende dingen die ons gelukkig maken. Ik heb de 15 belangrijkste levenslessen voor je verzameld en op een rijtje gezet in dit artikel. Neem deze levenslessen het liefst zo vroeg mogelijk in je leven ter harte zodat je een gelukkig leven met veel voldoening zult leiden.

15 waardevolle levenslessen

1. Omarm een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine klinkt misschien saai, maar het geeft erg veel rust, regelmaat en structuur aan je dag. Structuur zorgt voor een heldere geest waardoor je niet teveel over allerdaagse handelingen hoeft na te denken en je brein kan ontspannen. Het vermindert daarnaast stress en geeft een goede basis en houvast wat elk mens nodig heeft.

Begin je dag met een ochtendroutine voor een goede start van de dag en herhaal elke ochtend hetzelfde ritueel. Begin bijvoorbeeld met je op te frissen gevolgd door je huidverzorgingsroutine en een gezond ontbijt.

Maak een to-do lijst met haalbare doelen voor de dag zodat je precies weet wat je te doen staat. Je kan het zelfs naar wekelijkse of maandelijkse routines uitbreiden. Haal bijvoorbeeld één keer in de week de boodschappen en plan maandelijks specifieke schoonmaak- of opruimklussen in huis.

Leestip: Er is niets mis met saai en voorspelbaar zijn

2. Vind de juiste balans in je dagelijks leven

Je voelt je pas echt gelukkig als je leven in balans is. Je leven is in balans als je voor alle factoren die belangrijk zijn in het leven voldoende tijd hebt. Ondanks dat voor veel mensen hun werk erg belangrijk is, is het maar één onderdeel van al deze factoren samen.

Wat veel belangrijker is en waar we veel gelukkiger van worden, is tijd vrij maken voor de mensen die je dierbaar zijn en doen waar je blij van wordt. Breng voldoende tijd door met je kinderen, je partner, je familie en geef aandacht aan je vrienden. Maak voldoende tijd vrij voor hetgeen wat je écht leuk vindt om te doen; hobby’s, vrijetijdsactiviteiten en even helemaal niets hoeven doen.

Hoewel geld natuurlijk een belangrijke factor is in ons leven, is het niet het aller belangrijkste. Meer geld dan je nodig hebt om in je basis te voorzien maakt namelijk niet gelukkiger, alleen comfortabeler. Kies daarom voor een baan die je veel voldoening geeft en waar je plezier uit haalt, niet alleen omdat het goed verdient.

Een baan die je veel voldoening geeft is op de lange termijn veel bevredigender en maakt je gelukkiger dan veel geld verdienen en alles kunnen kopen wat je wil. Leg de lat dus minder hoog en laat je werk niet volledig je leven bepalen. Vrije tijd is namelijk onbetaalbaar en tijd is onomkeerbaar.

3. Hou van jezelf

Hou van jezelf en wees blij met jezelf, gewoon zoals je bent! Veel mensen hebben zelftwijfel, twijfel over hun capaciteiten, twijfel over hun uiterlijk, twijfel of ze wel goed genoeg zijn. Deze twijfels maken je onnodig onzeker. Je bent namelijk al goed genoeg, gewoon zoals je nu bent! Geloof in jezelf, heb vertrouwen in je eigen capaciteiten, focus je op je positieve kanten maar durf ook je kwetsbaarheid en imperfecties te omarmen. Mensen die dat kunnen zijn het gelukkigst en bereiken meer in het leven.

Van jezelf houden betekent ook goed voor jezelf zorgen, zowel mentaal als lichamelijk. Praat zo lief tegen jezelf als dat je tegen een vriendin zou praten. Haal jezelf niet naar beneden, je bent namelijk mooier en beter dan je denkt! Je druk blijven maken over je uiterlijk is verspilde tijd want je uiterlijke kenmerken worden er niet anders door.

Wees ook lief voor je lichaam want een gezond lichaam is je beste vriendin. Beweeg elke dag, eet over het algemeen gezond en maak regelmatig tijd vrij voor jezelf om te doen wat je leuk vindt. Van jezelf houden betekent ook blijven leren, jezelf blijven ontwikkelen en jezelf dit gunnen. Blijf leergierig en leer voor jezelf, voor je eigen kennis en ontwikkeling.

