Goede huidverzorging hoeft zeker niet duur te zijn. Voor een mooie stralende huid kan een betaalbare skincare routine net zo effectief zijn. Door het vele aanbod en het bij veel mensen ontbreken van goede kennis over ingrediënten, is het soms lastig de juiste keuze voor jouw huid te maken. Daarom heb ik een betaalbare skincare routine voor de vette en droge huid opgesteld en geef ik daarnaast diverse tips over huidverbetering.

Je skincare routine stappenplan

Door een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine uit te voeren die afgestemd is op jouw huidtype, zullen huidproblemen en huidveroudering minder kans krijgen. Zo houd je je huid gezond en beperk je huidschade, ongeacht hoe oud je bent.

Er is een richtlijn hoe je huidverzorging aanbrengt in je routine. Dit wil niet zeggen dat je alles persé nodig hebt. De drie basis elementen zijn cleanser, moisturizer en SPF. Daar kun je naar jouw huidbehoefte diverse producten aan toevoegen. Hieronder staat hoe je deze producten in de juiste volgorde aanbrengt op je huid, klik op de linkjes om naar het artikel over het onderwerp te gaan. Daarnaast lees je in dit artikel hoe je begint met een huidverzorgingsroutine.

De juiste volgorde van aanbrengen:

Stap 1Reinigen
Stap 2Toner
Stap 3Exfoliëren AHA of BHA (avond, ca. 2 keer in de week)
Stap 4: Serum en/of treatment
Stap 5: Moisturizer
Stap 6: Zonnebrandcrème (overdag)

Je huidtype bepalen

Voordat je kan beginnen met een huidverzorgingsroutine is het goed te weten wat jouw eigen huidtype is. Paula’s Choice heeft een handige uitleg om je huidtype te bepalen en dr. Jetske Ultee heeft een hele handige huidanalyse test ontwikkeld. Dit zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen je eigen huidtype te bepalen.

Als je weet welk huidtype je hebt, is het goed je ook enigszins in de ingrediënten van huidverzorging te verdiepen. Paula’s Choice heeft een hele handige Ingredients Dictionary waar je heel veel ingrediënten kan terugvinden. Je leest daar wat het specifieke ingrediënt doet en of het goed is voor de huid. 

Ingrediënten

Voor een mooie huid is het essentieel dat je voornamelijk milde producten gebruikt zonder irriterende stoffen, het laatste wat je wil is je huid irriteren waardoor huidschade juist kan ontstaan. Vermijd daarom tenminste alcohol denat, parfum, SLS, minerale oliën en fysieke scrubs.

De ingrediënten die je juist wel op je huid wil smeren zijn verzorgende ingrediënten zoals shea butter, allantoine en glycerine, antioxidanten zoals vitamine A (retinol), vitamine B3 (niacinamide), vitamine C en vitamine E, peptiden, exfoliant zoals AHA en BHA en zonnebrandcrème met een minimale SPF van 30.

Aanbrengen

Producten breng je altijd aan van dun naar dikke substantie. Je begint eerst met producten op waterbasis, daarna producten op olie basis en daarover een dikke crème. Bij producten met dezelfde substantie dien je als eerst het product dat het beste jouw huidprobleem aanpakt aan te brengen.

Breng maximaal drie serums aan in één routine, twee tot drie druppels en begin met een lage percentage. Wil je meerdere serums in je routine aanbrengen, breng dan het ene product aan in de ochtend en het andere in de avond.

Neem de tijd om nieuwe producten aan je routine toe te voegen, begin niet meteen met allemaal nieuwe producten tegelijk. Je wilt je huid niet teveel belasten in één keer. Voeg daarom stapsgewijs nieuwe producten toe als je huid gewend is aan de ander.

Tijdsduur

Onthoud dat het verbeteren van de huid veel tijd kan kosten. Het gaat vooral om consequent zijn en vol blijven houden, het zou vanaf nu een nieuwe gewoonte moeten worden. Neem minimaal 4 tot 8 weken de tijd voordat je resultaat en huidverbetering mag verwachten. Maar een realistischere verwachting is 3 tot 6 maanden.

Betaalbare skincare routine

Van veel huidverzorgingsproducten met actieve ingrediënten kunnen de prijzen aardig oplopen, iets wat niet iedereen wil of kan betalen. Daarom heb ik in onderstaande schema’s twee algemene maar zeer complete betaalbare skincare routines opgesteld. Eén voorbeeld voor de vette huid en één voorbeeld voor de droge huid. Deze routines zijn geïnspireerd op mijn eigen routine en bevatten alleen veilige en effectieve producten met actieve en verzorgende ingrediënten zonder dat je er teveel aan hoeft uit te geven.

Betaalbare skincare routine vette huid

Ochtend routine
ReinigerCeraVe Micellair Reinigingswater
TonerAveeno Face Calm and Restore Soothing Toner
Serums 1. Peptide: The Ordinary Matrixyl 10% + HA
2. Antioxidant vit.C: The Ordinary Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%
3. Antioxidant: The INKEY List Q10
MoisturizerCeraVe Facial Moisturising Lotion
ZonnebrandcrèmeThe INKEY List SPF30 Sunscreen 
Avond routine
Double cleanse1. CeraVe Hydraterende Olie Cleanser
2. CeraVe Foaming Facial Cleanser 
TonerAveeno Face Calm and Restore Soothing Toner
Peeling BHA 1-3x p.w.The INKEY List Beta Hydroxy Acid 
Serums1. Peptide: The Ordinary Matrixyl 10% + HA
2. Antioxidant. vit.A: The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane
MoisturizerCeraVe Facial Moisturising Lotion
Shop de routine

Betaalbare skincare routine droge huid

Ochtend routine
ReinigerGarnier Micellar Water Facial Cleanser and Makeup Remover
TonerAveeno Face Calm and Restore Soothing Toner
Serums1. Peptide: The Ordinary Matrixyl 10% + HA
2. Antioxidant vit.C: The Ordinary Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%
3. Antioxidant: The INKEY List Q10
MoisturizerCeraVe Moisturising Cream
ZonnebrandcrèmeThe INKEY List SPF30 Sunscreen 
Avond routine
Double cleanse1. CeraVe Hydraterende Olie Cleanser
2. CeraVe Hydrating Cleanser
TonerAveeno Face Calm and Restore Soothing Toner
Peeling AHA 1-3x p.w.The Ordinary Lactic Acid 5% + HA 2%
Serums1. Peptide: The Ordinary Matrixyl 10% + HA
2. Antioxidant vit.A: The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane
MoisturizerCeraVe Moisturising Cream
Shop de routine

Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.