Als alles meezit is positief denken niet zo moeilijk, maar wat gebeurt er met je als het ineens tegenzit. Onze gedachten hebben een grote invloed op hoe we ons voelen en welke beslissingen we nemen. Door positief te denken kun je negatieve gedachten je leven minder laten beïnvloeden. In dit artikel vertel ik je welke positieve effecten positief denken heeft op je leven en geef ik je 5 tips om positief te leren denken in negatieve tijden. 

Waarom is positief denken belangrijk

Positief denken is de basis voor een gelukkig leven. Blije, tevreden en dankbare gedachten zorgen voor een positieve instelling waarbij je oprecht optimistisch bent, meer vindingrijk bent en je creativiteit optimaal benut kan worden. Je bent vrolijker, gezonder, socialer, succesvoller, productiever en bent in staat meer te genieten van het leven. Daarnaast geeft positief denken je energie, maakt het je stressbestendig en ben je minder vatbaar voor een burn-out of depressie.

Met positief denken lukt het je om uit elke situatie, ongeacht of deze negatief is of niet, iets positiefs te halen. Het is niet de oplossing voor al je problemen, maar het helpt je wel bewuster te leven. Je beseft dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gemoedstoestand, want wat je denkt bepaald voor een groot deel hoe je je voelt. Met een positieve instelling zie je altijd oplossingen, sta je open voor nieuwe mogelijkheden en heb je het vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt.

Positieve effecten op je leven door positief denken

Positief denken beïnvloed de manier waarop je het leven bekijkt. Het zorgt ervoor dat je meer grip op je eigen leven krijgt want je laat niet zo makkelijk meer toe dat anderen of bepaalde situaties je gedachten negatief beïnvloeden.

Door positief denken voel je je beter over jezelf en ben je in staat beter te functioneren. Je accepteert je eigen persoon, gewoon zoals je bent. Je bent zelfstandiger, je kunt beter voor jezelf zorgen en je kan beter je eigen problemen oplossen.

Positief denken is ook beter voor je gezondheid, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Van positief denken zul je meer gaan lachen wat een boost geeft aan je immuunsysteem, het levert gelukkig makende hormonen op, het ontspant je lichaam, levert betere relaties op en vermindert angst en stress. Allemaal redenen om meer positief te denken.

5 tips voor positief denken in negatieve tijden

1. Gebruik mindfulness om positieve gedachten aan te maken

Mindfulness betekent bewust leven in het hier en nu. Blijf met je gedachten in het heden; het verleden heb je geen invloed meer op en je weet niet wat de toekomst je gaat brengen. Mindfulness kan zo zorgen voor meer innerlijke rust en bewustwording waardoor positieve gedachten meer de ruimte krijgen om er te zijn.

De keuzes die je nu maakt zijn van invloed op je toekomst. Je kan nú besluiten positief tegen het leven aan te kijken, ook als het leven even niet leuk is. Richt je aandacht en energie niet op de negativiteit maar juist op de positieve dingen in je leven. Zo kun je je brein en je gevoelens zelf sturen, je bepaalt zelf waar je de focus legt. Je hebt altijd de keuze om positieve gedachten die je goed laten voelen de overhand te laten nemen.

Sta bewust stil bij kleine dingen die je blij maken en geniet. Hoe meer je kunt genieten van kleine dingen, hoe makkelijker het is om positief te denken. Stuur je gedachten naar positieve dingen zoals de dingen waar je blij van wordt, de mensen (en dieren) waarvan je houdt, positieve ervaringen en herinneringen uit het verleden, de natuur en mooie dromen over de toekomst. Je zult merken dat je je dan vanzelf beter gaat voelen.

2. Wees dankbaar voor de dingen die goed gaan in je leven

Je zult positiever gaan denken en beter in je vel zitten als je stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, geluk en tevreden zijn zitten juist in de kleine dingen in het leven.

Helaas nemen we deze kleine dingen vaak voor lief; een nieuwe dag, je gezondheid, de mensen om je heen, een lekkere maaltijd, een dak boven je hoofd, de zon die schijnt, mooie spullen die je bezit. Allemaal dingen waar we dankbaar voor mogen zijn maar inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we ze niet meer waarderen.

Vaak focussen we op wat niet goed gaat, beter kan of wat er ontbreekt en vergeet je zo al gauw dat er elke dag juist ook een hoop dingen goed gaan. Focus je daarom voortaan op die kleine dingen die goed gaan en benoem ze hardop, zo zal je automatisch positiever gaan denken.

Door er een dagelijks ritueel van te maken zul je ze niet meer vergeten. Start en eindig je dag bewust met positieve gedachten en denk aan wat deze dag je zal brengen of wat de dag je voor positiefs gebracht heeft. Deze gedachten mogen er gewoon zijn, maar je kan ze ook in een dagboek bijhouden zodat je er later op terug kan kijken.

