Ook al doe je nog zo je best, je ontkomt er niet aan dat er een leven is vóór kinderen en een leven ná kinderen. Kinderen veranderen zo ingrijpend je leven, daar kun je je voordat je ze krijgt geen goede voorstelling van maken. Vanaf dat je baby geboren is wordt alles in een klap anders. Iets wat niet in de handleiding van de zwangerschapstest staat en je niet zal leren bij een zwangerschapscursus.

Zodra je eierstokken beginnen te rammelen en je graag zwanger wilt worden leef je helemaal op de spreekwoordelijke roze wolk. Je ziet vooral de mooie romantische kant van de dikke buik en daarna een schattige baby in je armen. Als het zo ver is bereid je je voor op de komst van de baby door een mooie babykamer in te richten en de benodigde baby uitzet bij elkaar te verzamelen. Je wrijft over je buik, voelt getrappel en geniet van de aandacht die je krijgt als aanstaande mama. Maar hoe het hebben van één of meerdere kinderen echt is weet je pas als ze er zijn.

Vanaf het moment dat je baby is geboren zul je nooit meer onbezorgd en alleen zijn. Je hebt een heel nieuw mensenleven gemaakt dat de komende 18 jaren door jou verzorgd en opgevoed dient te worden. Wat een van de grootste en mooiste taken zal zijn die je ooit zult vervullen. Bij alles wat je doet moet je rekening houden met je kinderen. Je zult nooit meer helemaal vrij zijn, want je kinderen eisen altijd je tijd en aandacht op. Dit begint al meteen vanaf het moment dat ze geboren zijn en eigenlijk zal dit nooit meer stoppen. Ook als je kind al (wat) ouder is en zelfstandig dingen doet zal het altijd in je gedachten zijn.

Lees ook: Waarom je eerste kind niks zegt over de tweede

Persoonlijk heb ik mij best verkeken op een leven met (jonge) kinderen. Ook ik zag alles eerst door een grote roze bril, zag alleen de romantische kant en verlangde heel erg naar zo’n schattig baby’tje. Niet dat ik spijt van ze heb, absoluut niet. Ik hou van mijn kinderen met heel mijn hart en mijn kinderen zijn echt een verrijking van mijn eigen leven. Maar die kleine schattige baby’s worden gauw groot en het hebben van kinderen is echt niet altijd rozengeur en maneschijn. Ook niet als je er heel bewust voor gekozen hebt. Daarom bereid ik aanstaande mama’s er graag op voor welke veranderingen je te wachten staan. Hoe je er mee omgaat is natuurlijk helemaal aan jou.

De 17 grootste levensveranderingen met kinderen

1. | Nummer 1
Vanaf het allereerste moment direct na de geboorte zal alles om je baby gaan draaien. Je kindje staat nu op nummer 1 in plaats van jijzelf. Elke dag ben je met je kind bezig, is het niet fysiek dan is het wel in gedachten. Maar je beseft je al gauw dat je dit met alle liefde van de wereld voor ze over hebt.

2. | Liefde
Je zal nooit zoveel van iemand houden als van je kind. Deze sterke liefde ervaar je heel anders dan voor je partner of eigen ouders. Wat je kind ook doet of zegt, je zal altijd onvoorwaardelijk van ze blijven houden.

3. | Verantwoordelijkheid
De komende 18 jaren ben je 24/7 verantwoordelijk voor het welzijn van je kind. Je wil dat het goed met ze gaat en ze alle mogelijkheden kunnen bieden om zich te ontwikkelen. Daar is veel tijd, aandacht en toewijding voor nodig. Ook als je een baaldag hebt of het even niet meer ziet zitten blijf je nog steeds verantwoordelijk.

4. | Je lichaam
Je lichaam verandert na een zwangerschap. De kans is groot dat je wat kilo’s aankomt, dat je borsten gaan hangen vanwege de melkproductie, je vagina wordt opgerekt door de bevalling en dat je buik slapper wordt dan het voorheen was.

5. | Makkelijke look
Voordat de kinderen er waren zag je er vaak uit om door een ringetje te halen. Je droeg nette (soms witte) kleding, haren in model, mooie make-up en nagels in de lak want daar had je de tijd wel voor. Zodra je voor jonge kinderen moet zorgen heeft dat geen prioriteit meer en ga je liever voor de makkelijke look want dat scheelt tijd.

