Antioxidanten zijn essentieel voor je gezondheid, of je het nu binnenkrijgt via voeding of aanbrengt op de huid. Antioxidanten beschermen tegen schade die door vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt. Daarnaast is het de beste SPF partner in de strijd tegen huidveroudering en het risico op huidkanker. In dit artikel vertel ik waarom deze stoffen niet zouden mogen ontbreken in je dagelijkse huidverzorginsroutine.

Wat zijn antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die in staat zijn om schadelijke moleculen, beter bekend als ‘vrije zuurstofradicalen’ te neutraliseren of onschadelijk te maken zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam of de huid. Vrije radialen zijn onstabiele moleculen die kunnen ontstaan als een bijproduct bij het normale stofwisselingsproces. Ze kunnen ook worden gevormd als reactie op externe factoren zoals blootstelling aan zonnestralen (UV-straling), luchtvervuiling en tabaksrook.

Schade door vrije radicalen

Deze schade door vrije radicalen wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen. In het lichaam kan het zorgen voor ontstekingsziekten, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Op de huid kan het zorgen voor een slappe huid, een doffe huid en rimpels.

Soorten antioxidanten

Veelvoorkomende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, coQ10, niacinamide, resveratrol, groene thee, bètacaroteen, selenium, zink en flavonoïden. Ze kunnen worden gevonden in diverse voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, noten, zaden en volle granen en kunnen daarnaast worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten om direct op de huid werkzaam te zijn.

Wondermiddel

Antioxidanten zijn echter geen wondermiddel, het eten van deze voedingsmiddelen en het gebruik van huidverzorginsproducten is geen garantie tegen ziekten en huidveroudering. Een gezond en uitgebalanceerd dieet, met antioxidantrijke voedingsmiddelen, kan echter wel bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid en een mooie huid.

Wat doen antioxidanten voor de huid

 1. Antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen.
  Ze neutraliseren vrije radicalen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling, luchtvervuiling en roken. Door ze te neutraliseren helpen ze de schade aan cellen en weefsels te verminderen. Deze schade kan leiden tot tekenen van huidveroudering zoals rimpels, een slappe huid en een doffe huid.
 2. Antioxidanten beschermen tegen schade door UV-straling.
  Sommige antioxidanten, zoals vitamine E en flavonoïden, kunnen helpen bij het beschermen tegen schade veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Ze kunnen de schadelijke effecten van zonnestralen op de huid verminderen en helpen bij het voorkomen van zonbeschadiging en het risico op huidkanker.
 3. Antioxidanten stimuleren de collageenproductie.
  Vitamine C speelt een belangrijke rol bij collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Door de productie van collageen te stimuleren, helpt het bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 4. Antioxidanten helpen bij het versterken van de barrièrefunctie.
  De huidbarrière is de buitenste beschermende laag van de huid. Een gezonde huidbarrière helpt vochtverlies voorkomen, houd de huid gehydrateerd en soepel waardoor ze minder vatbaar is voor schadelijke stoffen door vrije radicalen.
 5. Antioxidanten helpen bij het verminderen van ontstekingen.
  Sommige antioxidanten zoals groene thee, kamille en bèta-glucaan helpen bij het verminderen van ontstekingsreacties in de huid. Dit is vooral gunstig als je last hebt van een gevoelige huid, acne en rosacea.

Antioxidanten in je huidverzorgingsroutine

Behalve in voeding kunnen antioxidanten ook aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd. Zo kunnen ze direct op de huid hun werk doen. Voor een goede werking is het belangrijk dat het product aan enkele voorwaarden voldoet. De effectiviteit van de antioxidanten kan variëren afhankelijk van het type, de concentratie en de formulering.

 1. De concentratie van antioxidanten is belangrijk. Bij een laag percentage is het onwaarschijnlijk dat het werkzaam zal zijn op de huid. Wanneer het in de bovenste of middelste gedeelte van de ingrediëntenlijst staat kun je ervan uitgaan dat het zijn werk doet. In dit artikel lees je hoe je in vijf stappen kan leren ingrediëntenlijsten te lezen.
 2. Antioxidanten zijn het meest effectief als ze met elkaar gecombineerd worden. Een bekende en succesvolle combinatie is vitamine C en vitamine E. Deze combinatie beschermt zelfs twee keer zo goed tegen UV-schade als alleen vitamine C. 
 3. Antioxidanten kunnen niet goed tegen zuurstof en licht. Om de werkzaamheid in een product te waarborgen, is een lucht- en lichtdichte verpakking belangrijk zoals een pompfles, airless verpakking, een tube of een donker pipetflesjes. Let er dus goed op bij het kiezen van je product dat het niet in een pot zit, de werking zal dan vrijwel direct verminderen.

In welke huidverzorgingsproducten vind je antioxidanten?

 1. Gezichtsserums. Serums zijn geconcentreerde formules die een hoog gehalte aan actieve ingrediënten bevatten, waaronder antioxidanten. Gezichtsserums met antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E, groene thee-extract, resveratrol en ferulinezuur, zijn populair omdat ze beschermen tegen schade door vrije radicalen en tekenen van huidveroudering verminderen.
 2. Moisturizers. Soms bevatten moisturizers antioxidanten om de huid te beschermen en te hydrateren. Deze kunnen ingrediënten bevatten zoals vitamine C, vitamine E, coQ10, druivenpitextract en niacinamide. Antioxidantrijke moisturizers helpen de huid gehydrateerd te houden en beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren.
 3. Zonnebrandcrèmes. Sommige zonnebrandcrèmes bevatten antioxidanten naast zonbeschermende ingrediënten. Door ze aan zonnebrandcrèmes toe te voegen, kan de bescherming tegen schade door zonnestralen worden verbeterd. Antioxidanten in zonnebrandcrèmes zijn onder andere vitamine E, vitamine C, groene thee-extract en resveratrol.
 4. Oogcrèmes: Antioxidanten worden ook vaak toegevoegd aan oogcrèmes, omdat de huid rond de ogen gevoelig is voor veroudering en schade door vrije radicalen. Onder andere vitamine C, vitamine E en coQ10 kun je vinden in oogcrèmes.

De juiste volgorde van aanbrengen van je huidverzorging

De beste manier om je tegen vrije zuurstofradicalen te bescherming is elke dag antioxidanten én SPF op je huid aan te brengen. De antioxidanten breng je altijd aan vóór je SPF, zonnebrandcrème is altijd de laatste stap in je ochtendroutine. In de avond kun je ook antioxidanten aanbrengen, je huid zal er nooit genoeg van krijgen! Al deze factoren werken samen voor een optimale bescherming en houden je huid soepel, gezond en mooi.

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. SPF zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Veilige producten met antioxidantenBronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, paulaschoice.nl
Beeld: Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Lees de privacyverklaring.