Wie mooie, sterke en lange nagels wil zal moeten investeren in een goede nagelverzorgingsroutine. Heb je last van dunne, zwakke, gespleten of gebroken nagels en wil je ze graag transformeren tot mooie lange en sterke nagels? Volg dan het stappenplan uitgelegd in dit artikel. Deze stappen volg ik zelf al jaren om mijn natuurlijke nagels lang en sterk te laten groeien.

Van nature zijn mijn eigen nagels redelijk kwetsbaar. Als ik ze niet goed verzorg dan zijn ze dun en slap en een aantal nagels blijven dan splijten, dat kun je terugzien in dit artikel. Als ik voldoende aandacht schenk aan mijn nagelverzorgingsroutine en dit elke week uitvoer, dan transformeren mijn nagels naar sterke lange en mooie nagels die niet splijten en minder snel breken.

Mooie nagels zijn ook voor jou weggelegd als je ze maar voldoende aandacht geeft en de juiste verzorging biedt dat ze nodig hebben. Lees verder hoe je dit het beste kan doen.

Leestip: Beste nagelverzorgingsproducten voor mooie, sterke en lange nagels + tips

mijn lange nagels
Mijn natuurlijke lange nagels

Stap 1. Vijl je nagels

Vijlen is belangrijk om je nagels op de gewenste lengte te houden. Gebruik hier liever geen nagelknipper of nagelschaar voor omdat deze tools je nagels kunnen beschadigen. De nagelplaten kunnen namelijk gaan splijten waardoor de nagel kwetsbaar wordt. Wil je toch je nagels knippen, doe dit dan na het douchen omdat ze dan zacht zijn geworden.

Gebruik voor het vijlen een glasvijl. Deze nagelvijl is erg zacht voor de nagel in tegenstelling tot andere soorten vijlen. Hierdoor beschadig je de nagelplaten niet. Vijl telkens aan één kan van de nagel naar een richting toe, ga niet zagen met de vijl omdat je anders de nagelplaten kan beschadigen. Vijl ze elke week op een lengte die past bij jouw leefstijl zodat ze altijd op ongeveer dezelfde lengte blijven en zo minder kans hebben om te breken.


Herome Glass Nail File

Deze glazen nagelvijl voorkomt haakjes, splijtende of scheurende nagels. De speciale structuur van het glas sluit de nagelplaat perfect af zodat water en vuil geen kans krijgt om de nagelplaat binnen te dringen. Zo kunnen je nagels ongestoord groeien.


OPI Crystal File

Deze glasvijl heeft een ultrafijn oppervlak waarmee je nagels veilig kunt vijlen. De natuurlijke nagels raken niet beschadigd en voorkomt zo haakjes.


OPI Edge File

Edge File is een nagelvijl met fijn oppervlak (240 grit) voor het vijlen van natuurlijke nagels.


Stap 2. Versterk je nagels met pro-keratine

Een traditionele nagelverharder is niet wat je wilt gebruiken op je nagels omdat ze je nagels te hard maken en kunnen uitdrogen wat de nagel kwetsbaar maakt voor splijten en scheuren. De Scientifique K+ nagelverharder van Mavala werkt echter anders, lees hier mijn review over dit product (niet gesponsord, alleen een tevreden gebruiker).

Deze waterige vloeibare oplossing bevat het wetenschappelijk actief pro-keratine ingrediënt dat de keratinevezels van de nagelplaat verbetert. Hierdoor hechten de nagelplaten beter aan elkaar waardoor ze minder kans hebben om te scheuren en splijten. Vooral als je nagels veel splijten kun je hier voordeel van hebben. Gebruik een nagelverharder altijd in combinatie met hydraterende producten.


Mavala Scientifique K+

Verhardt de nagelplaat dankzij een actief ingrediënt dat de samenhang van keratinevezels verbetert zodat de drie belangrijkste nagellagen met elkaar worden verbonden. Bevat ook kristallen harsdruppels van de pistache mastiekboom wat helpt bij het versterken van de nagels.


ORLY Nailtrition®

Verrijkt met een natuurlijk mineraal complex van calcium, aan Iron, ProSina gehydrolyseerde Keratine, Hydrolyzed tarwe-eiwit, collageen en bamboe-extract. Helpt natuurlijk het stimuleren van de nagelgroei. 


