Veel mensen doen er alles aan om rimpels te voorkomen of te verminderen. Veel fabrikanten laten ons dan ook graag geloven dat hun antirimpelcrème de oplossing is tegen rimpels en huidveroudering. Veel van deze producten hebben echter geen wetenschappelijk bewijs dat ze daadwerkelijk iets tegen huidveroudering doen. In dit artikel vertel ik welk product wél werkzaam is tegen huidveroudering en dit natuurlijke proces kan vertragen.

Ontstaan van de verouderde huid

Het verouderen van de huid is een natuurlijk proces. Bij het ouder worden neemt de elasticiteit van je huid af omdat het collageen en vet in de huid met de jaren minder wordt. Hierdoor wordt je huid slapper, je huid wordt droger en zo ontstaan er rimpels. Je genen bepalen hoeveel aanleg je zult hebben voor rimpels, dit is een interne factor die je niet kunt tegengaan. Dit proces begint ongeveer vanaf je dertigste.

Daarnaast zijn er externe factoren dit proces kunnen versnellen en verergeren. Dit zijn invloeden van buitenaf zoals blootstelling aan de zon, gebruik van irriterende cosmetica producten en je leefstijl waarbij roken en stress een grote boosdoener zijn. Hier valt best nog wat winst te behalen!

verouderde huid zonder zonnebrandcreme of antirimpelcrème
Beeld: Freepik

Antirimpelcrèmes werken niet

Ondanks wat veel fabrikanten ons willen laten geloven, bestaat er geen antirimpelcrème die al je rimpels laten verdwijnen en zo je gezicht weer straktrekt. Veel zogenaamde antirimpelcrèmes hebben geen wetenschappelijke studies die ondersteunen dat het product écht werkzaam is tegen rimpels. Hoe je het ook wendt of keert, rimpels en een slappere huid zijn onvermijdelijk bij het ouder worden.

Het is echter wel mogelijk om het proces wat te vertragen en diepe rimpels te verzachten. Met een goede huidverzorgingsroutine die bij jouw huid past kun je zeker verandering in je huid gaan zien. Je moet er alleen wel consequent in zijn, geduld hebben en de juiste verzorgingsproducten gebruiken waar goede actieve ingrediënten aan zijn toegevoegd (zonder irriterende stoffen) die ook écht iets doen voor je huid.

Leestip: Zo lees je in 5 stappen de ingrediëntenlijsten van cosmetica (INCI)

De beste antirimpelcrème is een zonnebrandcrème!

Maar de beste antirimpelcrème is toch echt een simpele zonnebrandcrême, de zon is namelijk voor 90% van invloed op huidveroudering. De stralen van de zon bestaan uit uvA en uvB stralen:

De uvA stralen dringen tot diep in de huid, ze beschadigen je collageen- en elastinevezels en zijn daarom verantwoordelijk voor huidveroudering en rimpels. Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig, ze worden minder door wolken gefilterd en ze gaan daarnaast ook door ramen heen.

De uvB stralen dringen minder ver in de huid. De huid beschermd zich tegen deze zonnestralen door meer pigment aan te maken wat leidt tot een bruin kleurtje, eventuele verbranding en in het ergste geval huidkanker. En dit bruine kleurtje zegt eigenlijk al dat je huid reeds beschadigd is, want een gebruinde huid is een beschadigde huid.

Leestip: Alle feiten over zonnebrandcrème voor lichaam en gezicht op een rij + top 5 beste SPF

Wetenschappelijk bewezen

Er zijn twee wetenschappelijke studies gedaan (hier en hier) waarbij is bewezen dat zonnebrandcrème werkt tegen huidschade, het huidveroudering kan vertragen en dat het zelfs een omkeerbaar effect heeft op bepaalde tekenen van huidveroudering.

Smeer je elke dag in!

Ga dus heel voorzichtig om met blootstelling aan de zon en vermijd de zonnebank. Smeer ongeacht het weer je gezicht elke dag in met een zonnebrandcrème, de enige echte antirimpelcrème! Kies voor een breed spectrum dat beschermd tegen zowel uvA als uvB stralen en houdt een SPF van 30 aan, deze beschermd voor 97% tegen de zon.

Voeg actieve ingrediënten toe

Naast het gebruik van zonnebrandcréme kun je huidveroudering extra vertragen en bestaande rimpels verminderen door huidverzorgingsproducten te gebruiken waar bepaalde actieve ingrediënten aan zijn toegevoegd. Hieronder heb ik de belangrijkste op een rijtje gezet, klik op de linkjes om naar het artikel te gaan waarin het ingrediënt wordt uitgelegd.

  • Vitamine A: stimuleert aanmaak van collageen, houdt de huid stevig, vermindert fijne lijntjes, vertraagt de vorming van nieuwe lijntjes, helpt tegen pigmentvlekken en geeft de huid een jonge uitstraling.
  • Vitamine C: stimuleert aanmaak van collageen, helpt tegen pigmentvlekken, helpt fijne lijntjes verminderen, houdt de huid sterk en weerbaar, beschermd tegen vrije radicalen en beschermt tegen zonschade.
  • Vitamine E: helpt fijne lijntjes verminderen, houdt de huid sterk en weerbaar, beschermd tegen vrije radicalen en beschermt tegen zonschade.
  • Niacinamide: helpt fijne lijntjes verminderen, houdt de huid sterk en weerbaar en beschermd tegen droog worden van de huid.
  • Hyaluronzuur en glycerine: helpen rimpels te verzachten omdat ze vocht aantrekken in de huid.
  • Exfoliant AHA: ontdoet de huid van dode huidcellen waardoor de huid kan stralen.

Top 5 beste zonnebrandcrèmes

top 5 zonnebrandcrèmes op een rijtje
Beeld: Freepik

dr. Jetske Ultee SPF 30 Suncover € 16,95

Beschermt tegen UVA- en UVB filters SPF 30. Bevat niacinamide en squalane.

✅ vrij van parfum en alcohol


Avène SPF 50 Intense Protect € 25,-

Beschermt tegen UVA- en UVB filters Spf 50+.. Bevat glycerine en vitamine E.

✅ vrij van parfum en alcohol


dr. Leenarts Suncare SPF 50 € 25,99

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Bevat glycerine, vitamine E en zonnebloemolie.

✅ vrij van parfum en alcohol


Biodermal SPF 50 Kids € 17,-

Beschermt tegen UVA- en UVB-filters SPF 50. Bevat het unieke Triple Moist Complex met drie essentiële vochtinbrengende ingrediënten.

✅ vrij van parfum en alcohol


Paula’s Choice SPF 50 Dagcrème € 44,-

Luchtige dagcrème met SPF 50. Beschermt tegen UVA- en UVB synthetische zonnefilter. Bevat krachtige antioxidanten.

✅ vrij van parfum en alcohol


Bronvermelding: drleenarts.com, dr-jetskeultee-skincare.nl, sproetonline.nl, esthetichealth.nl, benu.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.