In een wereld waarin we het altijd druk hebben en alles steeds sneller lijkt te gaan, is rust en kalmte niet meer vanzelfsprekend. Dit terwijl rust juist erg belangrijk is voor een gezond lichaam en geest, voor het ervaren van minder stress en voor een beter balans in je leven. Slow living als tegenhanger betekent letterlijk ‘langzaam leven’ en moedigt je aan om bewust te vertragen en vreugde te vinden in simpele dagelijkse dingen. Een slow living mindset kan je helpen meer rust en kalmte in je leven te ervaren. Als iemand die slow living heeft omarmt hoop ik je in dit artikel te inspireren en tips te geven hoe je deze mindset in je eigen leven op kan nemen, vooral als je denkt er geen tijd voor te hebben.
Beoefen elke dag mindfulness
Slow living begint met mindfulness, een van de eerste dingen die ik meekreeg van mijn psychologe toen ik de diagnose burn-out kreeg. Mindfulness betekent volledig aanwezig zijn in het huidige moment zonder te oordelen. Met mindfulness kun je je gedachten over het verleden of de toekomst kalmeren zodat stress zal verminderen. Door hier zo nu en dan een meditatie aan toe te voegen kun je nog meer innerlijke rust ervaren.
Mindfulness kun je toepassen in het dagelijks leven tijdens hele eenvoudige handelingen zoals tanden poetsen, handen wassen, douchen of eten. Doe deze handelingen met aandacht zonder te gaan multitasken. Door bijvoorbeeld met aandacht te douchen voel je het water over je lichaam stromen en ervaren je zintuigen de geur van de zeep veel beter. En met aandacht eten is niet alleen beter voor de vertering, je zal zo ook meer genieten van de smaak van je maaltijd.
Oefen met vaker nee zeggen
Slow living kan niet zonder prioriteiten te stellen en vaker nee te leren zeggen. Geef voorrang aan je welzijn door kritisch te zijn over verplichtingen en extra verantwoordelijkheden die je overbelasten. Door te voorkomen dat je agenda overvol raakt kun je je tijd en energie steken in bezigheden die aansluiten bij jouw waarden en passies.
Reserveer juist extra tijd in je agenda voor jezelf waarin je geen verplichtingen hebt. Kies voor een paar activiteiten die je werkelijk blij maken, zoals yoga, wandelen in de natuur of een hobby waarbij je je handen gebruikt. Deze activiteiten maken mij persoonlijk keer op keer kalm en tevreden en hebben mij gevormd tot wie ik nu ben.
Geniet van alledaagse momenten
Koester en heb waardering voor de kleine, alledaagse momenten in het leven. Want deze kleine momenten zijn eigenlijk helemaal niet zo klein als we vaak denken in de westerse wereld. Of het nu gaat om het drinken van een kopje thee, het nuttigen van een heerlijke maaltijd, de geur van de natuur, het ontluiken van een prachtige bloem of het kijken naar een rustige zonsondergang.
Het waarderen van deze momenten en tegelijkertijd onthaasten stelt je in staat om te genieten van de rijkdom van de eenvoudige dingen van het leven. Er zijn meer kleine en eenvoudige dingen in het leven te ontdekken dan je je wellicht realiseert.
Vereenvoudig je woonruimte
Het vereenvoudigen van je woonruimte is één van de belangrijkste stappen naar een slow living mindset. Rommel neemt niet alleen fysieke ruimte in beslag, maar kost ook veel mentale energie en levert daardoor stress op. Je hoeft echt geen extreme minimalist te zijn om je woonruimte georganiseerd te houden, en met een gezin is dat ook vrijwel onmogelijk. Maar je woonruimtes opruimen en netjes houden zal een wereld van verschil maken.
Sorteer je bezittingen en laat overbodige bezittingen los. Beslis wat je wilt houden, wat je wilt weggeven en wat weggegooid kan worden. Houd alleen de spullen die een functionele doel hebben of waar je vreugde door ervaart. Al het andere is overbodige ballast. Het uiteindelijke doel is om een omgeving te creëren die rust en kalmte bevordert en georganiseerd aanvoelt.
Opruimen is helaas niet een eenmalige klus, het is iets dat je regelmatig uitvoert om rust in je woonruimte te behouden. Overweeg om er een gewoonte van te maken en plan een paar vaste moment in je dag of week voor het opruimen en schoonmaken van je woonruimten. Dit zorgt ervoor dat rommel niet kan opstapelen, hierdoor blijft de klus behapbaar en zal de omgeving gelijkertijd rust blijven uitstralen.
Zorg voor je lichaam en geest
Bij slow living hoort ook goed zorgen voor je lichaam en geest. Zorg goed voor je lichaam door regelmatig te bewegen, evenwichtig te eten en voldoende rust te nemen. Mijn beste tip voor lichaamsbeweging is door iets te kiezen wat je makkelijk in je routine kan opnemen en waar je plezier aan beleeft. Of dit nu yoga, pilates of regelmatig een wandelen is.
