Voor een gezonde huid is het noodzakelijk deze elke dag te reinigen. Bij oogmake-up is dit nog belangrijker om irritatie en ontstekingen te voorkomen. Een speciale oogmake-up remover is hiervoor een goede keuze omdat deze zo is geformuleerd dat het mild genoeg is voor de gevoelige ooghuid maar effectief genoeg om de make-up te verwijderen. In dit artikel lees je hoe je op een veilige manier oogmake-up verwijderd en zet ik vijf veilige productkeuzes op een rij.

Het belang van een speciale oogmake-up remover

Het is belangrijk om een speciale oogmake-up remover te gebruiken in plaats van gewone zeep of gezichtsreinigers, omdat deze producten meestal niet effectief genoeg zijn om hardnekkige (waterproof) make-up zoals eyeliner en mascara te verwijderen. Het gevolg met gewone reinigers kan zijn dat je harder moet boenen om de make-up te kunnen verwijderen en dat is precies wat je wilt voorkomen.

De huid rondom je ogen is namelijk veel dunner en gevoeliger dan de rest van je gezichtshuid waardoor je voorzichtig te werk wilt gaan om huidirritatie en huidschade zoals rimpels en slappe huid te voorkomen. Een speciale oogmake-up remover is zo geformuleerd dat het mild genoeg is voor de gevoelige ooghuid en je wimpers, maar effectief genoeg om zelfs waterproof make-up te kunnen verwijderen.

Veel oogmake-up removers bevatten een olieachtige basis dat in staat is om (waterproof) make-up op milde wijze op te lossen zodat je niet hoeft te boenen of hard hoeft te wrijven. Daarnaast helpt een oogmake-up remover om de make-up resten zorgvuldig te verwijderen, waardoor het risico op oogirritatie en ontstekingen wordt verminderd.

Zo verwijder je op een veilige manier oogmake-up

Dagelijks reinigen van de huid is een must, resten make-up en zonnebrandcrème kunnen namelijk oogirritatie en huidproblemen veroorzaken. Nu je weet waarom je een speciale oogmake-up remover wil gebruiken, vertel ik je in de volgende acht stappen hoe je op een veilige manier je (waterproof) oogmake-up verwijderd:

 1. Was je handen met water en zeep voordat je begint. Dit helpt om eventuele bacteriën op je handen te verwijderen en te voorkomen dat ze in je ogen of op je huid terechtkomen.
 2. Gebruik als eerste stap een speciale oogmake-up remover om je make-up te verwijderen. Kies een remover die speciaal is ontworpen voor gebruik rond de ogen en die mild is voor de gevoelige huid. Vermijd producten die alcohol en parfum bevatten, omdat deze je ogen kunnen irriteren en je huid kunnen uitdrogen.
 3. Bevochtig een wattenschijfje met de remover en zorg ervoor dat het wattenschijfje goed vochtig is.
 4. Sluit je ogen en plaats het wattenschijfje op je ooglid. Laat het ongeveer 20 seconden zitten zodat de remover de tijd krijgt om de make-up op te lossen.
 5. Druk en wiebel voorzichtig tegen je wimpers en veeg rustig over je ooglid met het wattenschijfje naar beneden. Zorg ervoor dat je de make-up zachtjes verwijdert zonder te veel druk uit te oefenen. Vermijd wrijven en trekken aan je oogleden, omdat dit de tere huid kan beschadigen.
 6. Herhaal deze stappen indien nodig totdat de meeste make-up is verwijderd. Je kan ook een nieuw wattenschijfje gebruiken als de eerste te vuil is geworden.
 7. Ga nu verder met je gewone gezichtsreiniger voor de rest van je gezichtshuid. Gebruik hiervoor het liefst de double cleanse methode waarbij je begint met een oliereiniger en eindigt met een reiniger op waterbasis.
 8. Spoel je gezicht naderhand goed schoon met water en dep je gezicht droog met een schone handdoek. Wees voorzichtig en wrijf niet hard om huidirritatie te voorkomen.

Top 5 veilige oogmake-up removers

top 5 veilige ookmake-up removers
Beeld: Freepik

 1. Garnier Skin Active 2-in-1 Oogreinigingslotion. Verwijdert vuil en (waterproof) oogmake-up in één beweging, zonder te wrijven. Daarnaast verzorgt de lotion je wimpers en laat deze de huid zacht achter. Al jaren mijn nummer 1 oogmake-up remover! 

  ✅ vrij van parfum en alcohol

 1. Clinique Take The Day Off make-up remover. Verwijderd op milde en effectieve wijze (waterproof) make-up en oogmake-up. De zeepvrije formule irriteert niet en prikt niet in de ogen. 

  ✅ vrij van parfum en alcohol

 1. Nivea Oogmake-up Remover Double Effect. Is een krachtige maar milde reiniger die zelfs de meest extreme waterproof oogmake-up gemakkelijk verwijdert. Zorgt voor een milde, efficiënte reiniging van het gebied rond de ogen en bescherming van de wimpers. 

  ✅ vrij van parfum en alcohol

 1. Douglas Essential Gentle Bi-Phase make-up remover. Verwijdert voorzichtig alle sporen van (waterproof) make-up en voed en kalmeert tegelijkertijd de oogcontour.

  ✅ vrij van parfum en alcohol

 1. RoC Double Action Eye Make-Up Remover. Dankzij de unieke combinatie van water en olie-oplossing, verwijdert het effectief oogmake-up met respect voor het gevoelige gebied rond de ogen.

  ✅ vrij van parfum en alcohol

Bronvermelding: dr-jetskeultee.nl, sproetonline.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.