Mascara is een product dat niet mag ontbreken in je make-up routine, het is niet voor niets een echte klassieker. Mascara zorgt ervoor dat je wimpers donkerder, voller en langer lijken waardoor je ogen worden geaccentueerd. De finishing touch van je look! Wil je weten hoe je mascara perfect aanbrengt voor de mooiste, volste en langste wimpers ooit? In dit artikel lees je het stap voor stap en heb ik de top 5 beste mascara’s voor je opgesomd.

Wat is mascara en waar gebruik je het voor

Mascara is een echte klassieker op make-up gebied en is de finishing touch van je make-up omdat het na je oogschaduw en eyeliner komt. Mascara is dan ook niet te missen in je make-up routine omdat het je ogen laat spreken. Mascara is een meestal zwarte of bruine crème-achtig product dat in een harde huls of tube zit. Aan het uiteinde van de dop zit een borsteltjes waarmee je over je wimpers gaat. Mascara zorgt ervoor dat je wimpers donkerder, voller en langer lijken waardoor je ogen worden geaccentueerd.

Verschillende soorten mascara

Mascara is verkrijgbaar in verschillende soorten en formules waaronder waterproof, verlengend, volume gevend en krul-bevorderend. Voor elke specifieke doel bevat de mascara een ander soort borsteltje, van recht, tot hourglass tot gebogen en zelfs een klein bolletje of een kammetje. Ook kan het borsteltje van verschillend materiaal gemaakt zijn, zoals nylon (klassiek) of rubber (modern). In de afbeelding hieronder zie je welke borstel voor welk doel gebruikt kan worden.

mascara borstels
Bron: (Mindbodygreen.com)

Do’s en Don’ts bij mascara

Do’s

  • Een wimperkruller gebruiken
  • Een oogmaker-up remover gebruiken
  • Je mascara zigzaggend en aan beide kanten aanbrengen
  • Een wimperserum en/of primer gebruiken

Don’ts

  • Het borsteltje in de huls pompen
  • Een mascara langer dan 3-5 maanden gebruiken
  • Teveel mascara aanbrengen
  • Je mascara uitlenen
vrouw brengt mascara aan op wimpers
Beeld: (Freepik)

Zo breng je mascara perfect aan

Stap 1: oogschaduw en eyeliner

Zorg ervoor dat je eerst je andere oogmake-up zoals oogschaduw en eyeliner aanbrengt. Als je dit na het aanbrengen van mascara gaat doen, dan kom je er niet goed meer bij en kunnen de andere producten op je wimpers gaan zitten. Dit verpest de look van je mascara.

Stap 2: wimperkruller

Gebruik voordat je je mascara aanbrengt een wimperkruller. Hiermee lift je je wimpers zodat ze beter in de krul komen en blijven zitten. Krul je wimpers op twee manieren; pak de wimpers en druk de wimperkruller een paar keer open en dicht. Pak daarna de wimpers nog een keer en beweeg de wimperkruller van verticaal naar horizontaal omhoog zodat je wimpers extra goed zullen krullen.

Stap 3: primer

Om je mascara beter en langer te laten zitten kun je kiezen voor een mascara primer. Daarnaast legt primer een beschermend laagje over je wimpers en helpt het je wimpers alvast dikker te maken voordat je mascara aanbrengt. Wacht minimaal 30 seconden voordat je je mascara aanbrengt.

Stap 4: perfect aanbrengen

Voordat je begint, let er goed op dat er geen klontjes aan je mascaraborstel zit. Veeg eventueel overtollige mascara weg met een tissue. Breng eerst een dunne laag aan; kijk naar boven, begin goed bij de aanzet van je wimpers en breng de mascara naar de tip met een horizontale zigzaggende beweging. Dit zorgt ervoor dat je wimpers niet aan elkaar gaan klonteren en elke wimper wordt geraakt.

Voor extra volume en lange wimpers kun je een tweede laag aanbrengen voordat de eerste helemaal opgedroogd is, wacht tussen de lagen ongeveer 20 seconden. Voor nog meer volume breng je de mascara niet alleen op de onderkant maar ook op de bovenkant van je wimpers aan. Kijk naar beneden en zet de mascara op de aanzet aan de bovenkant van je wimpers. Beweeg het borsteltje naar het uiteinde van de wimpers.

Voor een dramatisch effect kun je twee verschillende mascara’s aanbrengen. Gebruik eerst een mascara die de wimpers separeert en verlengt en daarna een mascara die de wimpers meer volume geeft. Om de krul goed vast te houden kun je het beste kiezen voor een waterproof mascara.

Extra tip: voordat de mascara bijna droog is, druk met de zijkant van je wijsvingers je wimpers naar boven en houd dit een paar tellen vast. Zo blijft de krul goed omhoog staan voor een extra dramatisch effect.

Stap 5: verwijderen

Vergeet niet elke avond je make-up en mascara te verwijderen! Het is erg slecht voor je wimpers en ogen om je make-up een nacht te laten zitten. Verwijder je mascara op een veilige manier door gebruik te maken van een speciale oogmake-up reiniger. Deze lost de mascara op zonder dat je veel hoeft te boenen en te wrijven. Lees in het artikel hieronder hoe je precies te werk gaat.

Leestip: Zo verwijder je op een veilige manier oogmake-up zonder te wrijven + top 5 oogmake-up removers

Top 5 beste mascara’s


Maybelline Lash Sensational Sky High

Is een waterproof lengte mascara die zorgt voor natuurlijk ogend volume. Het flexibele, kunststof-borsteltje raakt zelfs de kleinste en kortste wimperhaartjes. De formule is verrijkt met bamboeextract. Geschikt voor gevoelige ogen. Mijn persoonlijke favoriet!


Pupa Vamp! Mascara

Is een volume mascara met een hourglass nylon borstel die volume geeft bij elke laag. Verrijkt met plantaardige en synthetische wassen en is geschikt voor gevoelige ogen.


Chanel Le Volume Révolution

Is een volume mascara met een uniek ronde kam kunststof borsteltje. Verrijkt met een combinatie van rijst- en bijenwassen en provitamine die de wimpers versterkt. Geschikt voor contactlensdragers.


Benefit BADgal Bang! Volume

Is een volume en lengte mascara met een driehoek nylon borsteltje waarmee je alle wimpers kan voorzien van een laagje mascara. Verrijkt met provitamine B5 om de wimpers te voeden en bevat een waterafstotende formule. Geschikt voor gevoelige ogen.


Gucci Beauty Mascara L’Obscur

Bevat een opbouwbare formule waarmee je zowel een ingetogen klassieke look alsook een gewaagde look mee kan maken. De kunststof kam-borstel heeft een ovale vorm waarmee je alle wimpers moeiteloos kan raken.


Beeld: by Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Make-up Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor het aanbrengen van een mooie make-up. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.