Ik besloot definitief te stoppen met de pil. Mijn ervaringen met het stoppen met de pil waren vooral bijwerkingen zoals acne, hoofdpijn, haaruitval en een langere cyclus. In totaal heb ik ruim 10 jaar de anticonceptiepil geslikt met twee tussenpozen omdat ik een kinderwens had. In dit artikel vertel ik je alles over mijn ervaringen en bijwerkingen waar ik mee te maken kreeg door het stoppen met de pil.

Mijn eerste ervaringen met het stoppen met de pil

In 2012 had ik een kinderwens en besloot ik voor de eerste keer te stoppen met de anticonceptiepil. Ik had toen al zo’n negen jaar de pil geslikt. Mijn eerste ervaringen met het stoppen met de anticonceptiepil was vooral het krijgen van een onregelmatige cyclus en lichamelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn en haaruitval. In het begin na het stoppen viel de verandering in mijn cyclus nog wel mee, maar na een half jaar werden ze steeds langer. Uiteindelijk had ik cyclussen van 9 tot 13 weken!

Bij de gynaecoloog kwam ik er achter dat ik een lichte vorm van PCOS heb. Het duurde daardoor meer dan een jaar voordat ik zwanger werd van mijn eerste zoon. In 2015 had ik weer een kinderwens en stopte ik voor de tweede keer met de pil. Dit keer werd ik een stuk sneller zwanger dan verwacht, na drie rondes was het al raak en heb ik bijna geen last gehad van bijwerkingen!

Mijn laatste ervaringen met het stoppen met de pil

In 2019 ben ik voor de derde en laatste keer gestopt met de anticonceptiepil. Niet om nog een baby te krijgen (want ons gezin is compleet) maar omdat ik geen hormonen meer in mijn lichaam wilde stoppen. In 2018, twee jaar na de laatste zwangerschap, ging ik weer de pil slikken vanwege lichamelijke PMS klachten waar ik last van had. Ik hoopte dat deze klachten door de pil zouden verminderen.

Ik kreeg de Microgynon anticonceptiepil voorgeschreven (de jaren ervoor kreeg ik andere merken zoals Stediril). Uiteindelijk merkte ik weinig verandering in mijn lichamelijke PMS klachten. Behalve dat de scherpe randjes van de klachten werden afgehaald en dat mijn cyclus weer regelmatig werd. Een half jaar na het slikken van de Microgynon anticonceptiepil begonnen er ineens pukkeltjes op mijn gezicht, hals en schouders te ontstaan.

Stoppen met de pil
juni 2019

Aangezien ik nooit eerder met acne te maken heb gehad schrok ik hier best wel van. Ik vroeg mij af waar het aan kon liggen en verdiepte mij in diverse huidverzorging tegen acne. Ik besloot mijn huidverzorgingsroutine onder de loep te nemen en wijzigingen aan te brengen zoals de double cleanse methode. Hiermee verdween het echter nog niet, het bleef zoals het was.

Bijwerking acne door anticonceptiepil Microgynon

Omdat ik mij steeds meer in acne verdiepte, kreeg ik het vermoeden dat de pukkeltjes door de anticonceptiepil konden komen. Ik had namelijk diverse verhalen gelezen over de overeenkomst tussen Microgynon en acne vanwege de androgene hormonen (mannelijke hormonen) die deze pil bevat.

Ik besloot daarom toch weer met de pil te stoppen. Niet alleen vanwege de acne, ook omdat ik klaar was met het slikken van hormonen en mijn PMS klachten er niet minder van werden. Ik wachtte tot mijn laatste strip op was en stopte na de zomervakantie in augustus 2019. Eerst merkte ik nog niet zoveel, de pukkeltjes bleven en mijn cyclus was nog regelmatig. Tot een maand na het stoppen, de acne werd alleen maar erger!

Bijwerkingen na de eerste maand stoppen

De acne werd na de eerste maand stoppen alleen maar erger. Het waren vooral veel rode bultjes en pukkels die pijn deden en jeukten. Ik werd hier erg ongelukkig van. Na twee maanden kwamen er ook andere bijwerkingen bij: mijn haren begonnen uit te vallen, mijn nagels werden zwakker en wimpers vielen sneller uit.

