Is een oogcrème echt nodig in je huidverzorginsroutine? Veel mensen vragen zich dit af want de meningen hierover zijn erg verdeeld. De een zweert er bij, de ander vindt het onnodig. Over het algemeen heb je geen speciale oogcrème nodig als je routine goede milde producten bevat, maar er zijn uitzonderingen bij huidproblemen zoals wallen of rimpels. Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is een oogcrème

Een oogcrème is een soort dagcrème of moisturizer die speciaal is bedoelt voor de dunne gevoelige huid rondom de ogen. Meestal zit het in een klein potje of tubetje en is veelal duurder dan een dagcrème, moisturizer of serum.

Is een speciale oogcrème nodig?

De meningen over oogcrème zijn zeer verdeeld, de een zweert er bij de ander vindt het overbodig. Maar heb je een oogcrème echt nodig? Achter oogcrème zit stiekem erg veel marketing en psychologie verscholen.

De meeste doorsnee personen met een normale huid rond de ogen hebben geen speciale oogcrème nodig. De huid rondom je ogen heeft namelijk geen andere stoffen nodig dan de rest van je gezicht. En als je huidverzorgingsroutine reeds bestaat uit goede en milde producten dan heb je het zeker niet nodig.

Over het algemeen zit er in oogcrème dezelfde soort ingrediënten die je kunt vinden in je serums en moisturizers, maar dan voor een hogere prijs. En de meeste serums en moisturizers kunnen gewoon rond de ogen gebruikt worden. Er zijn echter een paar redenen om wel een speciale oogcrème te gebruiken, die lees je hieronder.

Wanneer kun je een oogcrème wel gebruiken?

Er kunnen redenen zijn om toch gebruik te willen maken van een speciale oogcrème, dit is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Zo is de huid van iedereen anders, en heeft elke huid zijn eigen verzorging nodig. Hieronder lees je wanneer je wel kan kiezen voor een oogcrème en welke oogcrèmes het beste zijn per huidprobleem.

beste oogcrèmes bij wallen, donkere kringen en rimpels
Beeld: Freepik

Als je er zelf behoefte aan hebt

Als jij het simpelweg fijn vindt om deze extra stap toe te voegen aan je routine dan ben je daar uiteraard helemaal vrij in. Als het je een goed gevoel van zelfzorg geeft dan staat niets je in de weg. Houd er echter wel rekening mee dat oogcrème in verhouding een stuk duurder is dan een gewone gezichtscrème.

Als je serum of moisturizer niet veilig is voor onder de ogen

De meeste crèmes en serums kunnen gewoon veilig rond de ogen gebruikt worden, als het op je gezicht kan dan kan het ook rond de ogen. Echter zijn sommige crèmes of serums te sterk geformuleerd waardoor het niet veilig is om ze rond de ogen te gebruiken.

Denk dan bijvoorbeeld aan de ingrediënten Retinol, vitamine c of een exfoliant. Daarnaast kan toegevoegd parfum voor irritatie rond je ogen zorgen, het is beter deze crème dan niet rond je ogen te gebruiken.

Als je last hebt van wallen

Wallen zijn zakjes die ontstaan als er teveel vocht of vet onder de ogen ophoopt. Hierdoor kun je een vermoeide en oudere uitstraling krijgen. Als de wallen door vet zijn ontstaan dan kan geen enkele oogcrème hier tegen werken. Dan raad ik je aan een afspraak te maken met je huisarts of dermatoloog.

Vochtwallen kunnen ontstaan door slechte eetgewoonten (teveel zout en te weinig drinken), door allergieën, op je gezicht slapen, door erfelijkheid en het ouder worden. Deze wallen verdwijnen meestal gedurende de dag weer. Je kan het vocht helpen verdrijven door een koude lepel in de ochtend op je wallen te gebruiken. Je kan ook je (oog)crème in de koelkast zetten of gekoelde siliconen eyepatches in de ochtend gebruiken als je een lepel niet fijn vindt. Oogcrèmes die helpen bij wallen bestaan uit ingrediënten met bijvoorbeeld cafeïne. Dit kan helpen het vocht af te drijven.

Top 3 beste oogcrèmes voor wallen


The Inkey List Caffeine Eye Cream € 10,99

Bevat cafeïne dat een vochtafdrijvend werking heeft. Daarnaast is de formule verrijkt met Matrixyl 3000™ peptide om fijne lijntjes te minimaliseren.

✅ vrij van parfum en alcohol


The Ordinary Caffeine 5% + EGCG € 10,50

Bevat een hoge 5% cafeïneconcentratie, aangevuld met een pure vorm van groene theebladeren (EGCG). Deze ingrediënten dragen bij aan een verminderde zichtbaarheid van wallen en donkere kringen onder de ogen. 

✅ vrij van parfum


Avène Soothing Eye Cream € 14,95

Bevat dextraansulfaat dat gezwollen gebieden kalmeert en verzacht, terwijl bisabolol het kwetsbare gebied onder de ogen beschermt. Avène Thermal Spring Water heeft een anti-irriterende werking en zorgt voor een zachte en soepele huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


Als je last hebt van donkere kringen

Donkeren kringen onder de ogen zijn meestal het zichtbare effect van bloedvaatjes onder de huid, Ze kunnen donkerder worden bij slaaptekort, vermoeidheid en teveel stress. Daarnaast zijn allergieën en erfelijkheid oorzaken van donkere kringen. Je kan ook donkere kringen onder je ogen krijgen door pigmentvlekken die zijn ontstaan door zonschade. Voor beide problemen heb je een andere aanpak nodig.

