NEE zeggen klinkt misschien simpel, maar het kan voor velen een grote uitdaging zijn. Nee zeggen voelt onbeleefd omdat je de ander moet teleurstellen. Toch is het belangrijk om nee te leren zeggen als je merkt dat je te vaak ja zegt. In dit artikel leg ik uit waarom nee zeggen lastig is, waarom het toch belangrijk is voor een gelukkiger leven en geef ik 3 tips hoe je respectvol nee kan zeggen zonder schuldgevoel.

Waarom is het zo moeilijk om NEE te zeggen

Het is voor veel mensen moeilijk om het woord ‘nee’ te zeggen, zo’n driekwart van alle Nederlanders worstelt hier mee. Dit komt omdat mensen een nee meestal als onbeleefd ervaren. Hierdoor zijn mensen bang voor de reactie van die persoon; ‘zullen ze me nog wel aardig vinden als ik nee zeg?’

Geen nee durven zeggen komt vaak voort uit perfectionisme en/of angst. Je wilt bijvoorbeeld anderen het graag naar de zin maken, je verleent anderen graag een gunst in de hoop dit terug te krijgen, je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of je vindt het vervelend om de confrontatie aan te gaan door nee te zeggen. Je wilt anderen liever niet afwijzen of teleurstellen omdat je bang bent ze te kwetsen en niet meer aardig gevonden te worden. Hierdoor kan je je onzeker voelen over nee zeggen.

Daarnaast kan het lastig zijn om nee te zeggen omdat je om de ander geeft en de goede relatie niet wilt verstoren. Goede relaties met anderen is immers erg belangrijk voor ons en één van de dingen die ons gelukkig maakt.

10 redenen waarom mensen geen nee durven zeggen

  1. We zijn sociale wezens.
  2. Je wilt anderen graag helpen en tevreden stellen.
  3. Je voelt je schuldig omdat je om de ander geeft.
  4. Je wilt de ander niet teleurstellen, afwijzen of kwetsen.
  5. Je wilt de relatie met de ander niet verstoren.
  6. Je wilt geen conflict aangaan.
  7. Je maakt je druk om wat een ander van je denkt.
  8. Je bent bang dat de ander boos wordt.
  9. Je wilt aardig gevonden worden.
  10. Je voelt je onzeker om nee te zeggen.

Waarom vaker NEE zeggen gelukkiger maakt

Hoe vervelend het ook kan zijn, vaker nee zeggen is beter voor je eigen welzijn. Je geeft hiermee je eigen grenzen aan, wat niet alleen belangrijk is voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Het kan veel stress, irritaties en spanningen voorkomen. Nee zeggen is dan ook een vorm van assertiviteit waarbij je oog houdt voor je eigen behoeften en niet de belangen van een ander voorop stelt. Jij bent namelijk net zo belangrijk als die ander.

Door vaker nee te zeggen bewaak je je eigen grenzen zodat je niet teveel hooi op je vork neemt. Hierdoor heb je meer tijd en energie voor jezelf, voor je eigen doelen en voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. Door respectvol nee te zeggen tegen een ander, zeg je liefdevol ja tegen jezelf. Het resultaat is dat je minder geleefd wordt en je daardoor minder stress zult ervaren. Doe wat jou gelukkig maakt en zeg daarom zo nu en dan nee tegen verzoeken vanuit je omgeving.

10 redenen waarom nee zeggen gelukkiger maakt

  1. Je ervaart minder stress.
  2. Je wordt minder geleefd.
  3. Je bepaalt zelf hoe je dag eruit ziet.
  4. Je doet minder tegen je zin in.
  5. Je hebt meer vrijheid en tijd voor jezelf.
  6. Je voelt je opgelucht en zelfverzekerd.
  7. Je hebt meer energie voor wat belangrijk is voor jou.
  8. Je houdt ruimte voor je eigen doelen en prioriteiten.
  9. Je doet meer van wat jou gelukkig maakt.
  10. Je geeft je leven vorm op de manier dat jij wilt.
Phoebe van Friends 'I wish I could, but I don't want to'
Phoebe – Friends (bron)

3 tips hoe je vaker ‘nee’ zegt zonder schuldgevoel

1. Oefening baart kunst en kies bewust

Je hoeft niet bang te zijn om nee te zeggen, je hebt namelijk alle recht om nee te mogen zeggen voor je eigen gezondheid en welzijn. Toch kan nee zeggen best moeilijk zijn omdat je ervoor uit je comfortzone moet stappen. Echter, hoe vaker je het doet hoe zelfverzekerder je erin wordt. Daarom is het goed om hiermee te oefenen, eerst voor de spiegel en daarna in een veilige situatie zoals bij vrienden of familie.

