Als nieuwbakken ouder herken je de struggles van de tropenjaren vast wel; slapeloze nachten, duizenden luiers verschonen en vele frustraties over het ouderschap. Wat mij betreft waren dit de heftigste jaren uit mijn leven. Ik heb ze inmiddels achter de rug en gelukkig overleefd. Want ook hier geldt ‘alles is een fase’. In dit artikel deel ik 7 tips met je om deze jaren zonder (al teveel) kleerscheuren te overleven.

De betekenis van tropenjaren

Volgens het woordenboek zijn tropenjaren ‘bijzonder zware slopende jaren’. En als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat het woordenboek het absoluut bij het rechte eind heeft. Voordat je kinderen krijgt probeer je je een voorstelling te maken van hoe het zal zijn. Maar ik kan je verzekeren dat je het niet weet als je het niet zelf hebt meegemaakt.

De tropenjaren zijn ongeveer de eerste 4 levensjaren van je kindje. Dit is niet alleen een hele bijzondere tijd, het is zijn ook bijzonder zware slopende jaren. Als je een beetje pech hebt leef je elke dag op een paar uur slaap en ben je vooral bezig met de zorgvraag van je kinderen omdat je ze niet alleen kan laten en ze nog niets zelf kunnen. Hierdoor zal ook de relatie met je partner en jezelf op een heel laag pitje komen te staan.

Hoe ik de tropenjaren heb ervaren

Voor mij begonnen de tropenjaren pas echt goed toen ik zwanger werd van mijn tweede zoontje. Toen mijn oudste een baby was sliepen we vrij vlot hele nachten weer door, was hij een tevreden baby en kon ik daardoor hier en daar nog wat dingen voor mezelf en samen met mijn partner doen. Dat veranderde toen ik weer zwanger werd.

Als je zwanger bent en daarnaast al een kindje hebt rondlopen om voor te zorgen begint alles pas echt zwaarder te worden. Met een dikke buik een dreumes optillen is bijvoorbeeld al een heus karwei. Toen kwam mijn tweede baby, hij was een hele andere baby dan mijn eerste. Hij had voornamelijk hazenslaapjes, was veelvuldig wakker ‘s nachts, was veelal ontevreden en huilde regelmatig. Toen bleek al dat hij een sterke eigen wil heeft, wat tot op heden nog steeds het geval is.

Leestip: 17 echte redenen waarom kinderen je leven veranderen

En niet alleen had mijn baby veel aandacht nodig, ook mijn peuter veranderde ineens in een peuterpuber die zich steeds rebelser ging gedragen en zo meer de aandacht opeiste. Dag in dag uit en nacht in nacht uit werd er aan mij getrokken. Dit heeft mij letterlijk gesloopt en niet verwonderlijk kwam ik na 6 maanden in een mommy burn-out terecht.

Deze burn-out heb ik gelukkig overleefd, net als de tropenjaren. Ondanks dat het allemaal zwaar is en het veel van je vraagt als nieuwbakken ouder blijft ook dit weer één van de vele fases van het moederschap: het gaat weer voorbij dus houd vol! Ik deel je mijn 7 tips die jou kunnen helpen de bijzonder zware tropenjaren te overleven.

tropenjaren overleven tips

7 tips die je helpen de tropenjaren te overleven

1. Ga vroeg naar bed!

Dit is echt de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven. Vooral als je kindje een nachtbraker is en je dus niet aan je 8-urige nachtrust kan komen is dit heel belangrijk. Het eerste jaar van mijn tweede kindje ging ik zelfs om 20:00 uur al naar bed om zo wat extra slaap te pakken. Hoe meer ze doorsliepen hoe later ik weer op bed kon gaan.

Leestip: 10 beter slapen tips voor een goede nachtrust

2. Geef je over aan alle struggles

Vooral in het begin probeerde ik zoveel mogelijk vast te houden aan het oude vertrouwde, aan een net en overzichtelijk huis en de dingen doen die ik leuk vind om te doen. Vanaf dat mijn eerste zoontje een dreumes werd moest ik dit langzaamaan gaan loslaten.

Toen mijn tweede zoontje er bij kwam kon ik het helemaal wel vergeten. Toch vond ik het lastig om mij hier helemaal aan over te geven. Wat resulteerde in overmatige stress en een burn-out. Overgave werkt echt veel beter. Laat de boel de boel, accepteer dat je leven er vanaf nu even ander uitziet en dat ook je sociale leven nu geen prioriteit heeft.

Leestip: Controlfreak? 3 tips om te leren loslaten

3. Geniet van de leuke momenten

Hoe cliché ook, alles gaat ontzettend snel voorbij. Als je middenin de ellende zit heb je het gevoel dat er geen einde aan komt. Maar als eenmaal het einde in zicht is vraag je je af waar de tijd eigenlijk gebleven is. Ineens zijn die kleine lijfjes al best groot en zijn ze al een heleboel fases voorbij waardoor ze steeds meer zelfstandig dingen kunnen doen. Geniet dus ook van de leuke dingen die gebeuren in elke fase en wees trots op hoe goed ze zich elke keer weer ontwikkelen.

4. Maak tijd voor me-time

Iedereen heeft zo nu en dan behoefte aan me-time, even tijd helemaal voor jou alleen. Met jonge kinderen is deze behoefte nog sterker aangezien ze 24/7 aan je vastgeplakt zitten en je vooral bezig bent met hun welzijn. Even tijd voor jezelf nemen is dan niet egoïstisch maar broodnodig. Hier laad je weer van op wat je een leukere mama maakt.

Leestip: Neem wat vaker tijd voor jezelf | 5 tips voor me-time

5. Maak tijd voor elkaar

Niet alleen tijd voor jezelf is belangrijk, ook tijd voor elkaar als partners is even zo belangrijk. Door de hectiek met de kinderen kunnen jullie elkaar uit het oog verliezen. Door minimaal een keer per maand tijd voor elkaar te nemen hou je het samen leuk. Breng ze naar opa en oma of zorg voor een oppas en ga samen iets leuks doen. Het is namelijk bewezen dat de meeste relaties stranden in de tropenjaren. Houd vol, wees lief voor elkaar en je zal zien dat je samen de tropenjaren overleeft. Er komt echt weer een betere tijd!

6. Zorg voor gezonde voeding

Doordat het leven met jonge kinderen erg hectisch is schreeuwt je lichaam om gezonde voedingsstoffen die je langdurige energie geven. Fast food is lekker en makkelijk, maar geeft niet de energie waar je lichaam nu behoefte aan heeft. Af en toe zondigen is gewoon geoorloofd, dit is namelijk niet de tijd op streng voor jezelf te zijn. Houd de 80-20 regel aan en je zit goed.

Leestip: Starten met gezonder leven | 3 logische tips

7. Leef mindful

Als je middenin de hectiek zit is het heel verleidelijk om een paar jaar vooruit te wensen, iets wat ik zelf ook veel gedaan heb. Toch is dit niet verstandig aangezien het alleen maar onnodige ontevredenheid en stress oplevert. Mindful leven is in het hier en nu leven zonder oordeel over wat er gebeurt.

Door meer in het nu te leven en mee te bewegen met je kindje kun je meer genieten waardoor je meer ontspant en je minder stress zal ervaren. Iets wat broodnodig is in de tropenjaren anders ligt de mommy burn-out echt op de loer.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.