Straf je lichaam niet door strenge diëten te volgen, meestal werken deze niet of alleen voor de korte termijn. Maak keuzes die je kan volhouden en werkzaam zijn voor de lange termijn. Eet voedzaam eten en houdt gemiddelde porties aan. Daarnaast is voldoende rust en slaap nodig om je lichaam te ontspannen en je algehele gezondheid te verbeteren.
Naast je lichaam heeft je geest ook rust nodig. We leven in een 24-uurs economie waarbij we continue prikkels ontvangen die onze geest moet verwerken, ook als we het ons niet realiseren. Probeer regelmatig eenvoudige activiteiten om de geest te kalmeren. Ook hier kan yoga een rol in spelen of pak een boek en lees een hoofdstuk. Daarnaast kan je gedachten en ervaringen opschrijven in een dagboek of praten met familie of vrienden je mentale welzijn ondersteunen. Je gevoelen en ervaringen uiten kan opluchten en andere mensen kunnen ons vaak een ander perspectief bieden.
Maak tijd voor- en geniet van hobby’s
Maak in de drukte van alledag bewust tijd voor hobby’s, helemaal als je denkt er geen tijd voor te hebben. Of het nou wandelen, tuinieren, kleuren, lezen of bakken is. Plan regelmatig tijd vrij in je agenda voor hobby’s en behandel deze tijd als heilig. Naar mijn mening zijn vrijetijdsactiviteiten essentieel voor ontspanning en geluk. Creatief bezig zijn is namelijk een bron van vreugde en kan je stressniveau doen verlagen. Doe dus dingen waar je blij van wordt en waar je van geniet om te ontspannen en je gedachten af te leiden.
Ontkoppel je van technologie
Stel grenzen aan je digitale gebruik en beperk schermtijd. Maak opzettelijk en bewust tijd vrij van technologie door op vaste momenten je e-mail en social media te checken in plaats van dit de hele dag door te doen. Dit helpt je digitale afleiding te verminderen en je geest te ontlasten zodat je gefocust kan blijven op je eigen taken. Daarnaast heb je meer tijd voor andere belangrijke dingen zoals sociale interactie, creativiteit, rustmomenten en zelfreflectie.
Je kan er ook voor kiezen technologievrije zones te creëren, zoals de slaapkamer en eetkamer. Ik heb bijvoorbeeld een toegewijde plek met een bureau waar mijn laptop staat. Hier schrijf ik niet alleen voor mijn website, maar doe ik ook privé zaken en entertainment. Daarnaast eten wij thuis zonder afleiding van een tv of smartphone. Zo geniet je meer van je maaltijd en van elkaars gezelschap.
Breng tijd door in de natuur
Een fundamenteel aspect van zelfzorg en slow living is tijd in de natuur doorbrengen. De geluiden en geur van de natuur hebben namelijk een kalmerende werking op ons lichaam en geest. Het helpt je om meer in het moment te zijn en je aanwezig te voelen. Daarnaast is het gezond voor je lichaam omdat het fysieke beweging aanmoedigt, het bevordert je slaapritme en het verbetert je focus en concentratie.
Probeer een wandeling in de natuur in je wekelijkse- maar nog liever dagelijkse routine op te nemen. Een korte wandeling in het park kan al een verschil maken. Woon je in de stad probeer dan regelmatig te tuinieren indien je de luxe van een eigen tuin hebt of plan in de weekenden een uitje naar de bossen of stranden. Deze korte ontsnappingen uit de drukte en chaos van het stadsleven kunnen kalmte en rust in je leven bevorderen.
Eindgedachten
Slow living gaat niet over minder doen; het gaat over met meer aandacht de dingen doen die in lijn liggen met jouw waardes en aspiratie. Slow living omarmen betekent niet dat je je huidige levensstijl van de ene op de andere dag compleet hoeft te veranderen. Ik begon slow living ongeveer vijf jaar geleden in mijn leven op te nemen. Na het ervaren van een burn-out en een paar jaar later weer terugvallen ging er bij mij een knop om. Maar na vijf jaar leer ik nog steeds veel en lukt het mij ook niet elke dag mindful te zijn. Met een gezin word je helaas regelmatig geleefd, maar dat is ook onderdeel van slow living. Accepteer wat er is en gebeurt in het moment, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.
Mijn advies is om te beginnen met kleine bewuste veranderingen. Kies eerst één of twee tips uit bovenstaande lijst en voeg er telkens weer één aan toe als je de vorige onder de knie denkt te hebben. Zo bouw je geleidelijk aan nieuwe gewoontes op die een slow en gelukkig leven zullen bevorderen. Als je deze tips omarmt zul je vanzelf merken dat je makkelijker een evenwichtig leven kunt leiden waarin je niet meer hoeft te haasten. Neem de tijd om de eenvoudige en kleine dingen van het leven te waarderen, geef prioriteit aan wat echt belangrijk is en ervaar het gevoel van balans en tevredenheid in je leven.