Op 4 oktober is het werelddierendag, een mooi moment om even stil te staan bij alle dieren in de wereld. En als het om mindfulness gaat, kunnen we nog een hoop leren van de dieren om ons heen. Ze leven namelijk van nature mindful. In dit artikel lees je vijf mindfulness lessen die mensen van de dierenwereld kunnen leren.

5 mindfulness lessen uit de dierenwereld

Mindfulness betekent dat je bewust en met aandacht leeft in het hier en nu zonder er over te oordelen. Door net als dieren mindful te gaan leven, kan de kwaliteit van ons leven enorm vergroot worden. Door mindful te zijn ben je namelijk beter in staat in het hier en nu te leven waardoor je minder stress ervaart en je je meer ontspannen voelt. Je zal daardoor meer kunnen genieten van kleine dingen waardoor je positiever, tevredener en gelukkiger zult zijn.

1. Bewust leven in het hier en nu

Dieren leven bewust in het hier en nu. Ze maken zich geen zorgen over het verleden of de toekomst, zijn niet steeds bezig met wat er nog moet gebeuren, ze hebben geen (voor)oordelen en accepteren datgene wat er op dit moment is. Neem een voorbeeld aan een kat, ze kan uren voor het raam liggen in het zonnetje naar buiten te staren zonder doel, zonder gedachten die in de weg zitten en gewoon ‘zijn’.

Dier staan veel bewuster in het leven en zijn beter in staat te genieten van het moment in het hier en nu. Door mindful te leven en bewust in het moment te zijn, kun je veel beter genieten van de simpele, kleine en alledaagse dingen. Dit maakt je automatisch een tevreden en gelukkiger mens.

Leestip: Intentional living | 5 manieren hoe je bewuster kan leven

2. Focus op één handeling

Dieren kunnen zich volledig focussen op één handeling tegelijk. Als zij iets doen, zoals een prooi vangen, een nest bouwen of leren vliegen, dan focussen ze zich hier volledig op en houden ze hun aandacht alleen bij deze taak zonder zich af te laten leiden. Dit is nodig om te overleven en geen kostbare energie te verspillen.

In de mensenwereld is multitasken juist gebruikelijk. Het lijkt efficiënt, maar het tegendeel is bewezen. Je bent snel afgeleid, je werkt minder effectief, je maakt sneller fouten en het put je uiteindelijk zowel fysiek als mentaal behoorlijk uit. Dit kan op termijn leiden tot overspannenheid en zelfs een burn-out.

Het is daarom noodzakelijk om je mindful te focussen op één handeling tegelijk en je niet af te laten leiden door afdwalende gedachten of externe prikkels zoals mobielnotificaties. Dit is voor je lichaam en geest rustgevender en op de lange termijn werkt het zelf efficiënter.

Leestip: Controlfreak? 3 tips om te leren loslaten

3. Luister naar je lichaam en je intuïtie

Dieren leven vanuit hun intuïtie en luisteren altijd naar wat hun lichaam ze vertelt. Ze vertrouwen blind op hun instinct, reageren direct op signalen uit hun omgeving, doen niets dat niet goed voelt en handelen naar de behoeften van hun lichaam. Ze eten alleen wanneer ze honger hebben, ze verstoppen als er gevaar dreigt, ze rekken zich uit als ze te lang stil hebben gelegen en slapen of rusten als ze moe zijn zodat ze weer kunnen opladen.

Mensen negeren vaak de signalen die ons lichaam ons wil vertellen. Wij zijn het enige soort dat zo hard werkt zonder rust te nemen dat we overwerkt raken. Daarnaast zijn we geneigd alles met ons verstand en emotie te beredeneren waardoor we niet opmerken wat onze zintuigen ons eigenlijk willen vertellen.

Als je mindful wil leven dan zul je beter naar je intuïtie moeten leren luisteren. Maak weer contact met je lichaam, zintuigen en gevoelens door de stilte op te zoeken. Sta dan stil bij wat je voelt in je lijf, ervaar je ergens spanning of pijn? Hoe voelt je ademhaling? Vraag jezelf af wat je nodig hebt om je goed te voelen en handel naar je eigen behoeften.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

4. Houd dagelijks rustmomenten

Dieren luisteren beter naar de behoefte van hun lichaam dan mensen. Ze leveren namelijk precies de juiste hoeveelheid inspanning bij een handeling zonder er teveel energie aan te verliezen. Een dier gaat door tot de limiet is bereikt, daarna gaat hij niet verder. Ook als dat betekent dat hij zijn prooi niet heeft kunnen vangen. Dieren nemen daarnaast veel meer de tijd om te rusten en te ontspannen zodat ze blijven balanceren tussen de juiste verhouding van inspanning en ontspanning.

Een hoop mensen lijkt haast te zijn vergeten wat het is om te ontspannen, terwijl we juist die rustmomenten hard nodig hebben om goed te functioneren. Mensen staan tegenwoordig teveel bloot aan stress, prikkels en overmatige inspanning door onze veeleisende maatschappij. We negeren daarbij de signalen van het lichaam die probeert te vertellen dat je moet ontspannen. Doordat rusttoestand bijna niet meer wordt bereikt en inspanning langer duurt dan ontspanning, raken we uit balans waardoor er mentale en lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Het is daarom goed voor je gezondheid om beter naar je lichaam te luisteren en het voorbeeld van die kat aan te nemen. Meer ontspanning, rustmomenten, vertraging en even helemaal niks doen behalve soezen in het zonnetje. Dit brengt je lichaam niet alleen in een staat van ontspanning, het kan zelfs de productiviteit daarna weer omhoog brengen.

Leestip: Kom tot rust met deze 8 natuurlijke tips om te ontspannen

5. Maak je minder zorgen en maak meer plezier

Dieren maken graag plezier in het leven zonder zich zorgen te maken over het verleden, de toekomst of wat anderen van hen vinden. Ze spelen graag met elkaar en geven zich helemaal over aan het spel zonder zich druk te maken over wat er nog moet gebeuren of wat een ander van hem vindt. Ze kunnen compleet zichzelf zijn omdat ze zich volledig vrij voelen, niet bang zijn bekritiseerd te worden en in het moment kunnen leven.

De mens is daarentegen het enige levende wezen dat zich wel druk maakt om to do lijstjes, om wat anderen van hem vinden en het geweten dat het leven eindig is. Dieren denken vooral op praktisch niveau in het hier en nu. Daar kunnen wij mensen nog wat van leren. Durf je oordeel over jezelf en anderen wat vaker los te laten, durf te spelen en maak plezier alsof niemand toekijkt. Het leven wordt dan al gauw een stuk vrolijker en het geeft je een hoop zelfvertrouwen waardoor je meer levensgeluk zult ervaren.

Leestip: Meer geluk, rust en plezier ervaren? 6 tips naar een simpel leven

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: holistik.nl, proudlyimperfect.nl, worldanimalprotection.nl, psyned.nl


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.