Donkere kringen door bloedvaatjes kan een oogcrème met cafeïne helpen (zie hierboven). Cafeïne stimuleert de circulatie van je oogcontour, waardoor de bloedvaten vernauwen en de paarsachtige pigmentatie van donkere kringen vervaagt

Donkere kringen door pigmentvlekken kan een oogcrème met vitamine C helpen om de vlekken lichter te maken. Vergeet niet elke dag je SPF te smeren aangezien pigmentvlekken meestal door zonschade veroorzaakt worden.

Top 3 beste oogcrèmes voor donkere kringen


Paula’s Choice C5 Oogcrème € 38,-

Bevat 5% vitamine C dat een doffe huid verheldert en beschermt tegen vrije radicalen. Zerumbone vermindert verkleuringen en wallen onder de ogen. Een mix van peptiden en hyaluronzuur verzachten en hydrateren de huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


La Roche Posay Vitamine C Oogcrème € 31,-

Bevat vitamine C dat vroegtijdige huidveroudering tegengaat, reduceert diepe rimpels en herstelt een egale uitstraling van de huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


Drunk Elephant C-Tango Eye Cream € 55,-

Bevat een combinatie van acht peptiden, vijf vormen van vitamine C en komkommerextract voor een heldere en steviger ogende huid rond de ogen.

✅ vrij van parfum en alcohol


Als je last hebt van rimpels

De huid rondom je ogen is dunner en gedurende de dag veel in beweging, door glimlachen bijvoorbeeld. De huid vouwt zich regelmatig waardoor er fijne lijntjes ontstaan. Deze lijntjes kunnen diepere rimpels worden bij het ouder worden.

Een hydraterende moisturizer met bijvoorbeeld glycerine, shea butter of hyaluronzuur kan de verschijning van fijne lijntjes tijdelijk verminderen. Een oogcrème met milde retinol, peptiden en ceramiden kan helpen bij diepere rimpels.

Top 3 beste oogcrèmes tegen rimpels


Paula’s Choice Ceramide Oogcrème € 41,-

Bevat het CollagenSupport Complex, waarin huidherstellende ceramiden zijn gecombineerd met retinol en vitamine C. Deze combinatie hydrateert en versterkt de huid rondom de ogen. Het maakt de huid steviger, stralender en geeft een frisse blik.

✅ vrij van parfum en alcohol


Neutrogena Retinol Oogcrème € 17,-

Bevat pure retinol, mirteblad extract en hyaluronzuur. Dit zorgt voor een jonger en gezond uitziende huid. Ze bestrijdt fijne lijntjes, kraaienpootjes en een vermoeid uitziende oogcontour en zorgt voor intense hydratatie en een volle huid.

✅ vrij van parfum en alcohol


CeraVe Skin Renewing Eye Cream € 25,-

Bevat een anti-aging peptidecomplex, hyaluronzuur, niacinamide en cafeïne. Dit zorgt ervoor dat het uiterlijk van kraaienpootjes en fijne lijntjes worden verbetert, de huid verstevigd en vermoeide oogcontouren zichtbaar ophelderen. 

✅ vrij van parfum en alcohol


Bij het aanbrengen van full-face make-up

Als je een full-face make-up draagt, oftewel meerdere lagen diverse make-up producten zoals concealer, foundation en poeder, kan het voor je huid fijn zijn een hydraterende oogcrème te gebruiken. Zo wordt de huid niet te droog en trekt de make-up niet teveel in de rimpels.

Top 3 beste verzorgende oogcrèmes met lichte textuur


Zarqa Sensitive Oogcrème € 15,50

Bevat hyaluronzuur en antioxidanten dat ervoor zorgt dat de huid intensief wordt gehydrateerd, fijne lijntjes en rimpels worden verzacht. Daarnaast verstevigt het de huid waardoor vermoeidheidstekenen verminderen. 

✅ vrij van parfum en alcohol


CeraVe Eye Cream € 13,-

Bevat zee- en botanische extracten om donkere kringen en wallen te verminderen. De niet-vette oogcrème bevat ook drie essentiële ceramiden, hyaluronzuur en niacinamide. 

✅ vrij van parfum en alcohol


Biodermal Oogcrème € 23,-

Bevat shea butter en abrikozenpitolie, vitamine C en E en huideigen NMF. Dit verzacht, voed en hydrateerd de huid. Daarnaast beschermt het tegen de tekenen van vroegtijdige huidveroudering.

✅ vrij van parfum en alcohol


Zo breng je oogcrème veilig aan

  • Ga voorzichtig te werk rondom je ogen, de huid is dunner en daardoor gevoeliger.
  • Je hoeft niet veel product aan te brengen, de hoeveelheid van een doperwt voor beide ogen is een goede richtlijn.
  • Gebruik je schone ringvinger om de oogcrème aan te brengen, dit is de vinger met de zachtste aanraking.
  • Breng het aan op het botstructuur rondom je oog, dus niet te dichtbij je oog. Brengt het deppend aan met een omhoogwaartse beweging. Doordat je ogen de hele dag bewegen, beweegt je oogcrème de goede kant op.
  • Oogcrème kun je zowel in de ochtend als avond aanbrengen. Het moment van aanbrengen in je routine is na eventuele serums en voor je dag/nachtcrème of moisturizer.

Bronvermelding: YT Cassandra Bankson, dr Jetske Ultee, Paula’s Choice, dr Leenarts, sproetonline
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.