Angst is een emotie en een natuurlijke reactie dat een belangrijke functie heeft in ons bestaan. Angst kan gezond zijn, maar overmatige angst wordt pijnlijk en storend wat je leven uiteindelijk overhoop kan gooien. Er zijn veel mensen die angsten ervaren en 1 op de 5 heeft er zelfs dagelijks last van. Het is absoluut geen aanstellerij! Het is een serieuze klacht waar je gelukkig iets aan kunt doen.

Steeds meer mensen durven zich voor hun psychische klachten open te stellen, ondanks dat het nog steeds een beladen onderwerp is. Ook ik heb last van irreële angsten waarvoor ik bij een psycholoog ben geweest en waar ik EMDR therapie voor heb gehad. Een van mijn irreële angsten heeft een naam en komt zelf voor in de top 10 van meest voorkomende angsten, namelijk emetofobie (angst voor overgeven). Hier loop ik al zeker 15 jaar mee rond. Ik weet dus als geen ander hoe het voelt om een irreële angst en fobie te ervaren.

Waarom ervaren we soms angsten?

Angst is een emotie of gevoel. We kunnen niet leven zonder deze emoties en gevoelens. Deze functie heeft de natuur bedacht om te kunnen (over)leven: ‘het vecht, vlucht of bevriesreactie’. Elk gevoel dat we hebben heeft een nuttige functie, het zet je namelijk in beweging. Angst stimuleert vermijdingsgedrag, wat we nodig hebben om in de natuur reëel gevaar te kunnen vermijden.


Being scared is part of being alive.
Accept it. Walk through it.

Robin S. Sharma


Hoe ontstaan overmatige angsten?

Overmatige angsten kunnen worden veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, door een lichamelijke ziekte of door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, maar het kan ook erfelijk zijn. In bepaalde families komt het meer voor dan bij andere. Het kan ook aan je persoonlijke eigenschappen liggen: onzekerheid, niet voor jezelf durven opkomen, slecht tegen spanning kunnen, moeite hebben met gevoelens te uiten of conflicten uit de weg gaan.

Angststoornis

Angst kan leiden tot een angststoornis wanneer het optreedt bij ingebeeld of irreëel gevaar of in omstandigheden waarin totaal geen gevaar dreigt. Deze ongezonde angst kan chronisch worden waardoor er een vicieuze cirkel ontstaan waarin je angstig wordt voor de angst.

Klachten

Lichamelijke klachten die kunnen voortkomen bij overmatige angsten zijn hartkloppingen, benauwdheid, zweten, beven, hyperventilatie, misselijkheid, hoofdpijn en het gevoel hebben ‘gek’ te worden. Op de lange termijn kun je gespannen en prikkelbaar worden, ervaar je slaapproblemen en moeheid, kun je je slechter concentreren en word je vergeetachtig.

8 Simpele tips hoe beter om te gaan met angst

Tip 1. | Loop niet te lang rond met je angst

Blijf niet te lang met je angsten rondlopen. Hoe langer je namelijk met je angst blijft doorlopen, hoe lastiger het zal zijn om er vanaf te komen. De angst krijgt je op die manier steeds meer in zijn greep waardoor het je dagelijks leven zal gaan beïnvloeden. Ga met je angst aan de slag. Accepteer dat je pijn, gevoelens en angsten kan en mag voelen en dat het ook oké is om hierover verdrietig te zijn.

Tip 2. | Geef je er aan over en doe juist wat je bang maakt

Het klinkt eng en druist volledig tegen je gevoel in. Maar geef je juist over aan de angst en zoek het desnoods (een beetje) op. Als je het gevoel krijgt dat je bepaalde dingen gaat vermijden zal de angst alleen maar groter worden. Door de confrontatie aan te gaan zul je ervaren dat het eigenlijk best meevalt en zul je stapje voor stapje je angst overwinnen. ‘De enige manier om eruit te komen is om er doorheen te gaan.

Tip 3. | Laat je angst lost door te relativeren

De angsten die wij voelen zijn vaak onrealistisch en groter gemaakt in ons hoofd dan ze daadwerkelijk zijn. Vaak is de anders dan wat ons van tevoren hadden voorgesteld. Wat zou het ergste zijn dat je kan overkomen in een dergelijke situatie? De kans is groot dat jouw angstgedachten geen realiteit worden.

Tip 4. | Praat erover met je omgeving

Praat over je angsten met iemand die je vertrouwt; je partner, een familielid of vriend(in). Vertel wat de angstklachten met je doen. Door erover te praten kan dit een gevoel van opluchting geven en sta je er niet alleen voor. Dit helpt je de stress rondom de angst te verminderen. Maar alleen praten lost de angst niet op, je zult er doorheen moeten en de angst echt gaan voelen. Pas dan kan er een einde aan de onrealistische angst komen.

Tip 5. | Focus je op het tegenovergestelde

Probeer je gedachten te sturen door je gedachten af te leiden en aan iets compleet anders te gaan denken. Focus je gedachten op iets anders dan de angst. Denk aan leuke dingen die je gedaan hebt, die je nog staan te wachten of denk aan iets waar je heel blij van wordt.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

Tip 6. | Zorg voor een gezonde leefstijl

Een regelmatige en gezonde leefstijl met voedzame voeding, ontspanning en beweging (liefst buiten in de natuur) zorgt voor meer energie en een gelukkiger en stressvrij welzijn. Bij gezonde voeding is het bewezen dat het je stemming verbetert, bewerkte voeding met veel suikers en bijvoorbeeld alcohol maken je gevoelens van angst en stress alleen maar groter.

Leestip: Starten met gezonder leven | 3 logische tips

Tip 7. | Wees mindful, leef in het hier en nu

Als we piekeren denken we na over het verleden of de toekomst. Wat we in het verleden hebben meegemaakt projecteren we op een situatie die zich mogelijk in de toekomst kan voordoen. Dit geeft echter geen enkele garantie dat het weer zo zal uitpakken. Piekeren verhoogt je stressniveau en maakt je angstiger. Leer te leven in het hier en nu door mindful te worden en aanvaard dat je angst er is. Leef nu en ervaar het ‘nu’ zonder er een oordeel aan te hangen.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

Tip 8. | Zoek professionele hulp

Als je angst je dagelijks leven beïnvloed en jij er zelf samen met je naasten niet uitkomt dan is het tijd om een bezoek aan de huisarts te brengen. Zij kan je eventueel doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg waardoor je echt met je angst aan de slag kunt gaan. Schaam je hier vooral niet voor, het zijn serieuze klachten en je bent absoluut niet de enige die hier lasten door ervaart.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.