Ondanks dat we in luxe leven en veel hebben wat ons hartje begeert, waarderen veel mensen dit niet omdat we er gewend aan zijn geraakt. Veel mensen voelen zich niet gelukkig of tevreden, zelfs niet als ze een goed leven hebben. Je kent vast wel het spreekwoord ‘Het gras is altijd groener bij de buren’. Maar is dat ook echt zo? Waarschijnlijk niet. Door jouw eigen gras meer te waarderen wordt je leven een stuk fijner. Leer te waarderen wat je al hebt voor een tevreden leven.

Is het gras altijd groener bij de buren?

Soms lijkt het net of de mensen om je heen een veel beter leven hebben dan jij. Zij lijken alles voor elkaar te hebben want ze hebben een groter huis, meer geld, veel vrienden of een leuker uiterlijk. Maar vaak lijkt dat alleen maar zo en is het je eigen gedachte die je daardoor onzeker maakt.

Niemand heeft namelijk een perfect leven, we hebben allemaal onze eigen worstelingen. Dit geldt ook voor de mensen waarbij het lijkt alsof ze een perfect leven hebben. Van buiten kan het perfect lijken, maar je weet niet hoe diegene zich van binnen echt voelt.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

Het is een gegeven dat er altijd mensen zullen zijn die het beter hebben dan jij maar ook mensen die het slechter hebben dan jij. De kunst is vooral naar je eigen leven te kijken en alles wat daarin goed gaat te waarderen.

Kijk naar wat je allemaal hebt, in het verleden hebt bereikt en op dit moment doet wat je voldoening geeft. Het is niet nodig jezelf te vergelijken met anderen, jouw leven is net zo rijk als dat van iemand anders. Je moet het alleen willen zien.


“Je weet pas wat je hebt
als het er niet meer is…”

tegelspreuk


Waarderen kun je leren met deze 3 tips

Het kan lastig zijn om dit ook echt in de dagelijks praktijk zo te voelen, maar je kan hier gelukkig zelf aan werken. Onthoud dat het een proces van aanleren, herhalen en vasthouden is. Het ligt bij jezelf, alleen jij kan dit doen. Onderstaande stappen kunnen je helpen je in de goede richting te sturen van het waarderen van je eigen leven, gewoon zoals het.

Tip 1 | Je hoeft niets te veranderen

Je hoeft jezelf en het leven dat je nu leidt niet te veranderen, het is goed zoals het is. Je hoeft jezelf niet met anderen te vergelijken, jouw gras is het groenst van allemaal. Maar besef je ook dat je leven niet perfect zal zijn. Accepteer dat het leven voor altijd met ups en downs komt, verzet je hier dus niet meer tegen. En onthoudt dat dit niet alleen voor jou geldt, dit geldt voor iedereen.

Tip 2 | Geef aandacht aan de goede dingen in je leven

Als je leert inzien dat er heel veel goed gaat in je leven en hier vaker bij stilstaat hoef je je niet ontevreden te voelen. Focus daar je aandacht op in plaats van wat er niet goed gaat, waar je naar verlangt of wat anderen allemaal beter hebben dan jij. Dat kost namelijk heel veel negatieve energie maar het levert je niets op.

Als je eenmaal aandacht geeft aan de goede dingen in je leven zoals een fijn huis waar je in woont, vers stromend water uit de kraan, de mooie kleding die je draagt, de luxe spullen om je heen en elke dag lekker te eten hebt dan zul je deze dingen die je anders voor lief neemt meer gaan waarderen. En als je dat eenmaal inziet zul je je snel tevreden en gelukkig gaan voelen.

Tip 3 | Waardeer jezelf en de mensen om je heen

Neem jezelf en de mensen om je heen die van je houden ook niet zomaar voor lief. Waardeer je lichaam zoals het is en wat het allemaal kan. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kan ruiken proeven, horen, zien, voelen en lopen. Hoe geweldig is dat!

En waarschijnlijk zijn de mensen die dicht bij je staan voor jou zo vanzelfsprekend dat je niet meer inziet hoe waardevol ze eigenlijk zijn. Niet iedereen is gezegend met een leuke partner, lieve vrienden of een familie om zich heen. Ook als je een kleine familie of 1 goede vriend hebt. Vergeet niet dankbaar te zijn voor deze mensen, want samen maak je het leven mooier dan alleen.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.