Het is heel normaal om je af en toe zorgen te maken over wat anderen van je denken, we zijn sociale wezens die verbinding willen maken met anderen. Echter, als deze zorgen te veel invloed hebben op je leven en welzijn dan kan het helpen om manieren te vinden om je minder druk te maken over de mening van anderen. In dit artikel geef ik acht tips die je kunnen inspireren de mening van anderen te leren loslaten.

Waarom maken we ons druk om wat anderen denken

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich druk kunnen maken om wat andere mensen van hun denken. Deze redenen zijn echter afhankelijk van persoonlijkheid, ervaringen en sociale relaties. Niet iedereen ervaart hetzelfde. Mogelijke redenen kunnen zijn:

  1. Sociale acceptatie: We hebben van nature de behoefte om erbij te horen en geaccepteerd te worden in sociale groepen. Dit komt vanuit de oudheid, in een groep konden we overleven. We willen daarom voorkomen dat we worden afgewezen of buitengesloten, dus we proberen ons aan te passen aan de normen en verwachtingen van anderen.
  2. Zelfbeeld en eigenwaarde: De mening van anderen kan een grote invloed hebben op ons zelfbeeld en eigenwaarde. We geloven dat de goedkeuring van anderen ons waarde als persoon bevestigt, terwijl afkeuring ons eigenwaarde kan schaden.
  3. Angst voor kritiek en veroordeling: We zijn bang voor kritiek of veroordeling van anderen. We willen graag positief worden beoordeeld en zijn bang voor de mogelijke gevolgen van negatieve feedback, zoals vernedering, afwijzing of verlies van sociale status.
  4. Vergelijking met anderen: We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met anderen waarbij hun mening een rol speelt. We willen voldoen aan bepaalde normen of verwachtingen die we zien bij anderen en voelen druk om te voldoen aan diezelfde standaarden.
  5. Onzekerheid en twijfel: Onzekerheid over jezelf en je keuzes kan ervoor zorgen dat we meer waarde hechten aan de mening van anderen. We kunnen twijfelen aan ons eigen oordeel en denken dat anderen beter weten wat het beste voor ons is.

8 tips hoe je je minder druk maakt om wat andere mensen denken

Het is heel normaal om je af en toe zorgen te maken over wat anderen van je denken, we zijn nou eenmaal sociale wezens die verbinding willen maken met anderen. Echter, als deze zorgen te veel invloed hebben op je leven en welzijn dan kan het helpen om manieren te vinden om je minder druk te maken over de mening van anderen.

Het proces van je minder druk maken om wat anderen van je denken kost tijd en vergt oefening. Wees geduldig en lief voor jezelf terwijl je werkt aan je zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Hoe vaker je traint, hoe beter je er in wordt. Laat de volgende tips je hierbij inspireren:

Tip 1. Bewustwording

Wees je bewust van de keren dat je je druk maakt om wat anderen van je denken. Is hier een patroon in te herkennen? In welke omgeving of in welk gezelschap gebeurt dit het meest? Observeer zonder oordeel, vanuit hier kun je aan de slag met deze patronen.

Wees je er ook bewust van dat de mening van een ander slechts subjectief is en niet perse op waarheid berust. Iedereen denkt vanuit hun eigen perspectief op het leven dat zij hebben aangeleerd door ervaringen, overtuigingen en waarnemingen.

Wees je daarnaast ook bewust van het feit dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn in plaats van met jou. Dat is heel logisch, want ieder mens is het middelpunt van zijn leven. Dit betekent dat mensen veel minder bezig zijn met jou dan jij misschien zou denken.

Tip 2. Zelfacceptatie uitoefenen

Leer om mild te zijn voor jezelf en dat jouw eigenwaarde niet afhangt van de meningen van anderen. Niemand is perfect en dat is oké. Richt je op jezelf en geloof in je eigen waarde. Dit betekent niet dat je alleen nog maar met jezelf bezig bent als een egoïstische aso. Het betekent dat je je minder laat leiden door wat anderen van jou kunnen vinden.

