Een verouderde huid hoort bij het ouder en wijzer worden, iets waar we allemaal mee te maken krijgen en oké is. Toch zijn er veel mensen die het vervelend vinden dat hun huid er met de jaren verouderd uit gaat zien. Een goede huidverzorgingsroutine kan hierbij uitkomst bieden. In dit artikel vertel ik wat je kan doen bij een verouderde huid, welke werkzame stoffen het beste zijn om je huid te verjongen en geef ik een voorbeeld huidverzorgingsroutine voor de verouderde huid.

Wanneer spreek je van een verouderde huid?

Over het algemeen spreken we van een verouderde huid wanneer je huid zichtbare tekenen van veroudering toont zoals fijne lijntjes, rimpels, verlies van elasticiteit, pigmentvlekken en droogheid. Hier is niet een specifieke leeftijd aan gebonden, iedereen ervaart het anders. Wat hierbij vooral meespeelt is je genetica, blootstelling aan de zon, je huidverzorging, roken en dieet.

Vroege tekenen van huidveroudering ontstaan meestal na je 30e. Na je 40e en 50e kunnen fijne lijntjes en rimpels zich verder gaan ontwikkelen en zichtbaar aanwezig zijn. De huid kan droger worden en het verlies van elasticiteit wordt duidelijker merkbaar door de afname van collageen in je huid en lichaam. Ook kun je meer last gaan krijgen van pigmentvlekken.

Is er nog iets te doen aan een verouderde huid?

Huidveroudering kun je niet tegengaan, je gaat er hoe dan ook mee te maken krijgen en dat is oke. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Je kan je huid echter wel een handje helpen om het elegant te laten verouderen.

Door simpelweg je huid te verzorgen zorg je er al voor dat je het verouderingsproces vertraagt. Of je huid nou jong of verouderd is, ze heeft in principe eenzelfde soort verzorgingsroutine nodig die je aanpast aan jouw huidtype. De drie basis elementen van je routine moeten zijn: reinigen, hydrateren en dagelijks SPF.

Daar kun je stappen aan toevoegen naargelang jouw huid hier behoefte aan heeft. Bij een verouderde huid is het goed om te concentreren op extra hydratatie, het verwijderen van dode huidcellen en ingrediënten die een verslapte huid verstevigen en pigmentvlekken aanpakken. Daarnaast kun je extra collageen tot je nemen in de vorm van poeder om je collageen productie aan te vullen.

Verzorging dat helpt bij een verouderde huid

De beste huidverzorging voor jouw huid hangt af van je behoeften, je huidtype en je persoonlijke voorkeuren. Er zijn echter enkele richtlijnen en ingrediënten die goed werken bij een verouderde huid.

Hieronder staat beschreven welke producten belangrijk zijn in een huidverzorgingsroutine voor de verouderde huid. Daarnaast staat uitgelegd hoe je deze producten in de juiste volgorde aanbrengt. Klik op de link om naar het artikel te gaan voor een uitgebreide uitleg over het onderwerp. Daarnaast kun je in dit artikel lezen hoe je begint met een huidverzorgingsroutine.

Reinigen

De eerste stap naar een mooie huid is een van de belangrijkste stappen, namelijk het reinigen van de huid. Door het reinigen haal je afvalstoffen en talg van je huid. Hiermee voorkom je dat je poriën verstopt raken. Gebruik een milde, hydraterende reiniger elke ochtend én avond om je huid schoon te maken. Vermijd agressieve reinigers met alcohol die de huid kunnen uitdrogen.

Hydrateren / toner en moisturizer

Hydratatie zorgt ervoor dat fijne lijntjes vervagen en de huid er vol en jeugdiger uitziet. Gebruik een hydraterende toner als tweede stap om de laatste restjes van de reiniger te verwijderen en om vocht terug te brengen in de huid. Hiermee is de huid goed voorbereid op de volgende producten in je routine.

Naast de toner hydrateer je je huid door het gebruik van een moisturizer, dit is de een na laatste stap in je routine. Gebruik een rijke, vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden. Kies voor producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden, glycerine, Aloe Vera en shea butter.

Exfoliëren

Een exfoliant helpt om dode huidcellen te verwijderen die je huid er dof uit kunnen laten zien en poriën kunnen verstoppen. Een exfoliant verbetert de huidtextuur en helpt bij het verzachten van fijne lijntjes en rimpels. Kies voor een milde exfoliant met alpha hydroxy zuren (AHA’s), deze is het meest geschikt voor de droge en verouderde huid. Gebruik het niet te vaak, maximaal 3 keer in de week om irritatie te voorkomen.

