Hygge is een Deense leefstijl die steeds meer aandacht krijgt omdat het belooft een bron van geluk, welzijn en gezelligheid te zijn. Door de hectische wereld en de drukte van het dagelijks leven zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om te ontsnappen aan stress en het ervaren van meer rust en plezier. Een Hygge leefstijl kan je hierbij helpen. In dit artikel ga ik dieper in op Hygge en vertel ik je waarom deze leefstijl veel mensen gelukkig maakt.

Wat is volgens de Denen Hygge?

Meik Wiking (SEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen) beschrijft in zijn boek ‘Hygge, de Deense kunst van het leven‘ dat Hygge voor de Denen is wat voor de Nederlanders het gevoel van ‘gezelligheid’ is. Het is een belangrijk aspect van de Deense cultuur en leefstijl en heeft inmiddels wereldwijd aan populariteit gewonnen omdat het wordt geassocieerd met geluk, welzijn en gemeenschap.

Hygge (spreek uit als hooga met g van goal) draait om het creëren van een warme en gastvrije sfeer, waarin mensen kunnen ontspannen en genieten van het moment. Belangrijke aspecten die hierbij horen zijn kaarslicht, zachte warme stoffen, goed gezelschap, lekker eten en drinken, en een algeheel gevoel van welzijn.

Hygge heeft ook te maken met emotionele en sociale aspecten. Het waarderen van eenvoudige, alledaagse dingen en het delen van deze momenten met vrienden en familie. Dit kan gaan om activiteiten zoals samen een warme maaltijd delen, knus binnen zitten bij de open haard met een goed boek of film, samen een spelletje doen of gewoon gezellig praten bij kaarslicht.

De Hygge Manifest door Meik Wiking
De Hygge Manifest door Meik Wiking (bron)

Waarom maakt Hygge zo tevreden en gelukkig?

Denen worden niet voor niets één van de gelukkigste mensen op aarde genoemd. Dit ligt voornamelijk aan hun Hygge leefstijl. Het bevordert namelijk het gevoel van welzijn, tevredenheid en geluk omdat Hygge is gericht op warmte, comfort en positieve emoties.

  • Hygge moedigt sterke sociale verbindingen aan door het samenzijn met familie en vrienden. Dit draagt bij aan verbondenheid en geluk omdat het de menselijke behoefte aan sociale interactie en relaties vervult.
  • Hygge biedt ontsnapping aan stress van het moderne leven door het creëren van een comfortabele en rustige omgeving waarin je kan ontspannen, tot rust komt en een gevoel van geborgenheid ervaart.
  • Hygge benadrukt mindfulness en de waardering voor eenvoudige dingen. Dit kan leiden tot tevredenheid en de focus op positieve aspecten van je leven.
  • Hygge promoot meer zelfzorg en minder materialisme. waardoor de nadruk op ervaringen en relaties boven materiële bezittingen komt te liggen. Dit kan je welzijn en geluksgevoel bevorderen.
hygge gevoel bij open haard met warme sokken
Beeld: Freepik (pvproductions)

Zo zorg je voor Hygge in je eigen leven

Tip 1: Creëer een knusse omgeving

Om een knusse Hygge omgeving te creëren richt je je leefomgeving in met aandacht voor comfort, gezelligheid en warmte. Kies voor warme zachte verlichting, kaarsen, comfortabele meubels en zachte stoffen met textuur voor je kussens en plaids.

Natuurlijke elementen zoals planten en hout zorgen ervoor dat je ruimte levendig aanvoelt. Vermijd overdaad aan decoraties en focus op minimalisme met persoonlijke en tweedehands attributen die warme herinneringen oproepen.

Leestip: 3 redenen waarom een minimalistische leefstijl je gelukkiger maakt

Een warmtebron zoals een open haard (of een elektrische haard) is het ultieme Hygge gevoelen en voegen letterlijk warmte en gezelligheid toe aan je leefomgeving in koude seizoenen. Een goed boek, warme sokken en je favoriete mok met warme drank maakt de Hygge sfeer compleet.

Tip 2: Geniet van eenvoudige dingen

Om op een Hygge manier te kunnen genieten, is het belangrijk om meer waardering te vinden voor de eenvoudige alledaagse dingen. Leef in het moment en geef je volledige aandacht aan wat je op dat moment doet.

Of je nu een kop warme thee drink met een goed boek, een wandeling maakt in de natuur, luistert naar rustgevende geluiden of geniet van een heerlijke maaltijd met dierbaren. Probeer je volledig te concentreren op het moment en de ervaring, en neem alle zintuiglijke prikkels in je op.

Door bewust te zijn van deze kleine dingen en er volop van te genieten, kun je zelfs in de meest alledaagse momenten van het leven een gevoel van tevredenheid en geluk ervaren.

Tip 3: Maak verbinding met anderen

Maak op een Hygge manier verbinding met anderen door een warme, gastvrije sfeer te creëren waarbij je geluk samen kan delen. Nodig vrienden of familie uit voor een gezellige avond bij je thuis en geniet samen van een warme maaltijd, een spelletjesavond of een lekker drankje en hapje bij kaarslicht.

Je laat voor even de drukte en afleidingen van het dagelijks leven achter je en richt je volledig op het gezelschap van anderen. Door te investeren in deze fijne interacties, warme gesprekken en het samen beleven van momenten van geluk, kun je op een betekenisvolle manier relaties opbouwen en onderhouden met de mensen om je heen.

Tip 4: Omarm de natuur

Op een Hygge manier de natuur omarmen betekent het waarderen van de rustgevende aspecten die moeder natuur te bieden heeft. Breng tijd door in de natuur, maak rustige wandelingen in het bos, geniet van een picknick in het park of ga lekker uitwaaien aan zee. Het contact met de natuur helpt je te onthaasten, te ontspannen en in het moment te leven.

Je kan natuurlijke elementen ook omarmen door ze naar binnen te halen. Denk dan aan planten en bloemen in je huis plaatsen maar ook door gebruik te maken van natuurlijke materialen in je inrichting zoals hout, steen, keramiek of wol. Dit voegt leven toe aan je leefruimte en draagt bij aan een gevoel van vrede en rust in je dagelijks leven.

Tip 5: Beoefen Mindfulness

Beoefen op een Hygge manier Mindfulness door je volledig te richten op het moment en de eenvoudige dingen van het leven. Verminder afleidingen, sluit je telefoon af en richt je aandacht volledig op de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Dit kunnen ook eenvoudige dingen zijn zoals het drinken van een kop thee, het koken van een warme maaltijd of zelfs het schoonmaken van je leefruimte.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

Probeer volledig in het moment te zijn en je aandacht te richten aan de zintuigelijke prikkels om je heen. Laat gedachten over het verleden of de toekomst los en neem de tijd om geluiden, geuren en smaken bewust te ervaren. Dit helpt je om stress te verminderen, meer te genieten van de kleine, alledaagse momenten in het leven en het draagt bij aan een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: boek ‘Hygge’, visitdenmark.nl
Beeld: pvproductions Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.