Wees dankbaar voor de dingen die je wél hebt in je leven en wat er allemaal goed gaat, zelfs wanneer je even in een moeilijke periode zit. Realiseer je dat het altijd erger kan en dat er altijd mensen zullen zijn die willen hebben wat jij nu al hebt.

3. Neem verantwoordelijkheid op je reactie

Het is goed te beseffen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je reactie op een situatie. Of je positief of negatief op een situatie reageert is vaak erg persoonlijk. Onze gedachten worden vaak beïnvloed door de emoties die we op zo’n moment ervaren. Deze emoties en ervaringen uit het verleden kunnen je gevoel en reactie negatief beïnvloeden. Maar je kan je eigen gedachten zelf ook positief beïnvloeden.

Je kan ze zelf sturen door positief te denken met krachtige positieve woorden. In plaats van alleen negatief te denken over een situatie, probeer er juist iets positiefs uit te halen. Je gedachten hebben namelijk invloed op je gevoel, door positief te denken krijg je een beter gevoel over de situatie, hoe negatief deze ook mag zijn.

Zet je probleem eens in perspectief, is het echt zo erg als je het maakt of valt het eigenlijk wel mee? Door de situatie te relativeren en eens van een afstandje te bekijken voorkom je dat negatieve gedachten je in de greep krijgen.

Probeer het leven minder serieus te nemen en vooral van de positieve kant te bekijken. Je kan op elke vervelende situatie en probleem negatief reageren, maar uiteindelijk levert je dat niets op. Iedereen maakt wel eens een fout, doet iets doms of zit er wel eens iets tegen. Besef dat dit gevoel, het probleem of de situatie tijdelijk is en dat je er zo mogelijk juist iets van kunt leren.

4. Pak negatieve gedachten constructief aan

Negatieve gedachten, piekeren en je zorgen maken hangen vaak vast aan een probleem. Een probleem met een persoon of een probleem in een bepaalde situatie. Het heeft geen zin om in je negatieve gedachten en een slachtoffer rol te blijven hangen, het leidt meestal tot niets alleen meer frustraties. Je blijft vooral bij het probleem hangen waardoor je niet verder komt en er niets opgelost wordt. Wat wel helpt is het probleem constructief aanpakken.

Met positieve gedachten kun je iets opbouwen, aanpakken en oplossen. Door je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten zul je sneller een oplossing voor het probleem vinden en deze kunnen aanpakken waardoor het probleem zich kan oplossen. Als er meerdere problemen zich voordoen, begin dan met één tegelijk. Alles meteen willen oplossen is vrijwel onmogelijk en gedoemd voor teleurstellingen. Vertrouw hierbij in je eigen kunnen en heb er vertrouwen in dat je het probleem kan oplossen.

Benoem het probleem, accepteer dat het er is, schrijf het eventueel van je af en ga na wat je er zelf aan kan doen om vooruit te komen. Heb je echter geen invloed op het probleem? Probeer het dan ook te accepteren, het los te laten en je er minder druk om te maken. Soms is het ook goed om met iemand te praten over je negatieve gedachten of tegenslagen, dat lucht vaak op. Soms kijk je er dan met een ander blik naar en geeft het meer ruimte om positieve gedachten te laten ontstaan.

5. Accepteer dat het leven niet altijd leuk is en laat emoties er zijn

Een gezonde en positieve mindset betekent ook negatieve gedachten en emoties de ruimte mogen geven en niet weg te stoppen. Negatieve gedachten horen namelijk bij het leven, het leven kent nou eenmaal vaak tegenslagen. Negatieve gedachten volledig elimineren is daarom praktisch onmogelijk en als ze eenmaal in je hoofd zitten krijg je ze er maar moeilijk weer uit. Het gaat er vooral om hoe je met je negatieve gedachten omgaat.

Zodra je kan accepteren dat tegenslagen bij het leven horen, komen ze minder hard aan, kun je er beter op anticiperen en ze constructief aanpakken. Stel je verwachtingen bij, neem het leven zoals het komt en wees flexibel op de momenten dat het nodig is. Je gedachten zullen nooit volledig positief kunnen worden, dat bestaat gewoon niet. Maar je kan je gedachten wel zoveel mogelijk positief sturen zodat negatieve gedachten niet de overhand zullen nemen en zo je kwaliteit van leven beïnvloeden.

Positief denken is niet altijd even makkelijk in bepaalde situaties, maar jij hebt de keuze om tegenslag je leven te laten bepalen of met positief denken de controle op je leven te blijven houden. Door positief te blijven denken, te focussen op waar je blij van wordt, de mooie momenten in het leven te koesteren en uit te kijken naar de tijden dat het weer goed zal gaan zul je je snel weer blijer voelen.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: levenvollef.nl, justbeyou.nl, newstart.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.