Serum met peptiden

Peptiden zijn eiwitten die kunnen bijdragen aan de stevigheid en elasticiteit van de huid. Kies voor een serum met copper peptiden, deze helpen de huid te liften en de huidtextuur te verbeteren. Klik hier om meer te leren over peptiden.

Serum met antioxidanten

Antioxidanten helpen bij schade in de cellen dat kan ontstaan door vrije radicalen, zoals UV-straling, luchtvervuiling en roken. Deze schade kan leiden tot huidveroudering. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en verminderen de schadelijke effecten.

Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen. Daarnaast helpt het pigmentatie te verminderen en de huid weer te laten stralen. De werking van vitamine C wordt versterkt als vitamine E aan het product is toegevoegd. Klik hier om meer te leren over vitamine C.

Vitamine A of Retinol kan wetenschappelijk bewezen helpen bij het terugdraaien van huidveroudering omdat het de productie van collageen stimuleert. Het helpt bij rimpels, pigmentvlekken, vergrootte poriën, het maakt de huid dikker, het versnelt de huidvernieuwing en het kan helpen bij acne. Klik hier om meer te leren over vitamine A.

Zonnebrandcrème SPF

Om verdere tekenen van huidveroudering te voorkomen door schadelijke UV-stralen, dien je dagelijks een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger te gebruiken. UV-straling is namelijk een belangrijke oorzaak van huidveroudering zoals verslapte huid, rimpels en pigmentvlekken.

Viscollageen poeder

Naast een goede huidverzorgingsroutine helpen collageenpoeders bij het stimuleren van collageen in de huid. Collageen is namelijk een belangrijk eiwit in de huid dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit ervan. Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke collageenproductie af. Dit kan leiden tot verslapping en het ontstaan van rimpels.

Leestip: Beste voeding, supplementen en serum die collageen in de huid stimuleren

Collageen kan helpen bij het verminderen van het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes. Collageen helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en het draagt bij aan een betere hydratatie en structuur van de huid waardoor deze gladder en zachter aanvoelt.

Het is niet bewezen dat huidverzorging met toegevoegde collageen werken op de huid, dit komt voornamelijk omdat de molecuul te groot is om door de huid opgenomen te worden. Collageenpoeders zijn dusdanig klein ‘geknipt’ dat je lichaam ze wel kan opnemen1. Ze zorgen voor een verbetering van de elasticiteit van de huid. De beste collageenpoeder dat werkt voor de huid is gehydrolyseerd viscollageen.

Huidverzorgingsroutine voor huidverjonging

beste huidverzorging voor huidverjonging
Beeld: Freepik (wayhomestudio)

In onderstaand tabel vind je een voorbeeld huidverzorgingsroutine voor de verouderde huid, een ochtend routine en een avond routine. In dit overzicht vind je enkele van mijn favoriete merken zoals The Ordinary, CeraVe, Paula’s Choice en dr Jetske Ultee. Deze huidverzorging bevat geen troep zoals parfum of alcohol. Ze bevatten goede ingrediënten die wetenschappelijk bewezen werken voor de huid zodat ze er weer mooi uit zal gaan zien.

Wees consequent in je huidverzorgingsroutine. Veranderingen in je huid zullen niet meteen merkbaar zijn, dus geef je huid de tijd om te reageren op de verzorgingsproducten. Vergeet niet de huid van je hals en decolleté mee te nemen in je verzorgingsroutine, omdat deze gebieden ook tekenen van huidveroudering kunnen vertonen.

Ochtend routine

Reiniger Garnier Micellar Water Facial Cleanser and Makeup Remover
TonerPaula’s Choice Resist Anti-Aging Replenishing Toner
Serums1. Peptide: The Ordinary Multi-Peptide + Copper Peptides 1% Serum
2. Antioxidant vit.C: The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12%
MoisturizerCeraVe Moisturising Cream
Zonnebrandcrèmedr. Jetske Ultee Suncover SPF 30
Shop de routine

Avond routine

Double cleanse1. CeraVe Hydraterende Olie Cleanser
2. CeraVe Hydrating Cleanser
TonerPaula’s Choice Resist Anti-Aging Replenishing Toner
Peeling AHA Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant (1-3x p.w.)
Serums1. Peptide: The Ordinary Multi-Peptide + Copper Peptides 1% Serum
2. Antioxidant vit.A: The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane
MoisturizerCeraVe Moisturising Cream
Shop de routine

1Bron: dr Jetske Ultee
Beeld: wayhomestudio on Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.