Ons gelukkig voelen willen we liefst allemaal. Want wie zich gelukkig voelt heeft het gemaakt in het leven, nietwaar? Maar wat is eigenlijk een gelukkig leven en maakt zoeken naar geluk je echt gelukkig? In dit artikel ga ik hier dieper op in en geef ik je drie simpele tips die je op weg kunnen helpen naar een gelukkiger leven.

Maakt zoeken naar geluk je echt gelukkig?

Gelukkig zijn is iets wat iedereen graag wil, maar soms voelt het erg ingewikkeld en ongrijpbaar. Want wat is nou precies je gelukkig voelen? Een écht gelukkig leven bestaat eigenlijk niet want het leven is nou eenmaal niet altijd even leuk. Het hoogst haalbare geluksgevoel is een reeks van geluksmomenten. Al deze geluksmomenten tezamen kunnen je gelukkig laten voelen.

Er wordt wel eens gezegd dat als je opzoek gaat naar geluk je het niet zult vinden. En wie zich er niet druk om maakt lijkt juist altijd tevreden te zijn. Als je er naar zoekt dan ben je meer gefocust op je gelukkig moeten voelen dan met het leven van je leven. Zo lukt het minder om te kunnen genieten van het leven en voel je je daardoor juist ongelukkig.

Als je je gelukkig wilt voelen moet je je aandacht niet richten op het zoeken maar juist op het bezig zijn met zaken die je blij maken. Zoals aandacht geven aan je relaties, haalbare doelen opstellen, focussen op leuke projecten en verdiepen in wat je interessant vindt. Gelukkig zijn is voornamelijk dankbaar en tevreden zijn met wat je hebt en wat je doet.

3 simpele tips hoe je écht gelukkig kan worden

Je gelukkig voelen zou geen doel op zich mogen zijn, gelukkig zijn is namelijk geen einddoel maar onderdeel van het leven. Als mens ben je verantwoordelijk voor je eigen geluksgevoel, het is een keuze tevreden en gelukkig te zijn. En wat je denkt en doet is voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe je je voelt.

Leestip: Hoe je eigen gedachten je leven kunnen beïnvloeden

Laat je geluksgevoel niet afhangen van bezittingen, status, werk of andere mensen. Gelukkig voelen zit namelijk van binnen, in jezelf. Het heeft vooral te maken met een leven die zinvol voelt voor jou, dat je vervulling kan geven aan jouw behoeften, het samenzijn in je relaties en het gevoel hebben dat je er mag zijn en mag zijn wie je bent.

Hieronder geef ik je drie simpele tips die je hierbij op weg kunnen helpen.

1. Hou van jezelf

Houden van jezelf is de basis van een liefdevol, ontspannen en gelukkig leven. Je wordt pas echt gelukkig als je jezelf volledig accepteert gewoon zoals je bent. Liefde voelen voor jezelf is geen gevoel maar een keuze. Maak de keuze om van jezelf te houden. Waardeer de persoon die je bent en heb geen weerstand tegen jezelf. Weerstand weerhoudt je er namelijk van geluk te ervaren. Deze weerstand die je zelf opwekt zorgt ervoor dat je je niet gelukkig voelt.

De enige weg naar minder weerstand is zelfacceptatie en tevreden zijn met wie je bent. Je hoeft niet beter te zijn dan wie je nu al bent. Accepteer je gebreken en accepteer dat je niet perfect en volmaakt bent, perfectie bestaat namelijk niet in de natuur. Laat je innerlijke criticus los en onthoudt dat je goed genoeg bent.

Leestip: Waarom zelfliefde de basis is voor een gelukkig leven + 5 zelfliefde tips

Houden van jezelf is goed zorgen voor jezelf. Wees de vriendin voor jezelf die je ook voor een ander bent. Kraak jezelf niet af, geef jezelf een compliment en zorg voor je lichaam. Beweeg voldoende voor sterke spieren, eet gezonde voeding, slaap genoeg uren en neem voldoende rustmomenten om te ontspannen.

Focus op de goede dingen in je leven, je positieve kanten en de lichamelijke kenmerken waar je wel tevreden over bent. De problemen die je met jezelf hebt zullen hierdoor verdwijnen waardoor je een tevreden mens zal worden. En vanuit deze tevredenheid zul je verder groeien naar een positief en gelukkiger mens.

2. Wees mindful in het moment

Wees mindful en leef in het hier en nu want daar is waar je nu bent. Als je nu in het moment leeft dan kun je je niet druk maken over het verleden of de toekomst. Dat is namelijk waar piekeren vandaan komt. Je focust je dan teveel op de dingen die zijn geweest of die mogelijk nog kunnen gebeuren, laat dit los. Het is iets wat nu niet bestaat want je kan alleen maar nu leven, nu is het leven wat je hebt. Als je je focust op nu, dan kun pas echt genieten van wat het leven je nu te bieden heeft.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

Wees nu blij en tevreden en focus op wat er nu gebeurt. Leef niet teveel naar een geluksgevoel toe die misschien in de toekomst gevuld gaat worden. Blijf niet wachten tot dit doel is behaald. Je doelen halen maakt je namelijk niet persé gelukkiger, zoek daarom naar voldoening en laat het geluksgevoel er nu al zijn. Dit gevoel zit al in je, je moet het alleen zelf toelaten.

Voel je dankbaar voor wat je nu hebt en tel elke dag je zegeningen. Ook als dit hele kleine dingen zijn; je kind die je een knuffel geeft, een vriendelijk gebaar van een vreemde, een warme zomerdag, vogeltjes die fluiten, een compliment krijgen, een paar bladzijden lezen in je favoriete boek, een wandeling in het bos of langs het strand enz. Hoe meer dankbaarheid je voelt voor de kleine dingen die je nu hebt en nu doet, hoe meer rust en minder stress je zal ervaren. Je gaat steeds beter in je vel zitten en je voelt je stap voor stap een gelukkiger mens worden.

3. Focus op wat je belangrijk vindt en waar je echt blij van wordt

Doe de dingen waar je blij van wordt, die jij belangrijk vindt en die jou voldoening en energie geven. Dit draagt namelijk bij aan je geluksgevoel. Ontdek waar jij blij van wordt en wat jou gelukkig maakt, niet wat een ander belangrijk vindt of wat maatschappelijk gezien meer geaccepteerd wordt. Je hebt maar één leven en de tijd tikt elke dag gewoon door.

Zorg ervoor dat je voldoende dingen doet waar je blij van wordt en die je energie geven. Dit kan uiteraard werkgerelateerd zijn maar lukt dit niet voldoende dan kun je het ook vinden in hobby’s, vrijetijdsbesteding of zelfs in vrijwilligerswerk. Voldoende balans hierin is belangrijk aangezien dit bijdraagt aan je geluksgevoel.

Elimineer de dingen waar je niet blij van wordt. Dit kan van alles zijn: rommel in en rond je huis, relaties, werk, onafgemaakte projecten, etc. Je hebt maar beperkte ruimte, zowel fysiek als mentaal. Focus je dus alleen op de spullen die voor jou van waarde zijn, de relaties waarop je kan bouwen, het soort werk waar je blij van wordt, op realistische kleine doelen en leuke projecten die haalbaar zijn. Dit zorgt voor minder stress en verhoogt je geluksgevoel.

Meer lezen over dit onderwerp


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.