Herken je dat gevoel van altijd maar meer willen en het streven naar verbetering en een gelukkig(er) gevoel? Dit kan gaan om je uiterlijk, je eetpatroon, om spullen, je relaties of carrière bijvoorbeeld. ‘Had ik maar dit en dat, dan zou ik echt gelukkig zijn’. Door de nadruk te leggen op wat je niet hebt voel je je ongelukkiger. Tevreden zijn over wat je wél hebt is een keuze. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil tussen tevreden en gelukkig zijn is en hoe je je vaker tevreden kan voelen.

Waar komt dit gevoel vandaan

Ons streven naar een gelukkig leven en de doelen om dat leven te kunnen behalen komen voort uit onze huidige prestatiemaatschappij. Resultaten, rijkdom en aanzien zijn belangrijke pijlers voor succes zodat we aan het einde van ons leven voldaan kunnen terugkijken. De lat wordt telkens hoger gelegd in de hoop nog succesvoller te worden dan je al was. We laten ons leiden door wat de buitenwereld van ons vindt en verwacht en baseren daar ons geluksgevoel op.

Echter, rijkdom en succesvol zijn is geen garantie voor een tevreden gevoel en een gelukkig leven. Hoe goed je het ook voor elkaar hebt, alles went uiteindelijk. Er is altijd iets beters, je wil steeds meer wat een tevreden- en geluksgevoel in de weg zal blijven zitten. Waarvan je nu denkt dat het je geluk zal brengen, zal op het moment dat je het bereikt hebt alweer vervaagd zijn omdat je weer onderweg bent naar het volgende doel om je gelukkiger te voelen.

Het verschil tussen tevreden en geluk

Gelukkig zijn is een emotie of gevoel die komt en gaat. Je verlangt naar iets wat je een blij en vrolijk gevoel geeft maar zodra het er is vervaagd dat gevoel weer waardoor je steeds weer iets nieuws zult najagen. Dit geeft je een onrustig en gejaagd gevoel. Door het gevoel van gelukkig willen zijn los te laten kun je je richten op tevreden zijn met wat er nu is.

Tevreden zijn is een gemoedstoestand waarbij je niet verlangt naar meer maar waardeert wat er reeds aanwezig is. Het is een manier van leven waarbij je je voldaan voelt en een constante staat van welzijn hebt ondanks de pieken en dalen die we in het leven ervaren. Je kiest ervoor om te genieten van wat je doet en hebt en wat er al is en goed gaat. Dit geeft meer rust en een tevreden gevoel over je leven. Want alles wat we uiteindelijk willen is tevreden zijn met wat we hebben.

Leestip: Leer te waarderen wat je hebt met deze 3 tips

5 tips om vaker tevreden te zijn

1. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Tevreden zijn is iets wat je zelf in de hand hebt, het moet vanuit jezelf van binnenuit komen. Wacht niet op bevestiging van anderen. Je kan op elk moment gelukkig en tevreden zijn als je dat echt wilt. Het zijn je eigen gedachten die dit kunnen sturen. Je geluk en tevredenheid zijn namelijk niet afhankelijk van externe factoren als ‘meer geld hebben’ of ‘er mooier uitzien’. Wees tevreden met wat je hebt en wat er nu is.

2. Focus op wat je wél heb

Maak een lijst waar je allemaal dankbaar voor bent en kijk naar wat je al wél hebt. Het gras is echt niet groener bij de buren. Er zijn zoveel dingen die zo vanzelfsprekend lijken maar waarvoor je eigenlijk heel dankbaar mag zijn. Je familie, vrienden, de voeding die je eet, alles wat je al hebt bereikt en gedaan in je leven. Wees er trots op en dankbaar voor wat het leven je geschonken heeft. Hoe vaker je dit beoefent, hoe beter je er in wordt en hoe positiever en gelukkiger je je zal voelen. Probeer het eens, het werkt namelijk echt!

3. Leef in het hier en nu

Doe de dingen die je doet bewuster en besteed meer aandacht aan wat je voelt in plaats van denkt. Vertraag en neem de tijd voor de dingen die je doet. Zo heb je meer tijd om stil te staan bij de dingen die mooi zijn in het leven en zul je ze meer gaan waarderen.

4. Streef naar minder perfectie

Het heeft geen zin om te wachten tot alles perfect is, want perfectie bestaat niet. Als je van jezelf pas gelukkig mag zijn als alles perfect is dan kun je er op blijven wachten. Tuurlijk kan het leven altijd een beetje beter, maar het is belangrijk te beseffen dat je leven zoals het nu is ook goed is.

5. Zoek geluk in kleine dingen

Het leven zit vol met mooie (kleine) dingen. Door je alleen op je doelen te richten mis je de schoonheid die het leven je te bieden heeft. Vind tevredenheid in de details en de kleine dingen die om je heen gebeuren. Een bloem die bloeit, de geur van vers gemaaid gras, je kind die blij is je te zien of een heerlijke maaltijd. Juist deze kleine dingen maken je tevredenheid en geluksgevoel groter. Je moet er alleen wel oog voor hebben.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: wikipedia.org, bewustkrachtig.nl, mystiekeschool.nl, deruimtecoach.nl


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.