Yoga is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dat is logisch, want yoga heeft veel voordelen voor je fysieke en mentale welzijn. Maar wat houdt yoga nu precies in, waarom is het goed voor je gezondheid en welke hulpmiddelen heb je nodig? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is yoga?

Bij yoga wordt vaak gedacht aan het uitvoeren van bepaalde houdingen. Maar yoga is meer dan alleen het uitvoeren van verschillende houdingen en bewegingen. Ook de ademhaling, mindfulness en het meditatieve aspect zijn erg belangrijk.

Tijdens het uitvoeren van yoga houdingen ben je gefocust op je ademhaling. Dit geef je een gerichte focus wat ervoor zorgt dat je in het moment aanwezig bent. Doordat je alle andere prikkels even loslaat, creëer je een moment van rust en ontspanning.

De voordelen van yoga

Yoga is niet alleen leuk om te doen, maar heeft ook vele voordelen voor je lichaam en geest. Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van yoga:

  • Het vergroot je flexibiliteit. Wanneer je begint met yoga is het niet nodig om flexibel of lenig te zijn. Juist door het te beoefenen en je spieren te stretchen zul je merken dat je spieren soepeler en flexibeler worden.
  • Het verbetert je lichaamshouding. Door het regelmatig te beoefenen word je je bewust van je lichaam en hoe je deze beweegt. Ook creëer je sterkere spieren waardoor een goede lichaamshouding aannemen makkelijker wordt.
  • Het verlaagt je stressniveau. Door beweging te combineren met ademhaling en mindfulness helpt yoga je bij het verlagen van cortisol in je lichaam. Zo daalt je stressniveau en kun je heerlijk ontspannen.
  • Het verbetert je concentratievermogen. Wanneer je hoofd vol zit met taken en gedachten is het lastig om je goed te kunnen concentreren. Yoga helpt je om je aandacht naar het huidige moment te verplaatsen en de chaos in je hoofd wat meer los te laten.
  • Het zorgt voor een goede doorbloeding. Dankzij de bewegingen en specifieke houdingen zorgt yoga er ook nog eens voor dat je doorbloeding wordt gestimuleerd in je hele lichaam.
hoe doe je een yoga pose
Beeld: Freepik (pikisuperstar)

Soorten yogastijlen

Binnen yoga zijn er veel verschillende stijlen. De stijl die je beoefent is volledig afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Hieronder vind je een klein overzicht van een aantal veelvoorkomende yogastijlen:


Hatha Yoga

Dit is een van de meest bekende en klassieke yoga vormen en zeer toegankelijk voor beginners. Tijdens een les Hatha worden zowel bewegelijke als stilstaande houdingen afgewisseld. Zo is er bij Hatha een mooie balans tussen inspanning en ontspanning.


Yin Yoga

Hierbij worden houdingen voor een langere periode vastgehouden, tot wel 5 minuten of langer. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de spieren maar ook het dieper gelegen bindweefsel wordt aangesproken. Vaak wordt er gebruik gemaakt van verschillende yoga accessoires, zoals een blok of een bolster, om het lichaam mee te ondersteunen.


Vinyasa Yoga

Dit is een dynamische yogastijl waarbij de houdingen zich in een vloeiende beweging opvolgen. Daarnaast is bij Vinyasa het ritme van de ademhaling ook erg belangrijk, deze beweegt namelijk mee met de houdingen die worden uitgevoerd. 


Yoga Nidra

Dit is een meditatieve yogavorm die zorgt voor een diep gevoel van ontspanning. Tijdens een les Yoga Nidra lig je onder een dekentje en word je door een docente meegenomen in een begeleide meditatie. Deze yoga vorm wordt in één houding uitgevoerd, namelijk de savasana. Bij deze houding lig je met je rug op de yogamat, met je armen langs je lichaam en je handpalmen naar boven. 


Bikram Yoga

Bij deze yogastijl zijn de houdingen gericht op Hatha, maar wordt de yoga uitgevoerd in een verwarmde ruimte van ongeveer 38 tot 40 graden. De warmte helpt de spieren soepeler te maken en stimuleert de doorbloeding.


Hulpmiddelen

Tijdens het beoefenen van yoga kan het fijn zijn om wat extra hulpmiddelen tot je beschikking te hebben. Welke props je nodig hebt hangt af van de yoga stijl en de houdingen die je uitvoert. Dit zijn een aantal veelgebruikte hulpmiddelen bij yoga:

Allereerst is het natuurlijk fijn om yoga te kunnen beoefenen op een comfortabele ondergrond. Een yogamat zorgt ervoor dat je houdingen comfortabel kunt uitvoeren zonder weg te glijden of last te hebben van een harde en koude ondergrond. 

Om het uitvoeren van yoga houdingen makkelijker te maken kun je gebruik maken van yoga blokken. Een yoga blok zorgt voor extra ondersteuning. Zo kun je oefeningen die anders moeilijk of niet haalbaar waren, toch uitvoeren. 

  • Yoga riemen

Ga je aan de slag met nieuwe uitdagende houdingen en wil je blessures voorkomen? Daar kan een yoga riem je bij helpen! Zo is de spanning op je spieren bij het aanleren van een nieuwe houding niet te groot en kun je op je eigen tempo de houding eigen maken.

  • Yoga bolster

Een bolster biedt je ondersteuning en comfort tijdens een yoga sessie. Zeker bij Yin Yoga is een bolster een accessoire wat veel wordt gebruikt om je lichaam mee te ondersteunen. Je kunt de bolster gebruiken om rug, nek, knieholtes en armholtes te voorzien van extra comfort.


Beeld: Freepik
disclaimer *


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.