Ademen is een onbewust proces wat we vanaf onze geboorte vanzelf gaan doen om te kunnen leven. Toch kan ademen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Ademen op de juiste manier is namelijk erg belangrijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Een verkeerd ademhalingspatroon kan leiden tot stress, oververmoeidheid, buikpijn en tal van andere klachten. In dit artikel lees je meer over ademen en leg ik je uit hoe je op de juiste manier kan ademhalen.

Waarom is goed ademen belangrijk

Ademen is het meest onbewuste proces in het lichaam dat we duizenden keren per dag doen en wat van levensbelang is! Maar ook het enige onbewuste proces wat we zelf kunnen beïnvloeden en sturen. Ademhalen is erg belangrijk voor ons, het is de basis van ons systeem en kan werken als een natuurlijk medicijn. Het doel van ademen is om zuurstof uit de lucht te halen en koolzuur uit het lichaam te verwijderen. De zuurstof komt via de longen in ons bloed waarna het bij onze organen en spieren terecht komt.

Bij een goede trage en diepe ademhaling voel je je ontspannen, heb je voldoende energie om je dag door te komen, heb je een goede spijsvertering zodat voedsel goed verteert wordt, verscherpt je focus en daalt je bloeddruk. Tal van lichaamsfuncties lopen beter als we goed in- en uitademen. Andersom geldt ook als je een verkeerd ademhalingspatroon hebt, er cruciale lichaamsfuncties zullen verslechteren.

Voordelen van een goede ademhaling

  1. Je voelt je meer ontspannen omdat bewust ademen alle lichaamsfuncties kalmeert.
  2. Je immuunsysteem wordt sterker waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes.
  3. Je hebt meer energie omdat je zuurstofopname verbetert.
  4. Je krijgt een betere nachtrust omdat je je ontspannen voelt.
  5. Je krijgt een betere spijsvertering omdat eten beter verteert wordt als je ontspannen bent.
  6. Je sportprestaties verbeteren omdat je uithoudingsvermogen groter wordt.

Wat gebeurt er als je verkeerd ademhaalt

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot langdurige vervelende klachten. Een verkeerde ademhaling kan je herkennen aan te snel en te vaak ademen, een ademhaling die teveel bovenin de borstkast zit, een onregelmatige of oppervlakkige ademhaling, regelmatig zuchten of gapen en door de mond ademen.

Een verkeerde ademhaling kan voortkomen uit overbelasting, prikkels, oververmoeidheid en stress. Zodra je deze stress ervaart ga je gestresst ademen wat tot meer stress en vele andere lichamelijke klachten kan leiden. Zoals kortademigheid, buikpijn, nekpijn, duizeligheid en chronische vermoeidheid. Maar ook (onbewuste) spanning, onrustgevoelens, angstgevoelens, hoge staat van alertheid en concentratieproblemen.

Nadelen van een verkeerde ademhaling

  1. Je kan moeite hebben met rust vinden en kan lastig ontspannen.
  2. Je kan last hebben van angst of paniekklachten.
  3. Je kan last hebben van een kort lontje en moeite hebben met het uiten van je emoties.
  4. Je slaapt onrustig en je kan chronische vermoeidheid ervaren.
  5. Je kan lichamelijke ongemakken hebben zoals nek- en schouderklachten.
  6. Je kan een gespannen buik met moeilijke stoelgang hebben.

Ademhalingsoefening

Als je verkeerd ademhaalt hoef je echt niet meteen naar een ademhalingstherapeut. Je kan ook gewoon zelf thuis aan de slag gaan. Door een ademhalingsoefening te doen kan je je stresslevels weer omlaag brengen. Heb je veel stress, probeer de oefening dan drie keer per dag te doen; als je opstaat, in de middag en voor het slapen gaan.

Hieronder leg ik je uit hoe je weer goed kan gaan ademen. Door middel van de buikademhaling zul je merken dat je lichaam langzaam de spanning loslaat en terugkeert in een ontspannen staat. Hierdoor zullen lichamelijke klachten uiteindelijk verminderen en kunnen ze op termijn zelfs weer verdwijnen.

  1. Word je in de eerste plaats bewust van je eigen ademhaling, zo kun je je adempatroon beïnvloeden.
  2. Ga rechtop zitten of ga liggen, sluit je ogen en neem een comfortabele ontspannen houding aan.
  3. Leg je linkerhand op je borst en je rechterhand op je buik of in je schoot.
  4. Als je inademt moet je buik bewegen en je borst zo stil mogelijk blijven. Hierbij moet je buik zacht en ontspannen zijn.
  5. Adem rustig, langzaam en ontspannen zonder extra diep in te ademen of te zuchten.
  6. Adem 3 tellen in door je neus. Je buik zou zich nu moeten opblazen als een ballon.
  7. Hou je adem even vast.
  8. Adem nu 4 tellen rustig uit waarbij je een zachte ontspannen buik creëert.
  9. Bij ontspannen en goed ademen, adem je niet vaker dan 6 tot 10 keer per minuut.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.