Waarom je altijd een slaapmasker moet dragen

Ben jij een lichte slaper en word je snel wakker door lichtvervuiling in de nacht? Dan is een slaapmasker een goede uitkomst voor jou. Vooral tijdens de zomertijd in de maanden april – september is een slaapmasker een uitkomst om ondanks de lange lichte dagen toch goed te kunnen slapen.

Voor een lange gezonde nachtrust hebben we duisternis nodig. Een klein beetje lichtvervuiling van bijvoorbeeld een lantaarnpaal die onder je slaapkamerraam staat maar ook zelfs de LED lampjes van je eigen wekker kan een nadelig effect hebben op je kwaliteit van slaap.

Verbetert slaapkwaliteit

Door met een slaapmasker te slapen hul je jezelf in complete duisternis waardoor je je meer ontspannen voelt en klaar bent om in een diepe slaap te vallen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het slapen in complete duisternis de kwaliteit van je slaap ten goede komt. Van nature worden we slaperig als het donker wordt, onze hersenen associeren duisternis met slaap. Ons lichaam maakt dan het slaaphormoon melatonine aan. Hoe donkerder het is, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt en hoe beter je nachtrust daardoor zal zijn.

Slaaphormoon melatonine

Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier en is essentieel voor onze biologische klok. Dit regelt namelijk onze slaap/waakritme wat belangrijk is voor een goed herstel van ons lichaam. Tijdens onze slaap vinden er namelijk tal van herstelfuncties plaats in ons lichaam dankzij melatonine. Hoe meer duisternis, hoe meer melatonine er door je lichaam wordt aangemaakt, hoe beter en dieper je in slaap valt. De natuurlijke productie van melatonine kun je makkelijk ondersteunen door te slapen met een slaapmasker.

Gezond en goedkoop

Je kan natuurlijk investeren in het zo donker mogelijk maken van je kamer door bijvoorbeeld verduisterende gordijnen op te hangen. Het valt echter nog niet mee om dit goed voor elkaar te krijgen en kan behoorlijk in de kosten lopen. Sommige mensen grijpen wel eens naar slaapmedicatie of alcohol. Dit kan echter verslavend werken of juist je slaapcyclus verstoren. Je kan veel beter voor jezelf een fijn en goedkoop slaapmasker aanschaffen. En een slaapmasker is daarnaast heel handzaam en licht waardoor het makkelijk mee te nemen is op reis.

Waar moet je op letten bij aanschaffing

Het ene slaapmasker is het andere niet. Waar je vooral op moet letten is dat het masker zacht is, goed verduisterend is, een goed elastiek heeft die eventueel te verstellen is en een fijne pasvorm heeft. Ik raad je persoonlijk een slaapmasker aan met een zachte zwarte velours binnenkant. Dit voelt het meest comfortabel aan op je ogen en maakt het daarnaast lekker donker. Er zijn ook zijde oogmaskers te koop zoals je op de foto hierboven kunt zien. Ik heb deze getest maar kan alvast verklappen dat ik niet heel enthousiast was. Hier kom ik in een later artikel op terug. Slaapmaskers zijn er in verschillende kleuren, soorten en maten. Er zit altijd wel een geschikte voor jou tussen. Je zal merken dat je je de volgende ochtend heerlijk uitgerust voelt.

Bronnen:
Slapenisgoed.nl
Vanslechtnaarbeterslapen.nl
Holistik.nl


Vraag: Maak jij al gebruik van een slaapmasker?


Laat je reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.