Droge lippen zijn een vervelend probleem waar de meeste mensen vooral in de herfst en winter last van hebben. Door het gure weer buiten en de droge lucht binnen hebben je lippen heel wat te verduren. Maar dit is niet de enige reden dat je lippen droog kunnen worden. Het kan ook heel goed aan je lippenbalsem liggen als deze slechte stoffen bevat. In dit artikel leg ik je uit hoe je droge lippen kan verzorgen, welke ingrediënten je juist wel en niet wil smeren en heb ik de 10 beste lippenbalsems voor je op een rijtje gezet waar je lippen niet verslaafd aan raken.

Hoe ontstaan droge lippen

De huid van je lippen is anders opgebouwd dan de huid op de rest van je lichaam. De huid is veel dunner en daardoor kwetsbaarder. Daarnaast bevat ze geen zweetklieren en weinig tot geen talgklieren waardoor de huid van je lippen zichzelf niet vet en soepel kan houden. De lippen verliezen daarnaast veel sneller vocht dan de huid op de rest van je lichaam. Het gevolg is droge, geïrriteerde en gebarsten lippen.

Er zijn diverse oorzaken waardoor lippen droog worden, waarvan koud en guur weer in de herfst en winter er één van is. De meeste mensen ervaren daarom vooral in het najaar droge lippen. Daarnaast kun je een verkeerde lippenbalsem gebruiken waardoor dit juist averechts werkt. Je lippen blijven droog en geïrriteerd waardoor je blijft smeren. Slim van de fabrikanten, vervelend voor je lippen en portemonnee.

Symptomen en klachten droge lippen

 • De lippen voelen droog aan.
 • Er zitten barstjes, wondjes of velletjes op je lippen.
 • Je ervaart een jeukend, trekkerig of brandend gevoel aan de lippen.
 • Je mondhoeken kunnen inscheuren.
 • Er zit roodheid rondom je lippen.

Oorzaken en boosdoeners

 • Koud en guur weer.
 • Lage luchtvochtigheid.
 • Een vitamine tekort, A, B, C en E.
 • Te weinig drinken.
 • Blootstelling aan UV straling van de zon.
 • Lippenbalsem met irriterende stoffen.
 • Lip plumpers met irriterende stoffen.
 • Aan je lippen likken.
 • Menthol in tandpasta.
 • Bepaalde medicijnen.

Droge lippen voorkomen

Droge lippen voorkomen kan lastig zijn vanwege de anatomie van je lippen. Omdat de huid van je lippen veel dunner is dan de huid op de rest van je lichaam, kunnen ze dagelijks wel wat extra hulp gebruiken. Hieronder lees je hoe je droge lippen het beste kan verzorgen.

Zo verzorg je droge lippen

Stap 1. Bescherm je lippen

Gebruik elke dag een neutrale voedende lippenbalsem die geen irriterende stoffen zoals mint, eucalyptus, alcohol en parfum bevat. Waar je lippen wel blij van worden zijn bijvoorbeeld glycerine, shea butter, bijenwas, jojoba olie, castorolie, kokosolie, ceramiden, niacinamide en panthenol. Bescherm ze daarnaast tegen UV straling door elke dag minimaal een SPF30 op je lippen aan te brengen. Dit mag ook gewoon je dagelijkse zonnebrandcrème zijn. Doe daar overheen je lippenbalsem.

Stap 2. Voed je lippen van binnenuit

Zorg ervoor dat je je lichaam goed hydrateert door voldoende water te drinken, drink minimaal 1,5 liter water per dag. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vitamines tot je neemt, je huid wordt blij van vitamine A, B, C en de mineralen/spoorelementen jodium, koper en zink. Je vindt deze vooral in volkorengranen, groente, fruit, melkproducten, vlees, vis, ei en noten.

Stap 3. Scrub je lippen voorzichtig

Scrub je lippen liever niet, maar heb je erg last van losse velletjes dan kun je 1 keer per week voorzichtig je lippen scrubben. Maak je lippen eerst goed vochtig door een wattenschijfje te doordrenken met mineraal water, plaats deze ~ 15 minuten op je lippen. Smeer je lippen daarna in met vaseline of shea butter en wrijf voorzicht met een washandje je losse velletjes er vanaf. Smeer ze daarna weer in met lippenbalsem.

Stap 4. Smeer elke nacht een lippenmasker

Om je lippen extra te hydrateren kun je ‘s nachts een lippenmasker aanbrengen. Dit kun je ook heel goed zelf maken door dubbel te moisturizen. De volgende producten kun je hier voor gebruiken:

Doe dit liever niet!

 • Je droge lippen vochtig maken met je tong. In je speeksel zitten zuren die je huid irriteren waardoor ze nog erger zullen uitdrogen.
 • Pulken aan je velletjes. Zo creëer je wondjes op je lippen waardoor je lippen alleen maar erger zullen gaan irriteren.
 • Je lippen overmatig scrubben. Zo verwijder je het dunne beschermlaagje die je lippen juist hard nodig hebben.
 • Ademen door je mond. Door de droge lucht die langs je lippen gaat tijdens het ademen wordt er extra vocht onttrokken uit de lippen waardoor ze uitdrogen.

Aanbevolen lippenbalsems

Wat is lippenbalsem

Lippenbalsem is een term dat gebruikt wordt voor alle verzorgende producten die je op je lippen kan smeren met als doel je lippen te verzorgen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Mensen gebruiken lippenbalsem zodat de lippen weer zacht, soepel en minder droog aanvoelen.

