Tegenwoordig hoor je veel over gemberthee. Gember is een aromatische specerij dat afkomstig is van de lichtbruine wortel van de gemberplant en bevat naast een scherpe smaak een groot aantal gezondheidsvoordelen. In dit artikel vertel ik welke voordelen dit zijn, waarom je gemberthee zou moeten drinken en waar je op moet letten als je besluit deze thee te gaan drinken.

Waarom je regelmatig gemberthee zou moeten drinken

Door elke dag gemberthee te drinken help je je lichaam gezond te blijven. Gember bevat allerlei antioxidanten, vitamines en mineralen. Onderzoek heeft aangetoond dat gember ook ontstekingsremmende fytonutriënten bevat die gingerolen worden genoemd. Gemberthee is een van de makkelijkste manieren om elke dag gember binnen te krijgen. Maar let op, drink niet meer dan twee à drie koppen thee per dag.

Omdat de smaak van de gemberwortel best scherp en sterk is, is de kans groot dat je eerst aan de smaak moet wennen zodra je besluit het als thee te gaan drinken. Dit heb ik zelf in ieder geval wel zo ervaren. Om de thee een beetje zoeter van smaak te maken kun je er wat honing aan toevoegen. Door er een schijfje citroen aan toe te voegen wordt de thee wat frisser. Ook erg lekker!

Recept voor een kopje gemberthee

  1. Neem een stuk ongeschilde verse gemberwortel en snijd er 3 plakjes af.
  2. Voeg de plakjes gember toe aan 250ml gekookt heet water en laat het 2 minuten trekken.
  3. Je kan de gember er uithalen of op de bodem laten liggen, net wat jij wilt.
  4. Om de thee zoeter of frisser van smaak te maken kun je honing en citroensap toevoegen.
  5. Om aan de smaak te wennen kun je beginnen met een theezakje met de smaak van gember en daarna een neutraal theezakje met daar een schijfje verse gember aan toegevoegd.

De gezonde werking van gember op je lichaam

1. Stimuleert je spijsvertering

Gember kan een gunstig effect op je maag- en darmstelsel hebben. Het zorgt ervoor dat je alvleesklier meer spijsverteringsenzymen aanmaakt waardoor je spijsvertering wordt gestimuleerd. Ook verbetert het de samentrekkingen in je maag en darmen zodat een opgeblazen gevoel en winderigheid afneemt. Daarnaast werkt gember speeksel op en zorgt het ervoor dat de opname van voedingsstoffen uit je darmen tot wel 200% verhoogd kan worden.

2. Versterkt je immuunsysteem

Het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties antioxidanten en vitamine C bevat die je weerstand ondersteunen en ontstekingsremmend werken. Hierdoor zul je minder vatbaar worden voor verkoudheid en griep. Mocht je toch ziek worden dan zal gember je ondersteunen sneller weer te herstellen. Daarnaast kan gember in combinatie met honing je keelpijn verzachten.

3. Reinigt het lichaam

De krachtige antioxidant gingerol in gember stimuleert de leverfunctie wat de natuurlijke reiniging van het lichaam ondersteunt. Zo zorgt gember ervoor dat gifstoffen zich niet kunnen ophopen in ons lichaam en beschermd het lichaam tegen vrije radicalen en oxidatieve stress (schade in weefsels en cellen).

4. Kan helpen bij menstruatiepijn

Gember kan een pijnstillende werking hebben bij diverse pijnen. Heb je veel last van menstruatiepijn? Gember kan ook hier verlichting geven én het werkt tegelijkertijd tegen eventuele bijkomende misselijkheid. Door de ontstekingsremmende werking van gember werkt het ook heel goed tegen spierpijn na het sporten!

5. En meer!

Naast al deze bewezen gezondheidsvoordelen wordt beweert dat gember nog meer goeds voor je doet. Zo ondersteunt het bij (zwangerschaps)misselijkheid, helpt het bij maag en darm problemen, helpt het je af te vallen, vermindert het stress, heeft het een positief effect op je insulinewaarden, helpt het hartziekten voorkomen, verlaagd het de slechte cholesterol en beschermd het tegen Alzheimer.

Let op bij het gebruik van gember

Ondanks dat gember heel gezond voor je is moet je in de volgende gevallen toch even opletten. Gember werkt namelijk bloedverdunnend. Indien je bloedverdunners slikt of net aspirine hebt genomen doe je er goed aan geen gemberthee te drinken. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Indien je last hebt van je galblaas of galstenen hebt moet je oppassen met de hoeveelheid gember die je tot je neemt. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Shop dit artikel


Beeld: gpointstudio on Freepik


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.