Ondergoed is een kledingitem dat we elke dag dragen en daardoor het zwaarst belast is van al je kleding. Ook wassen we het veelvuldig want na eén keer dragen beland je onderbroek al in de wasmand. Daarnaast zit dit kledingstuk dicht bij je intieme delen en komt daardoor veelvuldig met bacteriën in aanraking. Mede hierdoor heeft je ondergoed een houdbaarheidsdatum die wellicht korter is dan je zou denken.

De Amerikaanse deskundige Dr. Beckmann legt aan het Good Housekeeping Institute (GHI) uit dat je je ondergoed uit hygiënisch oogpunt al na een jaar moet vervangen. Het overschrijden hiervan kan slecht zijn voor je gezondheid. Dit is dan wel weer een goed excuus om een paar leuke nieuwe setjes aan te schaffen!

Bacteriën

Ook als je ondergoed er na een jaar dragen nog piekfijn uitziet dient het toch vervangen te worden. Ondanks wassen kunnen er na verloop van tijd bacteriën op de stof achterblijven waardoor je infecties kunt oplopen. Denk bijvoorbeeld maar aan een blaasontsteking. Dit heeft alles te maken met de e.coli bacterie, oftewel de poepbacterie die in onze ontlasting zit en zich in de stof ophoopt.

Wassen

Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden raadt het GHI aan je gedragen ondergoed te wassen op minimaal 60 graden. Maar ondanks dat zullen de bacteriën nooit helemaal doodgaan na het wassen op deze temperatuur. Hierdoor wordt je ondergoed nooit meer zo schoon als een paar nieuwe onderbroeken.

Vervangen

Ook al ziet je ondergoed er dus nog goed uit na een jaar dragen, je zult het toch moeten vervangen voor je eigen gezondheid. Als het zo ver is, koop dan alleen onderbroeken die bestaan uit 100% katoen. Deze kunnen namelijk op een hoge temperatuur gewassen worden en ademen beter wat tot minder irritatie leidt.

Leestip: Nooit meer een miskoop | 7 moderegels om bewuster te shoppen

Synthetische stoffen kunnen na een tijdje minder comfortabel aanvoelen omdat het niet ventileert. Dit kan de balans van de bacteriën in je vagina verstoren wat ook weer vervelende klachten met zich mee kan brengen.

Heb je het gevoel dat je ondergoed al een tijdje in je ondergoedlade ligt? Neem dan het zekere voor het onzekere en koop een aantal nieuwe katoenen onderbroeken. Je lichaam zal je dankbaar zijn!


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.