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Je kan in principe niet verslaafd raken aan lippenbalsem zoals aan alchohol of drugs. Bij die soorten verslavingen speelt het zich vooral af in de hersenen. Je lippen kunnen echter wel afhankelijk worden van lippenbalsem, hier kan juist je lippenbalsem de boosdoener zijn.

Als je continue smeert met lippenbalsems die irriterende stoffen bevatten maak je je lippen droger waardoor je het gevoel hebt dat je moet blijven smeren. Hierdoor worden je lippen afhankelijk van de balsem waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en het net lijkt of je er verslaafd aan bent.

Je lippen hebben echter weldegelijk vochtinbrengende crèmes, vetten en oliën nodig om gezond te blijven aangezien ze hierin niet voldoende zelf kunnen voorzien.

Wanneer lippenbalsem smeren

Net zoals je de huid van je gezicht dagelijks verzorgd is het goed je lippen ook dagelijks te verzorgen om overmatig droge lippen te voorkomen. Het is goed dit onderdeel te laten zijn van je huidverzorgingsroutine om zo de conditie van je lippen optimaal te houden.

Lippenbalsem kun je zo vaak smeren als je wil en als nodig is. Dit kan echter alleen met een lippenbalsem die neutraal is en verzorgende ingrediënten voor de lippen bevat. Lippenbalsems met irriterende stoffen moet je vermijden omdat ze je lippen juist extra uitdrogen.

Welke ingrediënten wil je smeren, en welke niet

Zoals eerder vermeld zijn er stoffen die je lippen zullen ondersteunen en waar ze blij van worden. Maar er zijn ook stoffen die je lippen juist irriteren en die je beter kan vermijden. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

WEL

 1. Glycerine
 2. Shea Butter
 3. Kokosolie
 4. Jojobaolie
 5. Amandelolie
 6. Hyaluronzuur
 7. Niacinamide
 8. Panthenol
 9. Bijenwas

NIET

 1. Parfum/geurstoffen/aroma
 2. Kleurstoffen
 3. Smaakstoffen/aroma
 4. Lavendelolie
 5. Mint
 6. Eucalyptus
 7. Phenol
 8. Alcohol denat
 9. Propyl- en butyl parabenen

10 beste lippenbalsems die je lippen écht verzorgen ✓

In de wereld van cosmetica is soms door de bomen het bos niet meer te zien. Er is ontzettend veel aanbod dat het haast onmogelijk is om de producten te kiezen die goed voor je huid zijn. Het herkennen van ingrediënten kan je hierbij helpen maar de meeste ingrediëntenlijsten zijn voor de gewone sterveling nauwelijks te ontcijferen.

Ik heb daarom een overzicht voor je gemaakt van lippenbalsems die de huid van je lippen ondersteunen, geen irriterende stoffen bevatten en het proberen waard zijn.

✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals kokosolie, castorolie, cacao boter, zonnebloemolie en vitamine E.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals kokosolie, shea butter, bijenwas, avocado olie, marula olie, vitamine E, omega 3 en 6, Tripeptide-1.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals glycerine, castorolie en bijenwas.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals castorolie, bijenwas, shea butter, zonnebloemolie en vitamine E.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals castorolie, bijenwas, shea butter, jojoba esters, bisabolol, vitamine C en vitamine E.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals vaseline, macadamia olie en vitamine E.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals castorolie, glycerine, panthenol, shea butter, vitamine E, bijenwas en bisabolol.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals castorolie, glycerine, panthenol, shea butter, vitamine E en bijenwas.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals shea butter, bijenwas en panthenol.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


✓ Bevat vochtinbrengende en verzorgende stoffen zoals bisabolol, Bht antioxidant en glycerine.

✘ Bevat geen schadelijke stoffen.


Lippenbalsem die je beter kan vermijden ✘

 • Labello lip balm
 • Kiehls lip balm #1
 • Carmex lip balm
 • Burts Bees lip balm
 • Weleda lip balm
 • Blistex lip balm (behalve sensitive)
 • Maybelline Babylips
 • Polaar lip balm
 • Benecos natural lip balm
 • Kneipp lip balm
 • Bondi Sands lip balm
 • Nuxe lip balm

Lippenbalsem DIY

Je kan heel eenvoudig je eigen lippenbalsem maken met de juiste ingrediënten. Let er alleen wel op dat een eigen gemaakte lippenbalsem niet lang houdbaar is omdat er geen bewaarstoffen aan toegevoegd zijn. Maak dus kleine hoeveelheden.

Benodigdheden:

 • 5 gram shea butter
 • 5 gram bijenwas
 • 15 gram plantaardige olie zoals: jojoba, olijf, castor, amandel, kokos, zonnebloem
 • Een klein potje waar je de lippenbalsem in kan bewaren.

Werkwijze:

 • Doe alle ingrediënten in een schaaltje en verwarm au bain-marie. Blijf goed doorroeren.
 • Haal de pan van de warmtebron en blijf roeren tot het afgekoeld is.
 • Giet het over in een klein potje zodat het kan uitharden.

Bronvermelding: dr-jetskeultee.nl, paulaschoice.com, sproetonline.nl, Doctorly op Youtube, hollandandbarrett.nl, drleenarts.com


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.