TIP: gebruik een wimperserum om je wimpers tijdens het stoppen met de pil goed te verzorgen en te beschermen tegen overmatig uitvallen. Ik heb een artikel geschreven hoe je zelf je eigen natuurlijke wimpergroeiserum kan maken. Daarnaast heeft het uitgebreid verzorgen van mijn nagels ze geholpen weer gezond en sterk te worden.

Bijwerkingen na vijf maanden stoppen

Na 5 maanden werd de acne langzaamaan iets minder. Alleen tijdens de hormoonpieken was er nog veel acne aanwezig. Mijn menstruatie was nog steeds regelmatig en minder heftig dan tijdens het slikken van de pil. Het uitvallen van mijn haren werd ook iets minder maar was nog niet over. Hieronder zie je het verloop van mijn acne ervaring, klik op de pijltjes.

TIP: Ik besloot rond deze tijd vitamine C toe te voegen aan mijn huidverzorgingsroutine wat absoluut positief heeft bijgedragen aan mijn acne en algehele huidconditie. Ik gebruik hiervoor de Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2% van The Ordinary (lees in dit artikel alles over The Ordinary). Daarnaast ben ik gestopt met zuivel drinken en ben ik minder varkensvlees gaan eten. Ook dit lijkt een positieve bijdrage te hebben geleverd aan mijn huidconditie.

Leestip: Acne littekens voorkomen en 5 tips om ze te vervagen

Een jaar na het stoppen met de pil

Een jaar nadat ik stopte met de pil is de acne aanzienlijk minder geworden, alleen tijdens de hormoonpieken krijg ik nog een paar pukkeltjes. Het is dus nog niet 100% over. Daarnaast is mijn cyclus weer onregelmatig geworden, er zit nu gemiddeld zo’n vijf weken tussen maar het kan ook vier of zes weken zijn. Het is duidelijk dat mijn PCOS-cyclussen weer zijn teruggekeerd.

Ik heb nog steeds last van haaruitval, mijn haarbos is beduidend minder dan het ooit was. Maar ik heb goede hoop dat het weer bijtrekt aangezien het nu minder erg is dan het was. Verder lijkt het er op dat mijn lichamelijke PMS klachten weer net zo zijn als voorheen, al kunnen ze verschillen in sterkte en aanwezigheid van maand tot maand.

De voordelen van het stoppen met de pil

Om met een positieve note te eindigen zijn er gelukkig ook goede bijwerkingen door het stoppen met de pil. Ik voel mij ten eerste veel gelukkiger en meer mijzelf! De grauwe wolk die ik heel lang bij mij droeg en de stemmingswisselingen zijn grotendeels verdwenen (behalve voordat ik ongesteld moet worden).

Mijn libido is weer normaal, ik heb vrijwel geen hoofdpijn meer (alleen tijdens hormoon piekmomenten), ik heb meer energie en mijn menstruatie is minder heftig dan toen ik de pil slikte. Ik ben heel blij dat ik heb besloten definitief te stoppen met de pil en dat ik ook heb doorgezet ondanks de vervelende bijwerkingen.

Wil je stoppen met de pil? Bereid je voor op bijwerkingen!

Misschien ben je hier terecht gekomen omdat je zelf van plan bent te stoppen met de pil omdat je geen hormonen meer wil slikken? Ik wil je dan in ieder geval meegeven dat het verstandig is je op eventuele bijwerkingen voor te bereiden. De kans is namelijk groot dat er iets gaat veranderen in je hormoonhuishouding.

Bijwerkingen waar je last van kunt krijgen zijn bijvoorbeeld: acne, haaruitval, gewichtsveranderingen, stemmingwisselingen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en een onregelmatige cyclus. De meeste bijwerkingen verdwijnen vanzelf zodra je hormonen weer in balans zijn. Dit kan tot zeker een jaar lang duren. Maar weet dan ook dat het uiteindelijk weer voorbij zal gaan!

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.