Leestip: Waarom zelfliefde de basis is voor een gelukkig leven + 5 zelfliefde tips

4. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Onthoudt dat veel van wat er in je leven gebeurt je eigen verantwoordelijkheid is. Veel gebeurtenissen zijn een direct gevolg van de keuzes die je zelf maakt. Beschuldig anderen niet van hoe je leven verloopt of hoe jij je voelt.

Het is een keuze hoe jij op bepaalde dingen reageert, jij bent je eigen persoon en verantwoordelijk voor je eigen acties en reacties. Neem dus de leiding over je eigen leven en maak bewuste keuzes waar je écht achter staat. Zo bouw je aan een toekomst waarin je gelukkig zult zijn en blijven.

5. Koester de mensen om je heen

Koester de momenten die je hebt met je familie en vrienden, deze zijn namelijk het belangrijkste in je leven. De mens geniet het meeste van liefde, vriendschap en gezelligheid met dierbaren om hem heen. Deel lief en leed, dit zorgt ervoor dat je steeds dichter bij elkaar komt te staan en je een hechtere band krijgt.

Geniet van je kinderen, voor je het weet zal hun jeugd voorbij zijn en komt je opvoedrol op een lager pitje te staan. En er komt een dag dat je ouders, familie of vrienden er niet meer zijn om tijd mee door te brengen. Koester daarom deze momenten, nu het kan.

6. Fouten maken hoort bij het leven

Veel mensen vinden het vervelend om fouten te maken, echter hoort dit bij het leven. Het is heel menselijk en het overkomt ons allemaal. Van fouten maken leer je juíst elke keer een beter mens te worden, zonder fouten te maken kun je namelijk niet groeien. Door fouten te maken ontwikkel je je vaardigheden en vergoot je je kennis.

Accepteer dus dat fouten maken bij het leven hoort, je kan niet alles weten! Het hele leven is en blijft een leerproces. Straf jezelf er dus niet voor en wees niet negatief over jezelf als je een fout maakt of als je iets niet in één keer kan. Als je dit omarmt zul je meer leren en uiteindelijk daardoor meer bereiken.

Leestip: Hoe ga je om met perfectionisme? – 9 tips

7. Zet je problemen in perspectief

Soms kan het leven overweldigend zijn en doen diverse problemen zich tegelijkertijd voor. Problemen zullen echter altijd in je leven aanwezig zijn, dit hoort bij het leven want het leven is altijd aan verandering onderhevig. Het leven gaat altijd met ups en downs, deal with it. Om problemen beter aan te kunnen is het goed om ze eens in perspectief te plaatsen zodat je jezelf niet teveel laat meeslepen in je emoties.

Stel jezelf eens voor op de aarde met nog eens 7 miljard andere mensen, jij bent een klein stipje op deze aarde. En de aarde op haar beurt is maar een klein stipje in het heelal. Je bent slechts een klein onderdeel van het hele universum. Onthoudt dat het leven eindig is, over 100 jaar is het probleem dat je nu ervaart niet meer belangrijk en waarschijnlijk is het over een jaar zelfs niet eens meer belangrijk. Zo zet je problemen en gebeurtenissen waar je tegen aanloopt in perspectief, is het echt zo erg als dat het in je hoofd zich afspeelt?

Probeer bij problemen er eens rationeel en van een afstandje naar te kijken. Vraag jezelf af waar je precies mee worstelt, wat je emoties je vertellen, waarom je er op deze manier op reageert en of het echt nuttig is om je er zorgen over te maken. Zijn het problemen die je kan veranderen of is het iets wat buiten je macht ligt? Richt je op wat je kan doen om het probleem op te lossen maar als je er geen invloed op hebt dan zul je het moeten accepteren en loslaten voor je eigen gezondheid.