Deborah Milano Nail Strenghtener

Verbetert de soepelheid van de nagels, waardoor ze sterker worden. Met de Nail Strenghtener voed je de nagels optimaal zodat ze er gezond uitzien. Verrijkt met vitamine A, E en B5, arganolie, mineralenmix, keratine en avocado-olie.


Stap 3. Hydrateer je nagels elke dag

Hydrateer je nagels dagelijks met een nagelolie en je handen met een vette handcrème. Zo blijven je nagels gezond en flexibel waardoor ze minder snel zullen breken als je je nagel stoot. In de nagelolie wil je het liefst jojoba olie terugzien en daarnaast vitamine E. Jojoba olie heeft een kleine molecuul die beter kan doordringen in de nagel. Dit is nodig omdat de bovenkant van je nagel niet door het lichaam zelf wordt gehydrateerd.

Breng de olie aan op je nagelriem maar ook aan de onderkant op het uitstekende gedeelte van je nagel. Breng daarnaast elke avond voor het slapen gaan een vette handcrème aan zodat je handen en nagels extra gevoed worden gedurende de nacht. Dit verzorgt niet alleen de huid van je handen, ook je nagels hebben er profijt van. In een vette handcrème wil je het liefst shea butter terugzien.


L’Occitane Shea Butter Hand Balm

Universele crème met een hoge concentratie Shea boter (25%) is speciaal geformuleerd voor de gevoelige huid. De crème voedt, herstelt en kalmeert de huid van droge tot zeer droge handen. De rijke textuur vormt een beschermende laag, waardoor de handen zachter en comfortabeler aanvoelen.


De Tuinen Jojoba Olie

Jojoba olie is een veelzijdige olie die zacht aanvoelt maar niet vet maakt. Geschikt voor haar, huid, nagels, lippen en gezicht. Bevat zeer veel vitamine E en essentiële vetzuren.


De Tuinen Sheabutter 100% puur

Een 100% pure sheabutter die de huid voedt en hydrateert. Het stimuleert de celdeling en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Rijk aan vitamine A, D, E en F.


Stap 4. Draag sterke nagellak

Naast het versterken en verzorgen van je nagels wil je ze ook beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals water. Je wilt water niet teveel op je nagels hebben omdat ze je nagels zacht maken en uitdrogen. Zo worden ze kwetsbaarder waardoor ze weer makkelijker kunnen scheuren en splijten.

Gebruik daarom sterke nagellak en draag huishoudhandschoenen als dat nodig is. Met nagellak hebben ze als het ware een extra laklaagje die de nagelplaat beschermd, vergelijk het met een telefoonhoesje voor je telefoon of verf voor je houten meubels. Vervang je nagellak elke week en houd zo nu en dan nagellakvrije dagen tussendoor.

De nagellak die ik hiervoor het liefst gebruik is van Essie Gel Couture (review hier) en Chanel Le Vernis (review hier). Dit zijn gewone nagellakken maar zijn bijna net zo sterk als gellak (een lak die je nagels juist kan beschadigen). Gebruik bij het verwijderen een nagellakremover zonder acetone, mijn favoriet is van Mavala.


ORLY Bonder Basecoat

Een goed lak resultaat start met een goede base coat. Meerdere malen gekozen tot de nummer 1 base coat ter wereld.


Chanel Le Gel Coat

Versterkt de glans en het gebogen effect van de nagel, terwijl de nagellak langer houdt. Verrijkt met cameliaolie.


Essie Gel Couture

Een romig dekkende nagellak die tot 12 dagen lang glans aan de nagels geeft zonder UV-licht. Het borsteltje met gedraaide steel maakt het mogelijk de kleur gelijkmatig, gemakkelijk en snel aan te brengen.


Stap 5. Wees lief voor je nagels

Wees altijd extra lief voor je nagels! Gebruik ze dus niet als gereedschap en doe altijd voorzichtig als je je handen intensief gebruikt. Ander heb je kans dat ze zullen inscheuren en breken. Doe daarom altijd net alsof je nagels zojuist gelakt zijn, op die momenten doe je namelijk ook extra voorzichtig.


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor het aanbrengen van een mooie make-up. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.