Ben jij een lichte slaper en word je snel wakker door lichtvervuiling in de nacht? Dan is een slaapmasker een goede uitkomst voor jou. Vooral tijdens de zomertijd in de maanden april – september is een slaapmasker een uitkomst om ondanks de lange lichte dagen toch goed te kunnen slapen.

Een slaapmasker verbetert je slaapkwaliteit

Voor een lange gezonde nachtrust hebben we duisternis nodig. Een klein beetje lichtvervuiling van bijvoorbeeld een lantaarnpaal die onder je slaapkamerraam staat maar ook zelfs de LED lampjes van je eigen wekker kan een nadelig effect hebben op je kwaliteit van slaap.

Door met een slaapmasker te slapen hul je jezelf in complete duisternis waardoor je je meer ontspannen voelt en klaar bent om in een diepe slaap te vallen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het slapen in complete duisternis de kwaliteit van je slaap ten goede komt.

Van nature worden we slaperig als het donker wordt, onze hersenen associeren duisternis met slaap. Ons lichaam maakt dan het slaaphormoon melatonine aan. Hoe donkerder het is, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt en hoe beter je nachtrust daardoor zal zijn.

Een slaapmasker zorgt voor het slaaphormoon melatonine

Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier en is essentieel voor onze biologische klok. Dit regelt namelijk onze slaap/waakritme wat belangrijk is voor een goed herstel van ons lichaam. Tijdens onze slaap vinden er namelijk tal van herstelfuncties plaats in ons lichaam dankzij melatonine.

Hoe meer duisternis, hoe meer melatonine er door je lichaam wordt aangemaakt, hoe beter en dieper je in slaap valt. De natuurlijke productie van melatonine kun je makkelijk ondersteunen door te slapen met een slaapmasker.

Het is gezond en goedkoop

Je kan natuurlijk investeren in het zo donker mogelijk maken van je kamer door bijvoorbeeld verduisterende gordijnen op te hangen. Het valt echter nog niet mee om dit goed voor elkaar te krijgen en kan behoorlijk in de kosten lopen.

Sommige mensen grijpen wel eens naar slaapmedicatie of alcohol. Dit kan echter verslavend werken of juist je slaapcyclus verstoren. Je kan veel beter voor jezelf een fijn en goedkoop slaapmasker aanschaffen. En een slaapmasker is daarnaast heel handzaam en licht waardoor het makkelijk mee te nemen is op reis.

Waar je op moet letten bij aanschaffing

Slaapmaskers zijn er in verschillende kleuren, soorten en maten, er zit altijd wel een geschikte voor jou tussen. Het ene slaapmasker is echter het andere niet. Waar je vooral op moet letten is dat het masker zacht is, goed verduisterend is, een goed elastiek heeft die eventueel te verstellen is en een fijne pasvorm heeft.

Product aanbevelingen

Ik vind zelf een slaapmasker met een zachte zwarte velours binnenkant heerlijk slapen. Dit voelt het meest comfortabel aan op mijn ogen en maakt het daarnaast lekker donker. Er zijn ook speciale zijde oogmaskers te koop die extra zacht zijn voor de huid. Door het slapen met een oogmasker zal je merken dat je je de volgende ochtend heerlijk uitgerust voelt.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.