Zelfacceptatie is voor veel mensen lastig, we vragen ons vaak af of we wel goed genoeg zijn. Jezelf accepteren en tevreden zijn met wie je bent is echter heel belangrijk voor een gelukkig en liefdevol leven. In dit artikel lees je alles over zelfacceptatie en leer je in 5 stappen hoe je jezelf kan accepteren.

Wat is zelfacceptatie

Zelfacceptatie betekent jezelf aanvaarden en accepteren precies zoals je bent. Hiermee wordt bedoelt dat je jezelf omarmt, jezelf aanneemt, jezelf als geheel accepteert en van jezelf houdt zonder te oordelen. Het gaat dan om het complete plaatje; je lichaam en uiterlijk maar ook je geest en identiteit. Je sterke en je zwakke punten horen daar ook bij; je karakter, persoonlijkheid, talenten, vaardigheden, gewoonten, emoties en gevoelens. Eigenlijk alles wat bij jou hoort.

Jezelf accepteren, gewoon zoals je bent betekent niet dat je passief achterover kan leunen en alles te laten zoals het is ‘omdat je nou eenmaal zo bent’. Het betekent dus niet dat je niets aan jezelf hoeft te veranderen. Jezelf blijven ontwikkelen blijft erg belangrijk. Het is alleen wel belangrijk in te zien voor wie je jezelf verandert. Is dit omdat anderen dit van jou verwachten, of omdat je het zelf wilt omdat het bijdraagt aan een leuker, gezonder en gelukkiger leven.

Het is niet gek als je niet tevreden bent over jezelf

Heel veel mensen worstelen met zelfacceptatie en de vraag of ze wel goed genoeg zijn. Dit komt omdat we graag door anderen geaccepteerd willen worden. Dit alles heeft te maken met overleven. Het is een diepgewortelde basisbehoefte die komt uit de oudheid. Om te kunnen overleven was het nodig om ergens bij te horen en geaccepteerd te worden door anderen.

Dit werkt nog steeds door in onze huidige maatschappij en wordt je zelfs met de paplepel ingegoten vanaf je opvoeding en op school. Maar het werkt ook nog door als je volwassen bent, op je werk bijvoorbeeld, maar ook in de media en op socials.

We worden sneller afgewezen vanwege onze minder fraaie kanten. En we worden vooral geaccepteerd als we bijvoorbeeld ergens in uitblinken, ons leven op orde hebben, we makkelijk contacten leggen of er aantrekkelijk uitzien. Daarom proberen we ons vooral van onze goede kant te laten zien en houden we onze minder leuke kant naar binnen gericht zodat anderen ons er niet op kunnen afwijzen. Onze innerlijke criticus kan hierdoor de overhand krijgen.

Leestip: Waarom veel vrouwen zich lelijk voelen + 6 tips die je helpen naar een positief zelfbeeld

Beeld: Freepik (prostooleh)

Waarom het belangrijk is om tevreden te zijn met jezelf

Als je jezelf accepteert zoals je bent, dan baan je de weg vrij naar een gelukkiger, fijner en tevreden leven. Een leven waarin je meer zelfvertrouwen hebt, waarin je lekkerder in je vel zit, waarin je je liefdevoller voelt en een leven waarin je tijd en energie overhoudt voor de dingen en mensen die echt waardevol voor jou zijn.

Je wordt minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen, want je keurt jezelf goed. Je hebt daardoor minder twijfels en onzekerheden wat je zal helpen om voluit te kunnen leven. Dit lukt echter niet zomaar van de ene op de andere dag, het is geen snel proces. Zelfacceptatie is eigenlijk de eerste stap waarna het proces gedurende je leven zal blijven ontwikkelen. Onderstaande tips helpen je op weg naar het ontwikkelen van meer zelfacceptatie.

Leestip: Wees blij met jezelf: zo bereik je body positivity

5 stappen naar zelfacceptatie

Stap 1. accepteer dat je fouten maakt

Zelfacceptatie betekent dat je fouten mag maken van jezelf. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Dit is helemaal niet erg, dat is gewoon onderdeel van mens zijn en het hoort bij het leven. Fouten maken is juist nodig om van te kunnen leren en van daaruit te groeien.

Een fout maken is geen waardeoordeel over wie jij bent of wat je kunt. Het is slechts een ongewenst resultaat vanuit jouw handelen. Veroordeel jezelf dus niet als je een fout maakt, maar kijk wat je eruit kunt leren om tot het gewenste resultaat te kunnen komen.

Stap 2. accepteer jezelf als persoon

Zelfacceptatie betekent dat je jezelf als persoon accepteert. Je accepteert hoe je eruit ziet en je accepteert je persoonlijkheid. De meeste mensen zien wel de dingen die ze graag zouden willen veranderen aan zichzelf, maar zien niet in welke mooie kanten en eigenschappen ze eigenlijk hebben.

Geef ruimte aan je positieve eigenschappen en beschouw je lichaam als een wonder dat je leven geeft. Leer te houden van jouw specifieke kenmerken en je eigen schoonheid, deze maken jou namelijk uniek.

Stap 3. accepteer dat anderen een eigen mening hebben

Zelfacceptatie betekent dat je meer waarde hecht aan je eigen mening dan aan de mening van iemand anders. Ieder mens mag een mening hebben of ergens iets van denken of vinden. Dit is echter hún waarheid en hoeft niet perse die van jou te zijn of te worden. Deze mening kan je misschien kwetsen, maar ze kunnen je ook helpen nieuwe inzichten te geven.

Bekijk de mening van een ander daarom altijd objectief. Anderen hebben namelijk niet zomaar gelijk, daarom is het ook een mening en geen feit. Ga bij jezelf na wat je van zijn of haar mening vindt en of het iets is wat je helpt in jouw leven. Heeft het echter een negatieve impact op je gevoel of je zelfbeeld, laat deze mening dan links liggen.

Stap 4. focus je op het heden en de toekomst

Accepteer dat de dingen die in het verleden hebben plaatsgevonden niet kunnen worden teruggedraaid. Je er druk om maken of het niet accepteren is verspilde moeite want het verleden staat namelijk vast. Wil je een fijnere toekomst, accepteer dan de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden.

Kijk naar wat ze je hebben opgeleverd, je hebt ervan geleerd, je bent er sterker door geworden en het verleden heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Maar het is niet de kant waar je naartoe gaat. Focus je op het heden en de toekomst, want daarin kun je bepalen hoe je je leven verder vormgeeft.

Stap 5. accepteer je eigen verantwoordelijkheid

Accepteer dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, niemand anders kan dat voor jou doen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor wat je denk, zegt en doet én het inzien van het verband tussen deze acties en het gevolg dat het heeft voor jouw leven.

Dit betekent dat als jij je gelukkig wilt voelen, je hier zelf actie op moet nemen. Als je iets wilt bereiken, moet je er zelf voor werken en wil je gelukkig zijn dan moet je de dingen doen die jou gelukkig maken. Je hebt zelf de touwtjes in handen.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: psycholoog.nl, project-zelf.nl, sochicken.nl, proudlyimperfect.nl, desteven.nl
Beeld: prostooleh on Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.