Een keer per jaar is het dierendag! Een dag waarbij we een beetje extra aandacht besteden aan onze huisdieren. Want onze vrolijke viervoeters zijn niet alleen heel erg aaibaar, huisdieren hebben ook een positief effect op je lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Uit diverse internationale onderzoeken blijkt dat mensen met huisdieren over het algemeen gezonder, meer ontspannen en gelukkiger zijn. Maar waar komt dat nou precies door? Dat lees je in dit artikel.

Positieve effecten huisdier op je lichamelijke gezondheid

Een huisdier heeft aandacht en verzorging nodig waardoor je als baasje meer in beweging komt. Door veel beweging, zoals het wandelen met de hond of het spelen met de kat, verbetert je conditie en heb je minder kans op overgewicht. Daardoor blijft je cholesterol lager, je bloeddruk lager en heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Mensen met huisdieren zijn daardoor minder vaak ziek en gaan minder naar de dokter.

Ook heeft het opgroeien met een huisdier positieve effecten op kinderen. Kinderen blijken in sommige gevallen minder vatbaar te zijn voor allergieën, het zorgen voor huisdieren geeft kinderen rust en structuur en het het geeft ze meer zelfvertrouwen. Daarnaast hebben ouderen en chronisch zieken ook baat bij het zorgen voor een huisdier. Er is minder kans op depressie en men voelt zich minder eenzaam en geïsoleerd. Een huisdier kan meer zin aan het leven geven, want een huisdier geeft je het gevoel dat je nodig bent.

Een huisdier helpt je te ontspannen

Huisdieren hebben ook een positieve invloed op ons humeur en geestelijke gezondheid. Het aanraken, aaien en knuffelen van je huisdier laat je ontspannen en kalmeren, het geeft je een rustgevend en gelukzalig gevoel. Je lichaam maakt tijdens het aanraken namelijk het knuffelhormoon Oxytocine aan waardoor je minder stress ervaart wat weer goed is voor je hartslag en bloeddruk.

Een huisdier is altijd in het hier en nu, iets waar wij mensen nog iets van kunnen leren. Huisdieren hebben geen gedachten zoals wij, ze kennen het concept van verleden en de toekomst niet. Daardoor leven ze veel meer in het moment met aandacht. Als mensen meer mindful zouden leven zoals dieren, zorgt dit voor minder gepieker, stress en angst.

Een huisdier maakt je gelukkiger

Door het hebben van een huisdier voel je je gelukkiger. Je voelt je minder eenzaam en angstig, je hebt altijd je maatje om je heen want een huisdier is een gezelschapsdier. Ze verlangen aandacht van je, zijn er voor je en zoeken graag je gezelschap op. Daarnaast heb je met een hond sneller sociale interactie tijdens het uitlaten, je maakt sneller een praatje met andere hondeigenaren.

Huisdieren houden onvoorwaardelijk van je, gewoon zoals je bent. Ze veroordelen je niet en zijn altijd blij om je te zien. Bij je huisdier kun je ook altijd jezelf zijn en ze troosten je als je je minder blij voelt. Een huisdier geeft plezier en tovert altijd weer een lach op je gezicht als ze gekke dingen doen. Honden- en kattenfimpjes zijn niet voor niets zo geliefd op internet!

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.