Wanneer je elke dag verzorgd de deur uit wil gaan zijn een aantal basis make-up producten onmisbaar in je make-up collectie. Maar welke items zijn de moeite waard om in te investeren? Zeker als je begint met make-up of als je je skills wilt uitbreiden weet je soms niet waar je moet beginnen vanwege het grote aanbod in beauty producten. Hieronder vind je de basis make-up op een rijtje én hoe je ze het beste kunt gebruiken.

1. Foundation/BB cream

We beginnen bij de basis. Als eerste stap voor een mooie make-up is het belangrijk om je huid goed te reinigen en te verzorgen door middel van een huidverzorgingsroutine. Zonder een verzorgde huid zal de make-up niet mooi aanbrengen. Meer weten over huidverzorging? Download dan mijn gratis e-book of kijk eens bij mijn andere artikelen onder de rubriek ‘Beautytips‘.

Indien je veel oneffenheden en kleurverschillen hebt dan kun je beginnen met een foundation of een BB cream zodat je huid er mooi egaal uitziet. Voor een lichte tot medium dekking kun je kiezen voor een BB cream, voor een medium tot volle dekking kies je voor een foundation.

De foundation of BB cream moet onzichtbaar op je huid liggen, je wil het niet zien zitten! Bij het kiezen van een dergelijk product is het belangrijk dat je weet welke huidtype je hebt (droog, gecombineerd of vet) en wat je ondertoon is (geel: warm, roze: koel). Voor het aanbrengen kun je gebruik maken van je vingers, een foundationkwast of spons. Begin vanuit het midden van je gezicht en vervaag richting je kaak en haarlijn.


2. Concealer

Als je oneffenheden op je huid hebt die niet vervagen met een foundation of BB cream kun je hier een concealer aan toevoegen. Deze concealer breng je alleen aan op je puistje, pigmentvlek of donkere kringen om het te vervagen. Dit doe je nadat je je foundation hebt aangebracht zodat je precies kan zien waar je extra dekking nodig hebt.

Leestip: Wat is een concealer en hoe breng je het aan + top 5 beste concealers

Een vloeibare concealer is zeer geschikt voor onder de ogen om donkere kringen weg te werken. Een dikkere crème of stick is meer geschikt voor een puistje of pigmentvlekken. Kies bij een concealer ook de kleurtoon van je eigen huid, alleen onder je ogen mag de concealer een tint lichter zijn. Voor het aanbrengen van concealer kun je een speciale kwast gebruiken, maar je kan ook prima je eigen vingers gebruiken. Door de warmte van je vingers smelt de concealer mooi samen met de huid en blijft het goed zitten.


3. Gezichtspoeder

Met een gezichtspoeder fixeer je de zojuist aangebrachte basis (foundation en concealer). Een huid die vet is of glanst van diverse producten kan een matter aangezicht krijgen door middel van een poeder. Als je een droge huid hebt dan is een poeder geen musthave.

Geeft de basis echter teveel glans dan kun je ervoor kiezen om op plekken zoals het voorhoofd, de neus en de kin de poeder heel licht aan te brengen. Je kan kiezen voor een gekleurde poeder in een kleurtoon die het dichtst bij jouw eigen huidtint ligt of voor een transparante poeder zonder kleur. De poeder breng je aan met een grote kwast met lange haren zodat het resultaat luchtig blijft en het geheel niet te poederig wordt.


4. Bronzer

Door de foundation- en poeder basis kan de huid er te egaal en vlak uit gaan zien. Dit is het moment om kleur en vorm terug te brengen in je gezicht. Dit kan door middel van onder andere een bronzer. Dit is een bruine poeder met een beetje glans die ervoor zorgt dat je huid een zonnig tintje krijgt.

Leestip: Wat is bronzer en hoe breng je het aan + top 5 beste bronzers

Een goede bronzer is iets donkerder dan je eigen huidskleur maar is niet te oranje en bevat niet teveel glitters. Concentreer de bronzer alleen langs de zijkant van je gezicht en daar waar de zon van nature op valt zoals het voorhoofd, de slapen, onder de jukbeenderen en langs de kaaklijn. Breng bronzer aan met een brede poederkwast en blend goed zodat het resultaat natuurlijk blijft.


5. Highlighter

Een highlighter geeft een natuurlijke glans aan je gezicht zodat je er fris en gezond uitziet. Zorg er met highlighter voor dat je de kleurtoon kiest die bij jouw huid past, dus warm (geel/goud) of koel (roze/zilver).

Leestip: Wat is highlighter en hoe breng je het aan + top 5 beste highlighters

Highlighter breng je aan op de plekken die je naar voren wilt laten komen om ze optisch te liften zoals je jukbeenderen, wenkbrauwbot en neusbrug. Highlighter is zowel in poeder, crème als vloeibare vorm verkrijgbaar. Breng de poeder aan met een schuin afgesneden of puntige kwast, de crème en vloeibare highlighters kun je prima met je vingers verdelen.