Leestip: Zelfacceptatie | zo word je tevreden met jezelf in 5 stappen

Tip 3. Identificeer je eigen waarden

Stel vast wat voor jou belangrijk is in het leven en wat jouw waarden en doelen zijn. Wanneer je een stevige basis hebt van wie je bent en waar je voor staat, zul je minder afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen. Je leert zo ook beter bepalen welke meningen van belang zijn en welke je kan loslaten.

Tip 4. Bouw zelfvertrouwen op

Besteed aandacht aan het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfwaardering. Wees je ervan bewust dat je eigenwaarde en zelfwaardering van binnenuit komt. Hoe meer vertrouwen je in jezelf en je eigen capaciteiten hebt, hoe minder afhankelijk je bent van de goedkeuring van anderen en hoe minder hun mening er toe doet.

Doe activiteiten die je zelfvertrouwen vergroten. Maak bijvoorbeeld een lijst van je sterke eigenschappen, schrijf op waar je blij mee bent aan jezelf en de dingen die je al bereikt hebt. Dit is een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten.

Leestip: Zo voel jij je elke dag zelfverzekerd | 8 tips

Tip 5. Wees je bewust van je gedachten

Wees je bewust van je gedachten zodra je je zorgen begint te maken over de mening van anderen. Vraag jezelf af of je gedachten realistisch zijn en of de mening die jij denkt dat zij zullen hebben wel de waarheid is. Je vult namelijk in wat een ander mogelijk zou denken, maar je kan helemaal niet weten wat een ander denkt. Het beïnvloeden van iemand zijn gedachten of mening is vrijwel onmogelijk, daar heb je geen invloed op.

Ga na waarom de mening van een ander zo belangrijk voor je is en waarom je er zoveel angst voor voelt. Door deze angsten te onderzoeken en te leren begrijpen kun je ze zo in perspectief plaatsen. Hierdoor kun je er beter mee leren omgaan waardoor de angst minder overweldigend zal worden.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

Tip 6. Erken dat je niet iedereen tevreden kunt stellen

Het is onmogelijk om altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Er zijn zoveel verschillende mensen met verschillende meningen, en dat is oké. Niet iedereen hoeft jou aardig of leuk te vinden en dat geldt andersom net zo. Jij vindt ook niet iedereen aardig of leuk, en dat hoeft ook niet want iedereen is anders. Focus in plaats van op de meningen van anderen op het streven naar je eigen tevredenheid en levensgeluk.

Tip 7. Leer loslaten

Leer goedkeuring door anderen los te laten. Realiseer je dat de mening van een ander slechts een subjectieve perceptie is en niet perse de waarheid over jou weerspiegelt. Ook is het hun mening en dat is iets waar je geen invloed op hebt noch kan veranderen.

Vraag je af wat er werkelijk zou gebeuren als iemand een andere mening heeft dan jij, dat iemand jou niet mag of dat iemand negatief denkt over jou? Stopt jouw wereld dan met draaien? Nee. De kans is groot dat de mening van deze persoon voor jou eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is omdat de kans groot is dat deze persoon niet het beste met je voor heeft.

Richt je daarom op zelfacceptatie, geloof in jezelf en in je eigen waarde. Verleg de focus naar jouw persoon en wat jij wilt bereiken in plaats van of iemand anders het goedkeurt. Als het resultaat belangrijker genoeg is voor jou, dan maakt de mening van een ander minder uit.

Tip 8. Wees vriendelijk voor jezelf

Behandel jezelf met compassie en vriendelijkheid. Als jij je veel aantrekt van wat anderen van je denken, dan ben je waarschijnlijk erg kritisch naar jezelf en haal je jezelf regelmatig naar beneden met negatieve gedachten. Het is logisch dat je je dan meer zorgen maakt om wat anderen van je denken.

Wees dus niet te streng voor jezelf en oefen om jezelf minder te veroordelen. Leer positief tegenover jezelf te zijn zodat je zelfbeeld verbetert. Dit zorgt er automatisch voor dat je je minder zorgen maakt om wat anderen van je denken.

Leestip: 6 redenen waarom jezelf op de eerste plaats zetten belangrijk is + zo zorg je goed voor jezelf

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: leventje.nl, nl.wikihow.com, assertief.nl, proudlyimperfect.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.