Zeg op verzoeken niet blind ja of nee, maar kies altijd bewust of je iets wel of niet wil doen. Luister hierbij naar je onderbuikgevoel want het gevoel in je onderbuik geeft vaak al zelf aan of je iets wel of niet wil doen. Waak hiervoor en luister naar wat je intuïtie je ingeeft. Dit helpt je om nee te zeggen tegen de verzoeken die niet in lijn zijn met je eigen doelen en prioriteiten.

2. Respectvol nee zeggen doe je zo

Mensen denken dat nee zeggen niet respectvol is, maar eigenlijk gaat het om de manier waarop je het zegt. Zeg niet op een korte botte manier ‘nee’, maar wees vriendelijk en respectvol waarbij je oog houdt voor de belangen van de ander. Zo houd je de relatie goed en zal deze niet onder druk komen te staan.

Bedank de ander dat ze aan je hebben gedacht, vertrouwen in jou hebben of dat je het verzoek begrijpt. Wees vervolgens stellig in je antwoord dat je nu helaas nee moet zeggen omdat je andere prioriteiten hebt. Bedank daarna de vraagsteller voor zijn begrip. Meer woorden hoef je er niet aan vuil te maken, een excuus of verontschuldiging ben je niet verplicht te geven. Als je dat wel doet zoek je eigenlijk goedkeuring van de ander, laat je ruimte open voor discussie om je toch over te halen en je kan de ander hoop geven er alsnog later op terug te komen.

Als iemand je overvalt met een vraag of verzoek maar je weet nog niet zeker of je het wil doen? Neem dan even de tijd om er over na te denken en zeg dat je er later op terug komt. Ga in de tussentijd de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en ga bij jezelf te rade of je het zou doen omdat je het zelf ook graag wil of omdat je de ander tevreden wil houden. Is het iets wat je energie geeft of wat je op dit moment alleen maar energie kost?

Je kan ook een alternatief bieden, je zegt dan geen ‘nee’, maar ja op een manier die jou het beste uitkomt. Zeg bijvoorbeeld dat je het niet op deze manier kan doen maar dat je wel op een andere manier iets voor diegene kan betekenen. Of vandaag lukt het mij niet, maar ik kan wel volgende week plannen in mijn agenda. En ik ben niet de hele dag beschikbaar maar ik kan je wel 2 uurtjes helpen.

Je kan beter nu vaker nee zeggen dan overal ja op blijven zeggen waardoor je in de toekomst mogelijk wrok kan gaan voelen voor mensen die steeds verzoeken bij je neer blijven leggen. Je bespaart je hiermee niet alleen veel stress maar ook boosheid op de ander wat de relatie uiteindelijk ook niet ten goede zal komen. Daarnaast leren mensen op den duur wat ze aan je hebben en zullen de verzoeken vanzelf minderen, eerlijkheid duurt nog altijd het langst. Vaker nee leren zeggen in dus voor iedereen beter, niet alleen nu voor jezelf maar ook op de lange termijn voor je relatie.

3. Sta achter je beslissing

Als je nee hebt gezegd, blijf dan achter deze beslissing staan in plaats van het naderhand in twijfel te trekken. Als je terugkrabbelt vanwege schuldgevoelens, geef je de indruk dat je makkelijk over te halen bent wat in de toekomst juist tegen je kan gaan werken.

Richt je in plaats daarvan op de positieve effecten die het nee zeggen je heeft opgeleverd. Positieve effecten kunnen zijn dat je voor jezelf bent opgekomen, dat je tijd hebt voor iets belangrijkers of dat je je uitgerust voelt in plaats van gestresst of uitgeput. En mocht je eens ja hebben gezegd, maar voelt het achteraf toch niet goed? Dan is er altijd ruimte om nee te zeggen of een alternatief aan te bieden.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: psychologiemagazine.nl, proudlyimperfect.nl, vitalmindz.nl. inzichtinorde.nl


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.