6. Blush

Ook met blush kun je weer kleur terugbrengen in je gezicht, een blush zorgt voor een gezonde blos op de wangen. Blush is verkrijgbaar is vele kleuren zoals roze en koraal en met of zonder glans. Voor een neutrale make-up kies je het beste voor een matte blush, dit oogt het meest natuurlijk. En een perzik kleur is de meest veilige kleur om mee te beginnen, dit staat iedereen.

Leestip: Wat is blush en hoe breng je het aan + top 3 beste blushes

Een blush breng je aan met een blushkwast en een lichte hand. Je kan de blush beter opbouwen dan verwijderen. Blush breng je aan op de zijkant van je wangen dicht bij je jukbeenderen. Glimlach in de spiegel en kijk waar de appeltjes van je wangen zitten. Op de buitenste bovenste helft van het bolle gedeelte komt de blush. De blush vervaag je vervolgens richting de bovenkant van je oor.


7. Neutrale oogschaduw palette

Bij een basis make-up hoort ook een neutrale basis oogschaduw palette. Met een oogschaduw palette die alleen neutrale kleuren bevat kun je geen foute look maken. Je kan kiezen voor alleen een lichte kleur op je oogleden voor overdag maar je kan je look ook makkelijk opbouwen met een donkere tint en er zo een smoky avondlook van maken. Vergeet niet je oogschaduw mooi te blenden met een blendkwast zodat harde lijnen niet meer zichtbaar zijn.


8. Eyeliner

Met een eyeliner laat je je ogen spreken, mooier uitkomen en groter lijken. Eyeliner komt in verschillende vormen zoals een potlood, stift, vloeibaar of gel. Je kan zelfs met zwarte oogschaduw en een schuin afgesneden kwastje een eyeliner zetten.

Een musthave is toch echt het zwarte waterproof liner oogpotlood. Hier kun je verschillende kanten mee op. Een eyeliner zetten is niet gemakkelijk maar oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet hoe beter je er in wordt. En gaat het toch mis dan kun je met een wattenstaafje en make-up remover het zo weer wegvegen.


9. Mascara

Mascara is wat mij betreft het nummer 1 onmisbare make-up product in het hele lijstje. Zonder mascara is je look niet af en mascara kan altijd op elke gelegenheid dag en nacht. Mascara maakt je wimpers langer, voller en donkerder waardoor ze beter zichtbaar zijn. En wie wil dat nu niet? Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar maar het beste kun je zwart of bruin gebruiken voor de meest natuurlijke look.

Leestip: Maak zelf je natuurlijke wimper groeiserum

Ook zijn er ontzettend veel diverse borsteltjes en bijbehorende effecten zoals krul, volume en lengte, net waar jij de voorkeur aan geeft. Heb je korte rechte wimpers die niet willen krullen? Kies dan voor een waterproof mascara. Deze houdt de krul beter vast omdat een waterproof mascara op oliebasis is in plaats van waterbasis zoals normale mascara.

Begin bij de basis van je wimpers, maak een zigzag beweging en breng de borstel naar boven tot het uiteinde van je wimpers. Je kan de mascara ook aanbrengen aan de achterkant van je wimpers, zo worden ze nóg voller.


10. Wenkbrauwproduct

Als je bent gezegend met volle wenkbrauwen dan hoeft er niet veel te gebeuren! Heb je dit echter niet dan kun je ze een handje helpen met een wenkbrauwpotlood, -poeder of -gel. Belangrijk is dat je wenkbrauwen mooi in model zijn, epileer daarom eerst je wenkbrauwen. Kies voor een tint lichter dan je eigen wenkbrauwen tenzij je blond bent dan kies je het beste voor een tintje donkerder.

Vul je wenkbrauwen in met een potlood of poeder met behulp van een schuin afgesneden kwastje. Zorg dat je dit doet met een lichte hand en werk met kleine streepjes in plaats van een dikke streep. Heftig aangezette wenkbrauwen ogen onnatuurlijk. Om de hele dag van je wenkbrauwen te genieten kun je als laatste stap een wenkbrauwgel aanbrengen.


11. Lippenstift of lippenbalsem

Met een lippenstift of lippenbalsem met tint kun je je lippen laten spreken. Kies jouw kleur op basis van de ondertonen van je huid en de kleur van je tanden. Begin met een nude, perzik of roze kleur voor een natuurlijk effect. Breng aan in het midden van je lippen en werk naar buiten.

Leestip: Zo verzorg je extreem droge lippen + 10 beste lippenbalsems waar je niet verslaafd aan raakt

Om je lippenstift langer te laten zitten kun je als eerst een lipliner aanbrengen. Vervolgens hap je na het aanbrengen van de lippenstift in een tissue om overtollige lippenstift weg te halen. Hierna herhaal je het aanbrengen van je lippenstift. Zo blijft deze beter zitten.


e-book make-up startergids download

Ontvang nu gratis de ‘Make-up Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor het aanbrengen van een mooie make-up.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.