Voor veel vrouwen is cellulite een vervelende huidaandoening. Hoewel het volkomen onschuldig en normaal is, voldoet het niet aan het schoonheidsideaal in onze maatschappij wat ons onzeker kan maken. Er zijn een aantal manieren om de verschijning van cellulite te verminderen, dit heeft vooral met je leefstijl te maken. In dit artikel lees je wat cellulite is en geef ik vijf tips waar je mee aan de slag kan gaan.

Wat is cellulite of een sinaasappelhuid?

Cellulite, of sinaasappelhuid, is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door putjes, bobbels en deukjes in de huid. Het ontstaat als het aantal vetcellen in het bindweefsel toeneemt. Hierdoor vernauwen bloedvaten waardoor vet, afvalstoffen en vocht slecht kunnen worden afgevoerd en het bindweefsel verhard. De huid is dan onregelmatig en hobbelig van structuur, vergelijkbaar met de textuur van een sinaasappel. Daar komt de naam ‘sinaasappelhuid’ vandaan.

Waarom zijn we onzekerheid over cellulite?

Ondanks dat het als een huidaandoening bekend staat en als ongewenst wordt beschouwd, is cellulite volkomen normaal, onschuldig en vormt het geen gezondheidsrisico’s. Het kan echter wel invloed hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen over je lichaam (vooral in de zomer) omdat het niet aan het schoonheidsideaal van jeugdig, glad en strak voldoet.

Onze onzekerheid over cellulite komt vooral door de media die al sinds jaar en dag ons wijsmaken dat cellulite slecht is en iets is waar je je voor zou moeten schamen. Dit doen ze zodat we hun producten kopen die cellulite magisch zou laten verdwijnen (echter, de meeste middeltjes werken niet!).

Leestip: Waarom veel vrouwen zich lelijk voelen + 6 tips die je helpen naar een positief zelfbeeld

Als dit ons niet geïndoctrineerd werd door de media dan zouden we ons er veel minder druk om maken. Verander daarom op de eerste plaats je mindset over je lichaam en accepteer dat cellulite hoort bij het vrouwenlichaam en het leven.

Waarom hebben vooral vrouwen cellulite?

Cellulite concentreert zich vooral rond de heupen, billen en dijen maar kunnen ook op andere plekken verschijnen zoals de buik of bovenarmen. Deze plekken zijn voornamelijk kenmerkend bij vrouwen. Het is niet afhankelijk van je lichaamsgewicht of fitheidsniveau. Vrijwel alle vrouwen (90%) krijgt vanaf de puberteit in meer of mindere mate hiermee te maken, hoe ouder je wordt hoe groter de kans omdat de collageen in je huid afneemt.

Cellulite wordt door een combinatie van factoren veroorzaakt. Vooral genen, hormonen, vetverdeling en bindweefselstructuur spelen een grote rol.

  • Komt het voor bij je naaste familie, dan is de kans aanwezig dat jij het ook hebt of kan krijgen.
  • Het kan ook aan je hormonen liggen, deze hebben invloed op je vetopslag, bloedcirculatie en bindweefsel. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen kan hieraan bijdragen net als hormonale schommelingen rondom puberteit, zwangerschap, menopauze en door de pil.
  • Bij vrouwen concentreren de vetcellen zich vooral rond de dijen, heupen en billen. Dit komt door hormonale invloeden en de manier waarop vrouwelijk vet wordt opgeslagen in verband met de voortplanting. Wanneer deze vetcellen toenemen in omvang, kunnen ze de huid naar buiten duwen en de putjes en bobbels van cellulite veroorzaken.
  • Het bindweefsel in het onderhuidse vetweefsel van vrouwen is anders gestructureerd dan bij mannen. Bij vrouwen vormen de bindweefselstrengen een soort honingraatpatroon rondom de vetcellen. Wanneer het vet groter wordt, kunnen de bindweefselstrengen strakker worden en duwen ze het vetweefsel naar buiten, waardoor de kenmerkende sinaasappelhuid ontstaat.
  • Daarnaast kunnen roken, medicatie, slechte voeding met veel suikers en vet, een gebrek aan lichaamsbeweging en veel stress bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van cellulite.

5 tips hoe kun je cellulite kunt verminderen

Vooropgesteld, er is geen magische pil die je cellulite kan laten verdwijnen. Hoewel het nooit helemaal zal verdwijnen, zijn er wel maatregelen die je kan nemen om de verschijning ervan te verminderen. Het is echter belangrijk je te realiseren dat het verminderen van cellulite tijd en consistentie vereist en dat je je verwachtingen realistisch moet houden.

Wil je graag aan de slag met je cellulite? Hieronder heb ik vijf tips voor je opgesomd die kunnen bijdragen aan het verminderen van cellulite. Het grootste effect zul je krijgen door je leefstijl aan te passen met meer beweging en gezonde voeding. Mocht je specifieke zorgen hebben over je cellulite, raadpleeg dan een dermatoloog of een huidtherapeut voor advies en behandelingsopties.

1. Lichaamsbeweging

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen (en minder te zitten), kun je je spieren vergroten en de bloedcirculatie stimuleren. Dit kan helpen om de verschijning van cellulite te verminderen. Denk hierbij aan cardio oefeningen zoals wandelen, hardlopen, fietsen, steppen of zwemmen en krachttrainingsoefeningen zoals squats, lunges en glute bridge. Na enkele maanden kun je al resultaat gaan zien.

2. Gezonde voeding

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten kan helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht en het verbeteren van de algehele huidconditie. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van de zichtbaarheid van cellulite. Lees ook dit artikel waarin ik uitleg hoe je begint met bewust gezond eten en geef ik 12 maaltijdvoorbeelden.

3. Hydratatie

Voldoende water drinken kan helpen bij het verbeteren van de huidelasticiteit en het verminderen van de verschijning van cellulite omdat het helpt afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens acht glazen water te drinken. Blijf weg van cafeïne/koffie en matig je alcohol inname.

4. Massages

Regelmatige massages kunnen de bloedcirculatie bevorderen, de lymfedrainage en de huidtextuur helpen verbeteren. Er zijn specifieke massagetechnieken, zoals bindweefselmassage (droogborstelen) of vacuümtherapie (cuppen), die gericht zijn op het verminderen van cellulite.

5. Huidverzorging

Het gebruik van crèmes, lotions of oliën met cafeïne, retinol en collageen kunnen de huid verstevigen en de bloedcirculatie verbeteren. Daarnaast werkt de combinatie van koffiescrub, druivenpitolie + cuppen en cacaoboter goed. Het is de bedoeling dat je dit dagelijks of om de dag consequent blijft herhalen en dat het onderdeel wordt van je huidige verzorgingsroutine voor een blijvend effect. En hoewel de effectiviteit per persoon kan verschillen, kunnen ze de huidtextuur gladder en steviger maken waardoor de verschijning van cellulite zal verminderen.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: gezondheidsplein.nl, huidziekten.nl, huidtherapievianen.nl, Youtube: Dr. Dray
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.