6. | Tijd
Over tijd gesproken.. zodra je kinderen hebt wordt de klok je grootste vriend. Vooral in de tropenjaren draait alles op vaste tijden, maar daarna stopt het nog niet. Slapen, eten, school, speelafspraakjes, clubjes enzovoort draait allemaal om de klok. Schaf jezelf maar vast een horloge aan want deze zul je vaak nodig hebben.

7. | Sleur
Je dagelijkse leven raakt in een sleur. Spontane acties zijn verleden tijd omdat Rust, Reinheid en Regelmaat het beste is voor je kindje. Door elke dag dezelfde rituelen toe te passen en zo min mogelijk prikkels op te zoeken zal je kindje zich het beste voelen.

8. | Nachtrust
Je nachtrust is de eerste paar jaren niet meer wat het geweest is. Een goede nacht doorslapen is eerder uitzondering dan regel. En van een slechte nachtrust worden de meesten geen leuker mens, kan ook ik uit ervaring zeggen.

9. | Vervelen
“Never a dull day,” met kinderen is er altijd iets te doen, te zien of te horen. Je hoeft je geen moment meer te vervelen. De zorg voor je kinderen is er elke dag. Dagen worden gevuld met regelmatig eten maken, de bergen was doen, vaat wegwerken, opruimen want speelgoed overal, luiers verschonen of billen vegen, met 1001 dingen helpen, vermaken, opvoeden, corrigeren en zo kan ik nog wel even doorgaan.

10. | Me-time
Het is echt noodzakelijk om tijd voor jezelf te maken want je kinderen en het huishouden nemen je anders helemaal in beslag. Er is altijd wel iets te doen zoals je net kon lezen, het is echt een oneindige stroom aan taken. Houd in je dagplanning dus rekening met jezelf, plan ook eens een uurtje niksen in en laat eens de boel de boel.

11. | Relatie
Ook tijd met je partner doorbrengen wordt naar de achtergrond geschoven. Plannen maken met z’n tweetjes zit er niet zo vaak meer in nu je voor altijd rekening moet houden met je kinderen. En de gezelligheid in de slaapkamer komt vooral in de tropenjaren ook op een lager pitje te staan door de drukte en korte nachten. Dan lig je om 21:00 uur liever te slapen dan te seksen.

12. | Ziek zijn
Jonge kinderen zijn regelmatig ziek. En als je kind ziek wordt ben jij degene die het zal moeten troosten en verzorgen. Ook als jij zelf ziek bent, ben je nog steeds degene die je (zieke) kind zal moeten verzorgen. Zelf goed uitzieken zit er voorlopig dus niet meer in.

13. | Huis
Je kinderen zijn de komende jaren huisgenoten die er meestal niet dezelfde ideeën op nahouden als jij. Als je nogal gesteld bent op een net en schoon huis (zoals ik) zul je dit beeld moeten bijstellen en accepteren dat het nooit meer zo netjes zal zijn als voor de kinderen er waren.

14. | Stilte
Met kinderen om je heen zal het nooit meer stil zijn. Baby’s en jonge kinderen trekken je aandacht door (veel) te huilen. Kinderen die al praten kunnen je de oren van het hoofd kletsen en trekken daarbij gerust bij elke zin die ze zeggen je aandacht met ‘kijk mama’ en gaan net zo lang door tot ze je aandacht hebben. Als ze rustig tv of iPad kijken hoor je juist het lawaai van het apparaat of ze kunnen zo in hun spel opgaan dat ze het uitschreeuwen van plezier (of van ruziemaken, dat kan ook).

15. | Geld
Je zuurverdiende centjes kun je niet meer zorgeloos aan jezelf uitgeven. Je moet nu eerst aan je kinderen denken. Je zal meer aan boodschappen uitgeven en elk jaar hebben ze nieuwe kleren en schoenen nodig. Om nog maar niet te spreken over vermaak, educatie en clubjes.

16. | Weekend
Voor het kindertijdperk had je nog vrij in het weekend. In het weekend kon je doen en laten wat jij wilde. Dat kun je met kinderen wel vergeten. Uitslapen is er niet meer bij en de zorg voor je kinderen stopt niet ineens als vrijdagmiddag de klok 5 uur slaat. Dat gaat gewoon elke dag door.

17. | Eigen ouders
Je gaat anders naar je eigen ouders kijken. Je zult meer waardering voor ze krijgen omdat je nu weet wat het is om kinderen groot te brengen. En nu zijn ze niet meer alleen jouw ouders maar ook ineens opa en oma van je kinderen.

close

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info