8. Wees dankbaar voor de dingen die je hebt

Door de drukte van alledag hebben we vaak geen tijd om stil te staan bij de dingen waarvoor we dankbaar zijn. Echter zijn er meer dingen om dankbaar voor te zijn dan je nu misschien denkt omdat ze ‘gewoon’ zijn geworden en we er gewend aan zijn geraakt. Deze kleine dingen zijn echter ontzettend belangrijk in ons leven. Waardeer deze kleine dingen en wees dankbaar dat je gezond bent, dat je een dak boven je hoofd hebt, elke dag kan eten en elke dag weer mag genieten van dit aardse leven.

De kans is groot dat je vroeger droomde van het leven dat je nu leidt of verlangde naar de bezittingen die je nu hebt. Sta daarom eens vaker stil bij de kleine dingen in het leven die ons comfortabel maken, wees dankbaar ook al zijn ze heel vanzelfsprekend voor je. Je wordt je een stuk bewuster als je er elke dag even bij stil staat, bijvoorbeeld als je net wakker wordt of juist voordat je gaat slapen. Zo zul je de dag een stuk positiever beginnen.

Leestip: Leer te waarderen wat je hebt met deze 3 tips

9. Houd je gedachten positief

De gedachten die je jezelf ingeeft kunnen je stemming veranderen. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je in een negatieve stemming blijft hangen. Je maakt jezelf onzeker, lamgeslagen of zelfs ziek van depressiviteit waardoor je minder goed rationeel kan nadenken. Gedachten zijn echter niet altijd op waarheid gebaseerd maar kunnen wel door je geest worden omgezet tot realiteit. Negativiteit en negatieve gedachten brengen je echter nergens, alleen dieper in een negatieve spiraal.

Gelukkig kun je je eigen gedachten óók positief beïnvloeden. Houd je je gedachten over het algemeen positief, dan zul je je ook positiever gaan voelen. Je kan jezelf aanleren je denkwijze te beïnvloeden met positieve gedachten. Door je bewust te worden van je gedachten kun je ze trainen een positievere kijk op alles te krijgen. Hoe langer je dit doet, hoe meer je eigen brein erin zal gaan geloven. Hier kan je problemen in perspectief zetten of mindfulness je bij helpen zodat je stressbestendiger wordt en minder vatbaar bent voor een burn-out of depressie.

Leestip: Leer positief denken in negatieve tijden | 5 tips

10. Gun jezelf geluk

Gun jezelf een gelukkig leven. Haal alles uit het dagelijks leven wat het jou te bieden heeft, doe waar jij blij van wordt en breng je leven door met de mensen die je dierbaar zijn. Blijf jezelf ontdekken, ontwikkelen en uitdagen. Geloof in jezelf, maak keuzes met je hart en beslis vanuit je intuïtie. Blijf niet vastzitten in oude patronen als deze je ongelukkig maken. Gun jezelf geluk, wacht niet af maar volg nu je hart.

Je mag best ambitieus zijn, maar laat status, geld en aanzien je leven niet bepalen. Dit zijn echt niet de belangrijkste dingen in het leven. Zorg ervoor dat je elke dag ten volle kunt genieten van wat het leven je te bieden heeft. Ga voor een leven waarbij je niet telkens uitkijkt naar het weekend of een vakantie nodig hebt om op te laden. Maar kies voor een leven in balans en vul je leven met factoren waar jij blij van wordt, dit zal je een gelukkiger mens maken.

11. Wees trouw aan jezelf

Leef het leven dat jij wil en dat jij voor ogen hebt voor jezelf. Leef niet het leven van anderen of het leven dat de maatschappij je ingeeft terwijl het eigenlijk niet je ding is. Ga niet voor roem, succes of een hoog inkomen omdat het meer aanzien geeft. Staar je niet blind op wat anderen doen of hebben, niets is wat het lijkt. Als je iets tegen je zin in doet kan dat burn-out klachten opleveren wat niet goed is voor je eigen gezondheid.

Vaar je eigen koers en vergelijk jezelf niet met het leven van anderen. Doe iets waar jouw passies liggen, wat je nu leuk vindt om te doen en waar je veel voldoening uit haalt. Dit is beter voor je eigen welzijn en op de lange termijn veel langer vol te houden. De kans is groot dat je er dan vanzelf succesvol in wordt, omdat je gemotiveerd bent om het te doen. Maar word je niet succesvol, dan ben je in ieder geval trouw gebleven aan jezelf en ben je wel gelukkig met je leven.

