Roos is een vervelende huidaandoening waar ongeveer 1 op de 5 mensen last van heeft. Het is niet besmettelijk of gevaarlijk, het is vooral heel vervelend. Roos is een schilfering van dode huidcellen op de hoofdhuid die als kleine droge witte vlokjes op de schouders vallen. Roos kan gepaard gaan met een jeukende hoofdhuid. In dit artikel geef ik je tips om roos en een jeukende hoofdhuid te bestrijden.

Al heel wat jaren heb ik zelf last van roos en een jeukende hoofdhuid op mijn achterhoofd. Hier gebruikte ik heel lang de anti-roos shampoo van Head & Shoulders voor. Tot op een gegeven moment dit ineens niet meer werkte voor mij. Ik ben opzoek gegaan naar natuurlijke middelen tegen roos aangezien ik ook wel klaar was met ‘harde’ shampoo’s.

Oorzaken van roos en een jeukende hoofdhuid

Er kunnen meerdere oorzaken voor roos worden aangewezen maar de meest voorkomende oorzaak is de gist Pityrosporum Ovale. Dit is een schimmel die op de hoofdhuid bij alle volwassenen leeft. Daarom hebben veel mensen in meer of mindere mate roos.

Een droge hoofdhuid kan ook een reden zijn. Je hoofdhuid is niet voldoende gehydrateerd waardoor je huid geïrriteerd raakt en er schilfers ontstaan. Of je hoofdhuid is juist te vet waarbij je talgkliertjes overmatig veel olie produceren. Daarnaast kan het aan je dieet liggen. Een suiker- of zoutrijk dieet kan leiden tot overproductie van talg waardoor roos ontstaat.

Het kan ook liggen aan het te veel of te weinig wassen van je haar. Je zou ongeveer 3 keer per week je haar moeten wassen zodat je hoofdhuid niet geïrriteerd raakt van olie, vuil en productophoping. Daarnaast kan teveel wassen voor een uitgedroogde hoofdhuid zorgen omdat je de natuurlijke talg en vet van je hoofdhuid wast. Of het ligt juist aan de producten die je in je haar gebruikt als deze niet zijn afgestemd op wat je hoofdhuid nodig heeft.

Roos bestrijden met natuurlijke Tea Tree en Aloe Vera shampoo

In mijn zoektocht naar een remedie tegen roos stuitte ik op Tea Tree en Aloe Vera als een natuurlijke anti-roos middel. Je kan ervoor kiezen om een paar druppels Tea Tree olie aan een shampoo toe te voegen en de gel van de Aloe Vera plant direct op je hoofd aan te brengen. Ik koos voor de makkelijke en veilige optie en zocht naar een shampoo met deze ingrediënten.

Tea Tree

Tea Tree is een zeer effectief middel tegen een droge schilferige hoofdhuid. Tea Tree bevat van nature ingrediënten die bekend staan om hun antibacteriële en schimmeldodende werking. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. Tea Tree bestrijd zo de overmatige hoeveelheid gist op je hoofdhuid. Ook verlicht deze olie de jeuk en pijn die vaak gepaard gaat met een droge, schilferige hoofdhuid.

Aloe Vera

Aloe Vera kan een droge hoofdhuid intens hydrateren. Aloë Vera is rijk aan vitamines en ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen waardoor het zeer effect is tegen roos en zo de hoofdhuid flora weer in evenwicht brengt.

Tea Tree & Aloe Vera natuurlijke shampoo van De Tuinen en Dr. Organic

Bij de natuurwinkel Holland & Barret vond ik een Tea Tree shampoo en Aloe Vera shampoo van De Tuinen. Deze producten gebruik ik al een paar jaar en ik ben hier erg tevreden over. Onlangs heb ik ook de Tea Tree shampoo en Aloe Vera shampoo van dr. Organic ontdekt. Ze geven nagenoeg beide hetzelfde resultaat.

De geur van Tea Tree is best scherp, hier moet je waarschijnlijk even aan wennen. De Aloe Vera shampoo ruikt fris en maakt mijn haar naast schoon ook lekker zacht en glanzend. Sinds ik deze shampoos gebruik heb ik geen last meer van roos en vrijwel geen last meer van jeuk op mijn hoofd. Het duurde wel even voordat ik echt duidelijke verbetering merkte, geef het dus zeker een aantal maanden de tijd om aan de producten te wennen.

Beide producten gebruik ik bij elke wasbeurt (zo’n 3 keer in de week). Ik begin met de Tea Tree shampoo, laat het een paar minuten intrekken en spoel daarna grondig uit. Ik vervolg het proces met de Aloe Vera shampoo. Ik zorg dat ik de shampoo’s vooral op mijn hoofdhuid goed inmasseer zodat ze daar waar het nodig is hun werk kan doen.

Na deze twee shampoos gebruik ik zelf een andere merk conditioner (van OUAI), maar je kan ook de conditioner van dezelfde lijn toevoegen om je haar extra zacht en glanzend te maken.

Aloe Vera natuurlijke producten van HairLust

Tevens heeft HairLust een aantal fijne natuurlijke producten in haar assortiment tegen jeuk en roos. Zo hebben ze een speciale detox scrub met Aloe Vera voor een droge, vette of jeukende hoofdhuid. Een conditioner met Aloe Vera voor vet haar of een droge geïrriteerde hoofdhuid. Een speciale anti-roos shampoo met zowel tea tree als Aloe Vera. En een speciale hoofdhuid massageborstel die dode huidcellen (roos) van de hoofdhuid exfolieert.

Tips ter voorkoming of verergering van roos

Tip 1. | Masseer je hoofdhuid tijdens het wassen, dit is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid. Kies een milde shampoo en andere producten op basis van je hoofdhuid en niet op basis van je haar. Was daarnaast je haren zo’n drie keer in de week, douche niet te heet, was de producten grondig uit je haar en was je lange lokken na met lauw/koud water. Laat je haren na het wassen zoveel mogelijk aan de lucht drogen.

Tip 2. | Neem je dieet onder de loep. Laat suiker- en zoutrijke voeding links liggen, eet veel groenten en fruit en voeg zo nodig biotine, ijzer en omega 3-vetzuren aan je voedingspatroon toe. Dit zal de talgproductie van je hoofdhuid reguleren en de algemene gezondheid van je huid, haar en nagels verbeteren.

Tip 3. | Het is misschien verleidelijk als je hoofdhuid jeukerig is om te gaan krabben met je nagels, doe dit echter niet! Dit verergert de irritatie en maakt de roos niet minder. Als je er vanaf kan blijven krijgt de hoofdhuid de tijd om te herstellen. Heb je toch jeuk? Wrijf dan liever even met je handpalm over je hoofdhuid heen om het jeukende gevoel te verlichten.


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.