Wie droomt er nou niet van een mooie egale en stralende huid? Een exfoliant kan uitkomst bieden als de huid net iets meer nodig heeft om van pigmentvlekjes, rimpels, puistjes of een grove huidstructuur af te komen. Maar wat is een exfoliant precies en welke voordelen heeft het voor de huid? In dit artikel leg ik het je uit en vertel ik je daarnaast welke exfoliant het beste is voor jouw huid en hoe je het thuis zelf kunt gebruiken.

Je huidverzorgingsroutine stappenplan

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. Zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Wat is een exfoliant

Een chemische peeling of exfoliant bevat natuurlijke zuren die dode huidcellen verwijdert waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat het bovenste dode huidlaagje van je huid in een versnelt tempo afschilfert waardoor er een zachte, gladde en stralende huid ontstaat. Wees niet bang, je kan het afschilferen in het dagelijks leven niet waarnemen.

Een exfoliant bevat fruitzuren zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. Dit zijn de drie bekendste oppervlakkige ‘zachte’ exfolianten die je gerust thuis kunt gebruiken maar gebruik het altijd voorzichtig en met mate. Andere zwaardere chemische peelings mogen alleen door huidtherapeuten en dermatologen worden uitgevoerd.

De voordelen van een exfoliant voor je huid

Je huid gaat er van stralen

Een exfoliant zorgt ervoor dat de structuur en teint van je huid fijner en egaler wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de aanmaak van collageen en elastine worden gestimuleerd wat je een jeugdigere uitstraling zal geven. Als je deze stap overslaat kan de huid dikker en stugger worden waardoor actieve ingrediënten minder worden opgenomen.

Vervaagt fijne lijntjes

Naarmate we ouder worden wordt het vernieuwingsproces van onze huid trager waardoor de huid kan gaan zakken en er rimpels ontstaan. Een exfoliant kan het proces van vernieuwen versnellen waardoor de huid egaler en jonger oogt. Daarnaast voorkomt het vroegtijdige vorming van rimpels en fijne lijntjes.

Verlicht pigmentvlekken

Een exfoliant kan helpen bij pigmentenvlekken die zijn ontstaan door zonschade, acne of hormonen. Pigmentvlekken zitten in de onderste laag van de opperhuid. Doordat het de celdeling versnelt, komen deze pigmentvlekken sneller naar de bovenste huidlaag waardoor de vlekken vanzelf van je huid verdwijnen.

Verminderd acne

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Als huidcellen zich opstapelen in combinatie met een verhoogde talgproductie en bacteriën zullen poriën sneller verstoppen waardoor acne kan ontstaan. Door een exfoliant te gebruiken zal de celdeling versnellen, talg oplossen en bacteriën doden waardoor acne zal verminderen en mogelijk niet meer terug zal komen.

Zorgt voor een hydratatieboost

Bij een vochtarme huid kan een exfoliant een oplossing bieden. Na gebruik kan je huid vocht beter vasthouden waardoor het beter gehydrateerd wordt. Doordat het dode huidcellen verwijdert zullen je vochtinbrengende serums en crèmes ook beter worden opgenomen door de huid waardoor je huid zachter en gehydrateerd zal aanvoelen.

Welke exfoliant is geschikt voor mijn huid

Melkzuur | Alpha Hydroxy Acid (AHA)

Een exfoliant op basis van melkzuur (lactic acid) is het meest geschikt voor de gevoelige huid, vochtarme huid, rosacea en pigmentvlekken. Vanwege zijn grote molecuulgrootte is het zeer geschikt voor gevoelige en donkere huiden, het werkt verhelderend op pigmentvlekken en stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur.

Glycolzuur | Alpha Hydroxy Acid (AHA)

Een exfoliant op basis van glycolzuur (glycolic acid) is het meest geschikt voor de grauwe vochtarme huid, grove poriën, pigmentvlekken, acne, fijne lijntjes en littekens. Glycolzuur heeft de kleinste molecuul en dringt daardoor het diepste in de huidlagen waar het de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Door de kleine molecuulgrootte is de kans op irritatie wel wat groter. Het zuur zorgt er tevens voor dat er meer vocht wordt vastgehouden op de bovenste huidlaag waardoor de soepelheid van je huid verbetert.