12. Deel je gevoelens

Het inhouden van je gevoelens en emoties is niet gezond, het kan verband houden met ziektes en bitterheid. Als kind is het vanzelfsprekend je gevoelens te delen; als je pijn hebt dan huil je, ben je blij dan lach je en ben je boos dan laat je dat ook wel merken. Als volwassene is het minder logisch of sociaal geaccepteerd om je gevoelens te delen met anderen.

Veel mensen onderdrukken daarom hun gevoelens en emoties om conflicten uit de weg te gaan of niet raar gevonden te worden. Toch is het voor jezelf en je relaties op de lange termijn veel beter om je gevoelens eerlijk te delen. Door jezelf kwetsbaar op te stellen en je gevoelens met anderen te delen kun je tot diepere contacten komen en een sterkere band opbouwen. Leer wel je emoties te doseren, overdreven emotioneel zijn kan juist afschrikken. Maar je gevoelens opkroppen om leuk gevonden te worden is niet goed voor je eigen mentale gezondheid en je relaties voor de lange termijn.

13. Het maakt niet uit wat andere mensen denken

Maak je niet druk om wat andere mensen mogelijk van je zouden kunnen denken. Het grappige is dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn en echt niet zoveel met jou als je zelf denkt. Jij bent zelf het middelpunt van je eigen wereld waarin jij de hoofdpersoon speelt. Doordat we onszelf van zo dichtbij zien zijn we extra kritisch op onszelf. Maar onthoud dat dit voor vrijwel iedereen geldt.

Mensen zullen altijd denken, positief of negatief. De gedachten van anderen kun je niet beïnvloeden en je zal nooit 100% zeker weten wat een ander denkt of vindt. Doe dus wat je zelf wil, waar jij jezelf goed bij voelt en probeer het jezelf vooral naar de zin te maken. Geef niet teveel om de mening van anderen, zoek niet teveel bevestiging en waardering bij andere mensen maar vertrouw vooral op jezelf en wat je eigen hart je ingeeft.

Leestip: Maak je minder druk om wat anderen van je denken | zo laat je de mening van een ander los – 8 tips

14. Leef in het hier en nu

Leef in het hier en nu want nu is de realiteit. Focus je op het nu door te voelen, te horen, te zien, te ruiken en te proeven. Geniet van waar je nu mee bezig bent en laat gedachten dit moment zo min mogelijk beïnvloeden. Wees niet teveel bezig met wat komen gaat of wat is geweest.

Stop met zorgen maken over het verleden of de toekomst. Het verleden kun je niet veranderen en de toekomst kun je niet voorspellen. Maak niet teveel plannen en doelen voor een verre toekomst, dit levert alleen maar stress, spanningen en angst op. Doe nu wat je blij maakt en plan niet veel verder dan het lopende- of aankomende jaar. Focus je elke dag op vandaag, in het hier en nu.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

15. Pluk de dag

Geniet van de mooie dingen in het leven, haal zoveel mogelijk uit je dag en stel je geluk niet uit. Geniet er nu van want nu is het moment dat je leeft. Bewaar het niet voor ‘later’, want misschien komt er geen later. Het leven is niet maakbaar, maar één ding is zeker en dat is dat het leven eindig is. Houd de dood als hulpmiddel om je ervan bewust te maken hoe waardevol het leven is, je hebt maar een leven gekregen.

Neem het leven niet te serieus, het leven is geen wedstrijd. De reis en het pad door je leven is het doel, de finishlijn is namelijk de dood. Zorg dat de tijd die je hebt goed besteed met de dingen die jij belangrijk vindt en waar jij een gelukkig mens van wordt. Probeer meer van het dagelijks leven te genieten, plan niet teveel vooruit en leef in het hier en nu. Kortom, pluk de dag!

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: mynd.nu, psychologiemagazine.nl, wikihow.com, growthinkers.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.