Bij de meeste vrouwen komt er een moment in haar leven dat de eierstokken gaan rammelen en ze graag mama wil worden. Maar de kans is groot dat het beeld dat je voor ogen hebt wat rooskleuriger is dan het in werkelijkheid is. Bij de nieuwe rol van mama worden komen namelijk veel veranderingen die de nodige aanpassingen in je leven vereisen.
8 belangrijke dingen voordat je mama wordt
Voordat je mama wordt weet je namelijk gewoon niet wat het nou eigenlijk écht inhoudt om mama te zijn. Mijn beeld was ook rooskleuriger dan het in werkelijkheid is. Het ouderschap is hard werken, ‘maar je krijgt er zoveel voor terug’. Een cliché wat manlief en ik nog vaak tegen elkaar zeggen. Om jou voor te bereiden op mama worden heb ik 8 belangrijke dingen die je graag van tevoren wilt weten voor je op een rijtje gezet.
1. Eet voldoende en gezonde voeding
Voldoende gezonde voeding nuttigen moet je eigenlijk al mee beginnen voordat je zwanger wordt. Niet alleen voor de groei van je baby, maar ook voor je eigen lichamelijke gesteldheid. Een zwangerschap met daaropvolgend de bevalling is een ware marathon die je eigenlijk zonder een degelijke training gaat volbrengen.
En daarna blijft het voorlopig wel even zwaar en vermoeiend omdat je als je mama bent constant met je baby of peuter in de weer bent, als je pech hebt dag en nacht. Dus zorg ervoor dat je voldoende gezonde voeding in plaats van ongezonde vulling in je lichaam stopt! De energie die gezonde voeding je geeft zul je echt nodig hebben… trust me.
Leestip: Starten met gezonder leven | 3 logische tips
2. Maak van tevoren goede afspraken met je partner
Maak goede afspraken en een taakverdeling met je partner. Ga er niet zomaar van uit dat alles gelijkwaardig zal zijn en dat hij net zoveel gaat doet als jij. Over het algemeen hebben mannen daar meer sturing bij nodig. Zorg ervoor dat je man ook een aantal vaste taken in huis heeft. Sommige mannen zien gewoon niet dat er iets moet gebeuren. Ga dus niet uit frustratie alles zelf doen, maar vraag je man gewoon op bepaalde moment om e.e.a. uit handen te nemen.
Leestip: Deze 7 tips helpen je de tropenjaren overleven
Ook op werkgebied moet je van tevoren goed afspreken hoe je het gaat invullen om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan. Gaan jullie bijvoorbeeld beide minder werken, gaat alleen een van jullie minder werken of blijft er zelfs een van beide helemaal thuis voor de kinderen. Denk hier van tevoren goed over na, maak samen een plan en plaats je kindje indien nodig alvast op de wachtlijst bij de opvang.
3. Stel je in op extreme viezigheid
Kinderen gaan gepaard met heel veel viezigheid. Poep, plas, snot, spuug, etensresten, modder…. alles komt voorbij. Ook als je geen smetvrees hebt is het allemaal best wel smerig en een uitdaging hier aan te wennen. Maar je kan er niet omheen en je komt er voorlopig ook niet vanaf. Je kan dus maar beter alvast accepteren dat kinderen viezigheid met zich meebrengen.
4. Meebewegen met je kindje
Om zo min mogelijk spanning, stress en irritatie te ervaren tijdens het opvoeden is het belangrijk om als mama zo nu en dan mee te bewegen met je kindje. Dit kan gaan om het ritme van je kindje maar ook om de behoeften en verlangens van je kindje. De kans is groot dat jij iets in je hoofd hebt waar je kindje anders over denkt. Door krampachtig vast te houden aan je eigen ideeën en behoeftes, zul je merken dat de spanningen kunnen oplopen.
