Ontspannen is het tegenovergestelde van spanning en is zeer belangrijk voor een gezonde lichaam en geest. Maar de huidige tijd en maatschappij waarin wij leven staat ‘druk zijn’ vaak centraal. We staan constant ‘aan’, hebben dagelijks vele prikkels te verwerken en moeten daarnaast veel van onszelf waardoor we gespannen raken. Veel mensen hebben moeite met ontspannen terwijl het heel belangrijk is om hier elke dag de tijd voor te nemen. In dit artikel vertel ik je mijn favoriete tips om tot rust te komen.

Neem elke dag tijd om te ontspannen

Als iemand een paar jaar geleden aan mij vroeg hoe het met mij ging was mijn standaard antwoord ‘druk’. Altijd drukte om mij heen met hele jonge kinderen, werk, huishouden, veel dingen die gedaan of geregeld moesten worden en geen tijd om te ontspannen. Ik werd in die tijd echt geleefd, geen wonder dat ik in een (mommy) burn-out raakte.

Bij veel spanning en een gebrek aan ontspannen ligt een burn-out op de loer. Door de huidige maatschappij en mindset van veel mensen is het geen wonder dat de burn-out cijfers blijven stijgen. We zijn niet gemaakt om continue bezig te zijn, prikkels te verwerken en maar door te gaan. Bij een gezonde leefstijl hoort ook ontspanning. Voel je dus zeker niet schuldig als je de tijd neemt om te ontspannen en even niets te doen. Het is alleen maar beter voor je lichaam, je geest en je immuunsysteem.

1. | Ontspannen door ademhaling

Ademhalen is een vanzelfsprekend proces in onze lichaam, je doet het zonder er bij na te denken. Als je stress ervaart verandert je ademhaling naar een snelle borstademhaling waardoor je korter zal ademen en je daardoor nog meer stress zal ervaren. Een juiste ademhaling is één van de belangrijkste manieren om te ontspannen.

Focus je op je buikademhaling. Neem een comfortabele houding aan, leg je hand zachtjes op je buik en focus je op je ademhaling. Adem zachtjes in door je neus, houd je adem even vast en maak daarna je uitademing langer dan je inademing. Herhaal dit een paar minuten. Je zal merken dat je lichaam in een staat van ontspanning zal komen en je je meteen rustiger voelt.

Leestip: Waarom goed ademen belangrijk is voor je gezondheid + ademhalingsoefening

2. | Zoek de natuur op

Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op je lichaam en geest. Er is geen ruimte voor prikkels en stress in de natuur, alleen een moment van rust voor jezelf. Door naar buiten te gaan en een frisse neus te halen zal het cortisolgehalte (stresshormoon) in je lichaam dalen. En doordat je beweegt (zoals wandelen of fietsen) zal je lichaam endorfine (gelukshormoon) gaan aanmaken.

Gebruik al je zintuigen als je naar buiten gaat om zoveel mogelijk van de natuur te ervaren in je lichaam. Ruik de bloemen en planten, kijk naar de wolken of hoe het water in een rivier stroomt, hoor de vogels fluiten en voel de warmte van de zon. Het zal je helpen beter met stress om te gaan.

Leestip: 10 redenen waarom wandelen gezond is

3. | Knuffel met je huisdier

Huisdieren zijn niet alleen lief en gezellig, ze hebben ook een positief effect op je gezondheid. Door met je huisdier te knuffelen wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk en hartslag gaat dalen, je voelt je ontspannen, empathisch en gelukkiger. Dit heeft al effect na 20 seconden knuffelen.

Daarnaast brengt je huisdier je voor dit moment in het hier en nu, je maakt je even geen zorgen over gisteren of morgen. Je bent even alleen in dit moment samen met je huisdier. En natuurlijk vindt je huisdier het knuffelen en aaien ook fijn, het schept een band van vertrouwen tussen huisdier en baas.

Leestip: Positieve effecten van een huisdier op je gezondheid

4. | Verlies jezelf in een goed boek

Door te gaan lezen zal je lichaam en geest kalmeren en je stressniveau zakken. Dit heeft alles te maken met de vrijheid die lezen biedt en je daardoor laat ontspannen. Je hebt namelijk zelf de regie in handen. Je kiest zelf welk boek je leest en op welk tempo je leest.

Door te lezen concentreer je je op wat je in handen hebt, als je jezelf in een verhaal verliest zal dit je lichaam meditatieve rust geven en je eigen gedachten even doen vergeten. Daarnaast laat het je lichaam even letterlijk ontspannen omdat je tijdens het lezen rustig zit.

5. | Neem een warm kruidenbad

In de Chinese, Griekse en Romeinse oudheid werd het kruidenbad al gebruikt voor ontspanningsdoeleinden. Er werd geloofd in de helende kracht van baden. Door een bad te nemen wordt serotonine (het gelukshormoon) aangemaakt wat je een goed gevoel geeft. Vooral de geur van lavendel zal je laten ontspannen.

Daarnaast neemt het warme water stress weg, het verbetert je immuunsysteem, het verminderd spierspanning en het geeft een gevoel van totale rust. Zorg ervoor dat je het bad mindful neemt zonder teveel na te denken en in je hoofd te zitten. Geniet van het huidige moment, pas dan kun je echt gaan ontspannen.

Leestip: Wellness herfsttip: zo creëer je een luxe spa in je eigen badkamer

6. | Pak je kleurpotloden

Kleuren voor volwassenen klinkt misschien suf maar het werkt heerlijk ontspannend. Dit komt omdat je je op de kleuren focust en je concentreert om netjes binnen de lijntjes te kleuren. Het werkt als een meditatie, je spanningen verdwijnen naar de achtergrond omdat je brein geen ruimte heeft om met beide bezig te zijn.

Kleuren is daarnaast ook nog eens heel leuk om te doen, je ziet een kale kleurplaat tot leven komen. De meeste kleurboeken voor volwassenen zijn daarnaast zo mooi dat je ze naderhand zelfs kan inlijsten.

7. | Drink een kop thee

Al eeuwenlang is het drinken van een kop thee een middel om spanning en stress te verminderen. Theemomentjes worden geassocieerd met rust en helpt je beter te slapen. Daarnaast zit het aminozuur ‘theanine‘ in thee wat stress helpt te verminderen.

Van kruidenthee is het wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij onrust, kies bijvoorbeeld voor Rooibos thee, Kamille thee of Lavendel thee. Theedrinken is het perfecte moment om even mindful te zijn. Neem een ontspannen houding aan en laat je gedachten de vrije loop zonder te oordelen. Gebruik daarnaast je zintuigen; wat zie je, wat ruik je, wat proef je.

8. | Gebruik routines en een planner

Om in je hoofd tot rust te komen is het aan te raden vaste routines aan te houden en een planner te gebruiken waarin je afspraken en taken kan noteren. Door vaste routines aan te houden hoef je overal niet zo bij na te denken, veel gaat dan op de automatische piloot waardoor je niet continue keuzes hoeft te maken. En door het gebruik van een planner, in schrift of digitaal, houd je je hoofd leeg en kun je je afspraken, lijstjes en taken loslaten waardoor je beter kan ontspannen.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.