Vind jij jezelf saai? Of zeggen andere mensen dat over jou? De meeste mensen willen niet saai gevonden worden, want dat is niet spannend en avontuurlijk. Toch is een groots en meeslepend leven niet voor iedereen weggelegd. Het gros van de mensen is middelmatig, er zijn maar enkele die uitblinken. Maar waarom wordt gemiddeld en saai zijn in onze maatschappij dan zo vreselijk gevonden? Een middelmatig, simpel en voorspelbaar leven leiden hoeft dit namelijk niet te zijn.

Saaie sleur en routine

Hoewel veel mensen sleur, routine en een simpel voorspelbaar leven zoveel mogelijk willen vermijden omdat het zo saai klinkt, ontkom je er in het dagelijks leven niet aan. En dat is maar goed ook, zegt de Vlaamse socioloog Theun Pieter van Tienoven in zijn onderzoek. Door de dagelijkse sleur en routine ben je in staat om alledaagse handelingen op de automatische piloot uit te voeren zodat je brein kan ontspannen. Als je bij alles wat je doet zou moeten nadenken en moeilijke keuzes moet maken dan zou je niet goed kunnen functioneren en zou het je gewoonweg uitputten.

Een routine maken van alledaagse handelingen kan zeer in je voordeel werken. Het brengt je rust en verminderd stress omdat het houvast en structuur geeft in deze drukke veranderlijke wereld. En zonder stress voel je je gelukkiger! Daarnaast geeft structuur je een veilig en geborgen gevoel, een goede basis dat ieder mens nodig heeft. Elke dag structuur en routine aanhouden mag dan enorm saai klinken, het maakt onze druk-drukker-drukste bestaan echter wel dragelijker.

Saaie grijze muis

Als je een middelmatig en simpel leven hebt, niet veel bijzondere dingen meemaakt en liever thuis rustig op de bank zit te Netflixen of YouTuben dan naar een of ander hip feest te gaan word je al snel gezien als een saaie grijze muis. Je moet ontzettend veel interessante dingen doen en opvallen want dan ben je pas succesvol. Toch? Als je de huidige prestatiemaatschappij moet geloven wel.

Maar waarom eigenlijk? Het is toch fijn om soms niks te hoeven, te willen of te vinden. Gewoon je leven leiden zonder al teveel uitspattingen en simpelweg genieten van de fijne dingen die het leven je te bieden heeft. Ik vind het heerlijk om op de bank te cocoonen met een dekentje, kopje gember thee met chocolade en laptop of ereader op schoot.

Gewoon rustig aan doen, genieten van de dagelijkse sleur want het leven zelf (vooral met jonge kinderen) is al hectisch genoeg. En ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Maar om voor je saaie zelf te kiezen in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij is niet altijd even gemakkelijk.

Toch behoor je als middelmatig persoon en grijze muis net als vele anderen tot het gros van de wereldbevolking. We kunnen niet allemaal met kop en schouders boven het maaiveld uitsteken. Zijn wij grijze muizen dan niet succesvol en hebben we dan gefaald? Welnee! Er zijn meerdere tinten grijze muizen, iedereen is uniek en succesvol op haar eigen manier.

Als je tevreden bent met een middelmatig leven wat is daar dan mis mee? Tevreden zijn met wie je bent, wat je hebt en doet maakt juist gelukkig. Dus vier je saaiheid en middelmatige leven, want wie middelmatig durft te zijn heeft een goed leven!

Hoera, ik ben saai!

Net als vele anderen ben ik ook een middelmatige, burgerlijke ‘saaie’ grijze muis. Ik heb mijn saaiheid omarmt want dat is wie ik ben, ik ben hier tevreden mee en ik voel mij hier goed bij. Ik houd over het algemeen van rust, regelmaat en structuur. Ik houd van routines, het bekende en voorspelbare.

Meestal dan, zo af en toe spannende dingen ondernemen of iets nieuws uitproberen haalt me uit mijn comfortzone en vind ik leuk om te doen. Als het maar niet te vaak is!

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.