Voel jij je wel eens onzeker? Troost je, je bent echt niet de enige! Het liefst zijn we elke dag in elke situatie zelfverzekerd. Toch worstelen we allemaal wel eens met onzekerheid. Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, je beter kan presteren en je je gelukkig voelt. In dit artikel vind je 8 tips die je helpen je elke dag zelfverzekerd te voelen.

Waarom zijn we wel eens onzeker

Om onderstaande tips optimaal te kunnen benutten is het belangrijk om te weten wat zelfvertrouwen is en waar onzekerheid vandaan komt. Het woord zelfvertrouwen zegt het eigenlijk al, je hebt vertrouwen in jezelf. Dit kan gaan om wie jij bent als persoon maar ook in wat je doet. Als je onzeker bent dan heb je juist weinig vertrouwen in jezelf of wat je doet. Maar waar komt deze onzekerheid dan vandaan?

Onzekerheid is een emotie die we ervaren als we ons ongemakkelijk of nerveus voelen. Dit kan gebeuren in een situatie waarin we ons kwetsbaar voelen en we het gevoel hebben negatief beoordeeld te (kunnen) worden door anderen. Je voelt dat je lichaam hierop reageert door middel van zweten, blozen of een trillende stem.

Je regelmatig onzeker voelen kan al zijn ontstaan tijdens je jeugd, je bent dan extra gevoelig voor invloeden van anderen. Helemaal als je eigen ouders onzeker zijn en ze je dit tijdens je opvoeding hebben meegegeven. Je onzekerheid kan dan ook in je karakter zitten, als je extreem introvert bent of faalangst hebt bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat mensen in je omgeving je onzeker maken door een vervelende ervaring zoals pesten of kritiek van een belangrijk persoon. Als je weet waar je onzekerheid vandaan komt kun je beter inspelen op de tips die jou zelfverzekerder kunnen maken.

Zelfverzekerd voelen is een vaardigheid

Onzekerheid kan een groot probleem zijn voor mensen, maar wist je dat iedereen wel eens onzeker is? Het goede nieuws is dat zelfverzekerdheid een vaardigheid is die je jezelf kunt aanleren. Je moet er alleen wel zelf mee aan de slag gaan, jíj moet in actie komen om je zelfverzekerder te gaan voelen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen en je een zetje in de goede richting geven om te starten met deze vaardigheid zodat ook jij je zelfverzekerder gaat voelen.

8 tips om je elke dag zelfverzekerd te voelen

1. | Besteed aandacht aan je uitstraling

Door aandacht aan je uiterlijk te besteden voel je je vanzelf al zekerder over jezelf. Trek kleding aan waarin jij je goed voelt en die goed bij je passen. Breng eventueel make-up aan, zorg dat je haar goed zit, spuit parfum op en maak je outfit af met mooie sieraden. Sta rechtop, glimlach, straal kalmte uit en heb een open houding. Als je er goed uitziet en benaderbaar bent zul je merken dat de manier waarop je met mensen omgaat verandert en je je daardoor zelfverzekerder voelt.

2. | Focus je op je kwaliteiten

Iedereen heeft een aantal goede en minder goede eigenschappen. Herken je eigen kwaliteiten en focus je aandacht hierop zodat je in een positieve flow komt. Denk aan waar je allemaal goed in bent, wat er allemaal goed gaat en wat je mooi vindt aan je lichaam zodat je gedachten worden afgeleid van de minder goede kanten. Accepteer daarnaast dat er ook dingen zijn waar je minder goed in bent of nog niet kunt, Ga meer van jezelf houden, zo zorg je voor zelfacceptatie en boost je je zelfvertrouwen. Want ook jij mag er zijn, gewoon zoals je bent! En als jij van jezelf houdt zullen anderen volgen.

Leestip: Wees blij met jezelf: zo bereik je body positivity

3. | Stop met negatieve gedachten

Onzekerheid komt vaak door onze eigen negatieve gedachten die de overhand nemen. Hierdoor krijg je een negatief zelfbeeld waarin je jezelf voortdurend bekritiseerd. De dingen die minder goed gaan krijgen vaker aandacht dan de dingen die wel goed gaan. Leer je negatieve gedachten om te buigen tot positieve gedachten en focus je daar op. Door elke dag positief te denken en te focussen op wat goed gaat verander je vanzelf je negatieve mindset. En mocht er toch iets niet helemaal goed gaan, relativeer dan en onthoudt dat fouten maken mag want daar leer je juist van.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

4. | Daag jezelf uit

Als je zelfverzekerdheid wilt bereiken zul je jezelf moeten uitdagen door uit je comfort zone te komen. Juist als je onzeker bent moet je risico’s durven nemen om te kunnen groeien. Hier leer je het meeste van! Door steeds een stapje verder uit je comfort zone te gaan en dingen te doen waarvan je eerst dacht dat je het niet zou kunnen zul je merken dat je zelfvertrouwen gaat groeien.

5. | Ontwikkel jezelf

Door je kennis te vergroten zul je je vanzelf zelfverzekerder gaan voelen. Ontwikkel je vaardigheden door te oefenen, door een cursus te volgen, door boeken te lezen en jezelf uit te dagen door uit je comfort zone te komen. Onderneem actie en probeer eens iets nieuws uit. Stel voor jezelf kleine doelen waarin je jezelf uitdaagt iets engs te doen. Door het vaker te doen zal het je steeds makkelijker afgaan en bouw je steeds meer zelfvertrouwen op. Wees dan ook niet bang om te falen, door fouten te maken zul je leren en van risico’s nemen kun je groeien.

Leestip: Top 10 inspirerende boeken die je leven en mindset positief veranderen

6. | Denk niet voor een ander

Vul niet in voor anderen wat zij van jou (zullen) vinden, je weet namelijk nooit zeker wat een ander denkt. Waarschijnlijk zit dit alleen in jouw hoofd en versterk je zo alleen maar je eigen onzekerheid. De meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig en niet met wat jij doet of hoe jij presteert. Als je je dit realiseert wordt het makkelijker je niet meer druk te maken om wat andere mensen van je vinden.

7. | Wees dankbaar

Door dankbaar te zijn voor wie je bent, wat je hebt en wat je kunt voel je je gelijk een stuk gelukkiger en daardoor zelfverzekerder. Stop met jezelf te vergelijken met anderen, het gras is echt niet groener bij de buren. Door te erkennen en waarderen wat je wél hebt in plaats van niet hebt zul je veel meer positieve energie ervaren en kun je zo je ontevredenheid en onzekere gevoel tegengaan. Je zal minder jaloers zijn op anderen, meer gemotiveerd zijn om iets te ondernemen en daarvoor veel meer zelfvertrouwen hebben.

Leestip: Leer te waarderen wat je hebt met deze 3 tips

8. | Je bent niet de enige

Onthoudt dat iedereen wel eens worstelt met zijn onzekerheid, je bent echt niet de enige! Er zijn altijd situaties waarin zelfs de meest zelfverzekerde extraverte persoon onzeker is. En dat is heel normaal, het is menselijk om in bepaalde situaties moeite te hebben met zenuwen en faalangst. Accepteer dat je je soms zo voelt, alleen dit al kan ervoor zorgen dat je er minder mee bezig bent.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: wikihow.com, zelfverzekerdworden.nl, vivascoaching.nl


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.