Door te luisteren, observeren en mee te bewegen met je kindje kan dit ervoor zorgen dat er meer ontspanning en rust is in het gezin. Je hebt namelijk niet altijd invloed op wat er gebeurt, je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. Je hoeft natuurlijk niet op alles ja te zeggen wat je kindje in zijn hoofd heeft (vooral niet bij veiligheid, dreigend gevaar of schade), maar af en toe meebewegen en daarna een duidelijke afspraak maken zorgt voor een goede mama – kind relatie.
5. Alles is een fase, alles is een fase, alles is een fase
Het opgroeien van je kindje gaat gepaard met een heleboel verschillende ontwikkelfasen. Als ze nog heel klein zijn zal je merken dat deze fases zich in rap tempo opvolgen. Dan denk je net een fijn ritme te pakken te hebben, verandert alles ineens weer! Ook als ze groter worden gaat opgroeien nog steeds gepaard met fases, al duren ze dan wat langer.
In al deze fases leren ze namelijk nieuwe vaardigheden. Dit vraagt van jou als mama om je steeds aan te passen aan wat je kindje tijdens die fase in zijn ontwikkeling nodig heeft van jou. Dit valt soms niet mee. Maar onthoud: het is een fase en alle fases gaan weer voorbij.
6. Je zal je oude leven op een bepaald moment gaan missen
Dat mag en is helemaal niet erg, je bent niet de eerste die dat zo zal voelen. Mama worden is nou eenmaal een enorme verandering in je leven. Er veranderen namelijk een heleboel dingen als je mama bent zoals dat je lichaam niet meer hetzelfde zal zijn na een zwangerschap, je bent vanaf nu nooit meer alleen, je hebt nu ‘echte’ zorgen en je moet altijd aan het welzijn van je kindje denken.
Leestip: 17 echte redenen waarom kinderen je leven veranderen
Soms is het leven met kinderen gewoon niet zo leuk. Het zijn soms net slordige huisgenoten waar jij ook nog de verantwoording over draagt. Hier mag je soms best van balen want nachten lang wakker zijn is niet leuk, een vervelende dreumes die zijn zin wil doordrijven is niet leuk, rommel makende kinderen is niet leuk, het huis niet meer aan kant krijgen is niet leuk en niet meer spontaan de deur uit gaan is niet leuk. Dus voel je zeker niet bezwaard als je af en toe naar je oude leventje terug verlangt.
7. Alle andere ouders doen ook maar wat
Opvoeden gaat gepaard met een hoop gezeik en hier en daar prachtige momenten, las ik ooit eens. Opvoeden is geen exacte wetenschap, het hoeft niet perfect want dat bestaat gewoonweg niet als het om opvoeden gaat. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, er is dus geen één advies dat voor alle kinderen werkt. Laat je niet teveel beïnvloeden door meningen van anderen, kijk vooral goed naar je eigen kind en wat hij of zij nodig heeft van jou.
Daarnaast ben jij ook maar een mens met gevoelens en krijg je er bij de bevalling geen handige ‘IKEA’ handleiding bij. Het ouderschap is maatwerk met een hoop trial and error. Tijdens het groeien van je kind groei jij zelf mee in het ouderschap. Je leert je kind gaandeweg steeds meer kennen waardoor je steeds beter gaat begrijpen hoe je hem of haar het beste kan begeleiden en verzorgen.
8. Alle ouderschap cliches zijn waar
Je zal merken dat alle cliches waar je je voorheen niks bij kon voorstellen, toch allemaal waar blijken te zijn. ‘Je krijgt er zoveel voor terug’ of ‘geniet er nou maar van, voor je het weet zijn ze groot’ en ‘mama zijn is het mooiste wat me ooit is overkomen’ zijn enkele bekende cliches rondom kinderen en het ouderschap. Daarvoor zijn het dan ook cliches die generatie op generatie worden doorgegeven.
Meer lezen over dit onderwerp
Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!
In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!
Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!