Salicylzuur | Beta Hydroxy Acid (BHA)

Een exfoliant op basis van salicylzuur (salicilyc acid) is het meest geschikt voor de vette huid met acne, de gevoelige huid, ontstekingen, mee-eters en rosacea. Salicylzuur heeft een vet oplossend vermogen waardoor talg oplost wat de vorming van acne kan voorkomen. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen omdat salicylzuur nauw verwant is aan aspirine.

Hoe gebruik je een exfoliant thuis

Stap 1. | Kies het juiste product voor jouw huid

Zoals hierboven uitgelegd is de keuze van je exfoliant afhankelijk van je huidtype. Daarnaast zijn er diverse soorten verkrijgbaar. Het kan in de vorm van een toner, serum of crème worden aangeboden of bijvoorbeeld in de vorm van een masker die je na een aantal minuten van je huid wast. Let dus goed op het soort dat je kiest en hoe hij aangebracht dient te worden.

Stap 2. | Reinig je gezicht

De eerste stap van je huidverzorgingsroutine is altijd reinigen, het liefst met de double cleansing methode zodat je huid goed voorbereid is op je verzorgingsproducten. Een exfoliant dient op een droge huid aangebracht te worden anders kan het dieper in je huid dringen wat voor irritatie kan zorgen.

Leestip: Wat is double cleansing + top 5 beste cleansers

Stap 3. | Breng aan en laat inwerken

Nu je huid gereinigd is kun je de exfoliant gaan aanbrengen. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing voordat je begint aangezien elk product zijn eigen werkwijze heeft. Vermijd de dunne huid rondom de ogen en de mond. Je kan het ook op je hals en decolleté aanbrengen. Breng het alleen aan in de avond en niet overdag in verband met zonlicht.

Stap 4. | Verwijder eventueel restjes

Indien je exfoliant een masker is dan moet je deze na een aantal minuten inwerken weer verwijderen. Dit kun je het beste doen boven de wasbak zodat je je gezicht met water kan wassen. Zorg dat alle restjes verwijderd zijn en droog je huid goed af. Een exfoliant in de vorm van een serum, toner of crème kun je gewoon laten zitten. Laat het even inwerken voordat je je volgende product aanbrengt.

Stap 5. | Verzorg je huid

Het is belangrijk om je huid nadaerhand goed te verzorgen met vochtinbrengende producten zoals een Hyaluronic Acid serum en daarna een goede moisturizer. Doordat de barrière van dode huidcellen nu is verdwenen kan je verzorgingsproduct nog beter worden opgenomen door de huid. Breng overdag àltijd zonnebrandcrème met minimaal factor 30 aan. Dit is heel belangrijk aangezien je huid nu gevoeliger is voor zonlicht en de kans op huidbeschadiging anders groter wordt. Als je dit niet smeer wordt het effect van de exfoliant teniet gedaan.

Top 5 beste exfolianten

top 5 beste exfoliant

Paula’s Choice BHA liquid serum € 39,-

Verwijdert dode huidcellen, ook in de porie. Werkt ontstekingsremmend en helpt tegen puistjes en roodheid. Geschikt voor gecombineerde tot vette huid met mee-eters en puistjes.

✅ vrij van parfum en alcohol


Paula’s Choice AHA gel serum € 39,-

Verwijdert dode huidcellen en hydrateert de huid intensief waardoor er een mooie, jonger uitziende huid tevoorschijn komt.

✅ vrij van parfum en alcohol


The Ordinary Lactic Acid + HA serum € 9,95

Verwijdert op milde wijze dode huidcellen met melkzuur. Bevat ontstekingsremmende Tasmaanse peperbes. Zorgt voor een stralende teint.

✅ vrij van parfum en alcohol


The Ordinary AHA/BHA masker € 11,95

Sterke peelingmasker voor thuis, bevat zowel AHA als BHA. Verrijkt met antioxidanten, Tasmaanse peperbes, zwarte wortelextract en hyaluronzuur. Zorgt voor een egale stralende huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


Drunk Elephant AHA/BHA serum € 89,-

Verwijdert op milde wijze dode huidcellen met zowel AHA als BHA zuren. Helpt tegen verstopte poriën, rimpels en een doffe huid met textuur. Zorgt voor een egale stralende huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


Bronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, thepeelingcompany.com, dermaskin.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.