Met een capsule garderobe creëer je overzicht in je kledingkast, heb je altijd iets om aan te trekken en draag je daadwerkelijk wat je bezit. We hebben namelijk allemaal veel teveel kleding wat chaos veroorzaakt, niet alleen in je kledingkast maar ook in je hoofd. In dit artikel vertel ik je wat een capsule garderobe is, hoe je je eigen kan samenstellen en welke tijdloze basis items er perfect passen in een duurzame capsule garderobe.

Wat is een capsule garderobe

Een capsule garderobe is een selectie van veelzijdige en tijdloze basis kledingstukken van goede kwaliteit, die een seizoen lang meegaan en die je écht draagt. Deze basis kun je naar gelang elk seizoen uitbreiden met enkele trendy items. Een capsule garderobe bestaat uit ongeveer 40 items die perfect met elkaar te combineren zijn zodat je garderobe groter lijkt dan het daadwerkelijk is. Uitgezonderd ondergoed, sportkleding, schoenen en accessoires.

De capsule garderobe is ontstaan in de jaren ’70 in een klein boetiekje in London maar Donna Karen gaf er in de jaren ’80 meer bekendheid aan met haar ‘Capsule Collection’. De term werd echter pas goed bekend bij het grote publiek door de blogger Courtney Carver, de bedenker van Project 333,

Voordelen van een capsule garderobe

Een capsule garderobe geeft je meer voordelen dan je misschien denkt. Zo krijg je meer overzicht in je kledingkast waardoor het minder tijd kost om aan te kleden. Daarnaast geeft het je meer rust in je hoofd want je hoeft minder beslissingen te nemen omdat alles goed met elkaar te combineren is. Verder is het beter voor het milieu, beter voor kledingarbeiders en beter voor je portemonnee. En je doet minder impulsaankopen waardoor er minder items in de kast blijven hangen.

Zo stel je een capsule garderobe samen

Het is niet moeilijk een capsule garderobe samen te stellen, het kost je alleen wat tijd want het is niet iets wat je even binnen een week doet. Gun jezelf die tijd en doe het desnoods verdeeld over meerdere fases. Door alles in een keer te veranderen is de kans namelijk groter dat je miskopen terughangt in je kast. Hoe je je eigen kledingkast kan omtoveren tot een capsule garderobe leg ik je hieronder uit.

Stap 1: laat je inspireren

Door je te laten inspireren kom je er achter wat je kledingstijl is en wat jij mooi vindt. Zo weet je precies op welke kleding je kan focussen. Dit helpt je bij het uitruimen van je eigen kast en bij het aanschaffen van nieuwe items.

Pinterest is hier het perfecte medium voor. Maak een speciale bord aan om je kledingstijl te visualiseren, zo kom je er achter welke items essentials zijn voor jou. Elk kleding item zou je ‘joy’ moeten brengen in plaats van stress, aldus Marie Kondo.

Stap 2: ruim je kledingkast op

We hebben allemaal veel teveel kleding in onze kast. Wist je dat we ongeveer 20% van onze kleding in 80% van de tijd dragen? Veel kledingstukken zijn dus overbodig. Ruim je kast op door eerst alles er uit te halen en beoordeel elk item of je er echt blij van wordt.

Volgens de methode van Marie Kondo moet je alle kledingstukken stuk voor stuk beoordelen om er achter te komen of je het item wilt houden of niet. Zit het item nog wel lekker? Is het nog wel mijn stijl en kan ik het makkelijk combineren? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen over elk item tijdens het opruimen van je kledingkast.

Maak drie stapels: 1. houden, 2. twijfel, 3. weg. De stapel houden kun je direct terug doen in je kast. De stapel twijfel heeft wat meer aandacht nodig. Trek deze items aan en beoordeel of je het wilt houden of dat het weg mag. De laatste stapel kun je verkopen, weggeven of doneren.

Stap 3: stel je eigen capsule garderobe samen

Nu is het moment aangebroken om je eigen capsule garderobe samen te stellen. Beoordeel nogmaals de items die je terug hebt gehangen in je kast, voldoen ze nog aan het beeld dat je hebt van je eigen capsule garderobe? Mochten er toch nog items tussen zitten die niet voldoen, doe ze dan weg.

Omdat je kast nu is opgeruimd zul je er achterkomen dat er nog items ontbreken. Pak nu je Pinterest bord er bij en ontdek welke items je nog aan je garderobe kan toevoegen. Noteer deze op je wishlist, koop ze stuk voor stuk en wees kritisch of het item echt past in je garderobe. Lees als hulpmiddel nog even dit artikel om ervoor te zorgen dat je geen miskopen meer zult doen.

Duurzame capsule garderobe basis items

Met goede basis items in je garderobe grijp je nooit meer mis naar een mooie tijdloze outfit en zie je er altijd stijlvol uit. Hieronder vind je een overzicht van 24 tijdloze kledingstukken die perfect passen in een duurzame capsule garderobe. Deze items kun je qua kleur en stijl uiteraard afwisselen. Daarnaast is er nog voldoende ruimte om uit te breiden met kledingstukken die passen bij jouw stijl en waar jij blij van wordt.


Jassen


Shirts


Tops


Broeken


Jurken


Schoenen


Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.