Collageen is een eiwit dat van nature aanwezig is in het menselijk lichaam. Het vormt een belangrijk onderdeel van bindweefsels zoals de huid, pezen en botten. Daarnaast is collageen belangrijk voor het behouden van een gezonde en mooie huid. Zo helpt collageen rimpels en een verslapte huid te verminderen. In dit artikel lees je welke voeding, supplementen en serum het beste collageen in je huid kunnen stimuleren.

Wat is collageen

Collageen is een eiwit dat van nature aanwezig is in het menselijk lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van bindweefsels zoals de huid, pezen en botten. Het is het meest voorkomende eiwit en vertegenwoordigt ongeveer een derde van het totale eiwitgehalte in het lichaam.

Wat doet collageen voor het lichaam en de huid

Collageen biedt ondersteuning, kracht en elasticiteit aan weefsels, gewrichten en organen en draagt bij aan de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam. Het is ook belangrijk voor het herstel van weefsels na verwondingen, operaties of ziekte. Het ondersteunt de wondgenezing en bevordert de groei van nieuwe cellen en weefsels.

Daarnaast speelt collageen een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde huid, het helpt namelijk bij de stevigheid en elasticiteit van de huid. Zo zorgt collageen ervoor dat rimpels, fijne lijntjes en verslapping worden vermindert en houdt het vocht in de huid vast zodat de huid er gezond en stralend uit blijft zien.

Wat veroorzaakt afbraak van collageen in de huid

Er zijn verschillende factoren die de afbraak van collageen in de huid kunnen bevorderen. Een belangrijke oorzaak is de natuurlijke afname van collageenproductie en de verslechterde kwaliteit van nieuw geproduceerd collageen naarmate we ouder worden. Dit leidt tot het verlies van stevigheid en elasticiteit in de huid. Hier kunnen we echter niet zoveel aan doen, dit hoort nou eenmaal bij het ouder worden.

collageen neemt af naarmate je ouder wordt uitleg
Beeld: Freepik (macrovector)

Er zijn echter ook enkele oorzaken van collageen afname die we wel zelf kunnen sturen. Een hele belangrijke is overmatige blootstelling aan de zon. Dit kan namelijk de collageenafbraak versnellen. UV-stralen veroorzaken oxidatieve stress en activeren enzymen die collageenvezels afbreken. Hierdoor veroudert de huid sneller. Smeer daarom altijd zonnebrandcrème op je gezicht en ga niet overmatig zonnebaden zonder je in te smeren.

Leestip: Alle feiten over zonnebrandcrème voor lichaam en gezicht op een rij + top 5 beste SPF

Naast bovengenoemde invloeden zijn roken, een slecht dieet met veel gefabriceerde voeding en weinig voedingsstoffen, een slechte nachtrust, overmatige stress en chronische ontstekingen zoals acne belangrijke oorzaken van collageenafbraak in de huid.

Probeer deze invloeden zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Een gezonde leefstijl met een gevarieerd dieet, bescherming tegen de zon, niet roken en een goede huidverzorgingsroutine kan helpen om de collageenafbraak te verminderen en een gezonde huid te behouden.

Beste voeding, supplementen en huidserum die collageen boosten

Hoewel het lichaam zelf collageen kan produceren, neemt de natuurlijke collageenproductie af naarmate we ouder worden. Daarom kan het goed zijn om collageen aan te vullen via voeding en eventueel via supplementen. Daarnaast kan een collageen stimulerend serum zoals retinol helpen de collageengehaltes in de huid op peil te houden.

Het is echter belangrijk je er bewust van te zijn dat de effectiviteit van supplementen en serums nog steeds wetenschappelijk worden onderzocht. Daarnaast kunnen factoren zoals leeftijd, genetica, voeding en leefstijl ook van invloed zijn op de collageenproductie van de huid.


Voeding

Er zijn diverse voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de productie van collageen in het lichaam. Voedingsstoffen uit voeding worden het beste opgenomen door het lichaam. Een uitgebalanceerd dieet met verschillende soorten voedingsmiddelen is daarom de beste keuze. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken omdat hydratatie een belangrijke rol speelt bij de vorming van collageen.

voeding collageen
Beeld: Freepik
  1. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten (sinaasappels, grapefruits), kiwi’s, aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, sla, tomaat, paprika’s, broccoli en boerenkool zijn goede bronnen van vitamine C.
  2. Vitamine A is belangrijk voor de productie van nieuwe huidcellen, wat bijdraagt aan de collageenproductie. Voedingsmiddelen zoals wortelen, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en pompoen zijn goede bronnen van vitamine A.
  3. Omega-3-vetzuren helpen ontstekingen te verminderen en bevorderen een gezonde huid. Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren. Plantaardige bronnen zijn onder andere lijnzaad, chiazaad en walnoten.
  4. Zwavel is een mineraal dat nodig is voor de vorming van collageen. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, eieren, kool, spruitjes en broccoli zijn rijk aan zwavel.
  5. Aminozuren, met name glycine, proline en lysine, zijn essentieel voor de collageenproductie. Voedingsmiddelen zoals mager vlees, gevogelte, vis, tofu, zuivelproducten, bonen, linzen en noten bevatten aminozuren die bijdragen aan de productie van collageen.

Supplementen

Om de gezondheid van je huid extra te ondersteunen kun je naast de juiste voeding gebruikmaken van supplementen. Er zijn verschillende soorten collageensupplementen op de markt.

De beste keuze voor anti-aging eigenschappen is Type I collageen. Deze vind je voornamelijk in viscollageen, rundercollageen of kippenkraakbeenextract waarbij viscollageen de beste keuze is. Kies het liefst voor een gehydrolyseerde vorm (poeder), dit kan namelijk gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Houd je bij supplementen altijd aan de gebruiksaanwijzing en volg zo nodig het advies op van je zorgverlener. Geef het ook voldoende de tijd, het kan namelijk enkele weken tot maanden duren voordat eventuele resultaten zichtbaar worden.


Retinol serum

Het beste huidverzorgingsingrediënt tegen huidveroudering is retinol (of vitamine A). Retinol stimuleert namelijk de productie van collageen in de huid en het helpt de afbraak ervan te verminderen. Daarnaast zorgt het voor een snellere celvernieuwing zodat nieuwe gezonde cellen eerder naar de huidoppervlak komen. En heeft het een antioxidante werking wat betekent dat het vrije radicalen (die huidveroudering kunnen veroorzaken) in de huid neutraliseert.

Leestip: De voordelen van retinol in je huidverzorging + veilige producten met retinol

Er zijn verschillende soorten serums op de markt die kunnen bijdragen aan collageenproductie in de huid. Welke het beste is voor jou kan echter verschillen, het is afhankelijk van jouw huidtype en jouw voorkeuren.

Daarnaast is het goed om te weten dat retinol een krachtig ingrediënt is dat soms bijwerkingen kan veroorzaken zoals roodheid, irritatie of schilfering. Dit kan vooral in het begin van het gebruik voorkomen, het is daarom raadzaam om altijd langzaam te beginnen met een lage concentratie. Daarnaast moet je bij retinol elke dag een zonnebrandcrème smeren omdat het de huid gevoeliger kan maken voor de zon.


Beginnende gebruiker


Gevorderde gebruiker


Ervaren gebruiker


Bronvermelding: Youtube: Dr. Dray, dr-jetskeultee.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.