Sprookjesverhalen eindigen altijd met “…en ze leefden nog lang en gelukkig”. In het echte leven is het natuurlijk niet zo makkelijk. Een gelukkige relatie betekent hard werken en daar heb je beide een aandeel in. In dit artikel vertel ik je de geheimen van een lange en gelukkige relatie.

Echte liefde betekent passie, liefhebben, vertrouwen, er voor de ander willen zijn en je echt thuis voelen bij je partner. In het begin van een relatie ben je vooral heel erg verliefd en wil je niets liever dan bij je grote liefde zijn. Met de jaren verandert dit verliefde gevoel in houden van. In een gelukkige relatie is er dan sprake van echte liefde. Maar wat is nou eigenlijk het geheim van een lang en gelukkige relatie?

10 geheimen voor een lange en gelukkig relatie

1. Houd samen de verbinding

De sleutel tot een goede relatie is communiceren, oprecht aandacht schenken en interesse tonen in de ander. Praat met elkaar als er iets is, heb lol met elkaar maar toon ook je zwaktes, ergernissen en deel verdrietige momenten. Deel je gedachten en gevoelens maar houd daarbij ook rekening met de behoefte van de ander. Door met elkaar te praten leer je de ander goed kennen, weet je wat er speelt en kun je samen echt lief en leed delen.

2. Wees gewoon jezelf

In een relatie is het heel belangrijk jezelf te kunnen zijn. Je bent ook nog steeds een individu met een eigen identiteit. Kleed je zoals jij wilt, luister naar de muziek waar jij van houdt, behoud je eigen hobby’s en doe waar jij blij van wordt. In een gezonde relatie hoef je niet op je tenen te lopen en cijfer je jezelf niet weg voor de ander.

3. Laat je partner in zijn waarde

Accepteer je partner zoals hij is. Daarbij horen ook de minder leuke kanten. Respecteer elkaar, iedereen heeft recht op zijn eigen gewoontes, keuzes en mening. Je kan een ander persoon niet veranderen, onthoud dat niemand perfect is.

4. Durf samen saai te zijn

In een lange relatie komen ongetwijfeld saaie momenten voor, het kan niet altijd vuurwerk en vlammende passie zijn. Gelukkig is het heel gezond en oké om samen saai te zijn. Bankhangen, routines en over alledaagse dingen praten is het recept voor een lange en gelukkige relatie.

Leestip: Er is niets mis met saai en voorspelbaar zijn

5. Maar houd het ook spannend

Maar blijf niet alleen maar op de bank hangen. Houd je relatie ook spannend door samen leuke dingen te blijven ondernemen, elkaar te verrassen en samen te blijven genieten van het leven. Dof jezelf eens op zodat je je aantrekkelijk voelt, dit kan je relatie een enorme boost geven.

6. Neem je partner niet voor lief

Waardeer en koester je partner, zie het niet als een vanzelfsprekendheid dat hij er altijd voor je is en voor je klaarstaat. Sta vooral stil bij de kleine dingen die hij voor je doet, want dit is juist heel bijzonder. Geef eens wat vaker een compliment en zeg af en toe “ik hou van jou”. Een paar woorden die een enorme impact kunnen hebben op je relatie.

Leestip: Leer te waarderen wat je hebt met deze 3 tips

7. Houd allebei ook je eigen leven

Het is belangrijk dat je ook nog je eigen leven leidt naast je leven samen, maar wees hierin niet egoïstisch. Durf de ander los te laten en geef elkaar hierin de ruimte die nodig is zonder de ander hiermee te kwetsen. Zorg voor jezelf door voldoende ontspanning en me-time te plannen. Dit houdt een gezonde relatie langer in stand.

8. Kinderen veranderen je relatie

Zodra er kinderen in het spel komen ontkom je er niet aan dat je relatie zal veranderen. Ineens ben je samen verantwoordelijk voor een heel nieuw mensenleven. Je zal minder tijd voor elkaar hebben omdat kinderen nou eenmaal veel tijd en energie kosten. Vooral in de tropenjaren wordt je relatie hierdoor op de proef gesteld. Maar zorg er ook voor dat je niet alleen maar mama en papa bent, je bent in de eerste plaats ook twee mensen met een relatie.

Leestip: 17 echte redenen waarom kinderen je leven veranderen

9. Heb beide een aandeel in het huishouden en de opvoeding

Zorg ervoor dat je beide taken in het huishouden hebt. Je deelt samen een woning dus ben je samen verantwoordelijk voor het op orde houden van het huishouden. Ook in de opvoeding dien je beide je aandeel te nemen. Je hebt beide een kind op de wereld gezet dan ben je ook beide verantwoordelijk voor het welzijn en de opvoeding van dit kind.

10. Realiseer je dat je leven samen altijd ups en downs heeft

In een relatie draait het altijd om geven en nemen. In elke gezonde relatie is wel eens sprake van ruzie, irritaties en woordenwisselingen. Blijf over ergernissen samen praten op een duidelijke en respectvolle manier. Ook als je het soms niet met elkaar eens bent zul je de mening van de ander moeten respecteren. Als je dit soort uitdagingen samen kan overwinnen zal je relatie alleen maar beter worden.


Ontvang nu gratis de ‘Make-up Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor het aanbrengen van een mooie make-up. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.